Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 | 18:16

ΔιεθνήPointer

Ενας… μετριοπαθής ακροδεξιός

«Υποστηρίζω την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν». Μετά τη συνάντησή τους πριν από δύο εβδομάδες και τη διαρροή ότι η Μέρκελ θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Βέμπερ, ήρθε η ώρα και για την επισημοποίηση. Την περασμένη Τετάρτη ο Βέμπερ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και η Μέρκελ τη στήριξή της.
 
Τι εστί Βέμπερ; Είναι ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, προέρχεται από το CSU (τη βαυαρική Ακροδεξιά, ιστορικό σύμμαχο της γερμανικής Χρι-στιανοδημοκρατίας) και διακρίνεται για τις σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις του (μια μικρή γεύση είχε πάρει ο Τσίπρας, στην πρώτη του παρουσία ως πρωθυπουργός στο Ευρωκοινοβούλιο το 2015). Διαφέρει, όμως, από την ηγεσία της CSU (τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ) στις θέσεις για το Προσφυγικό. Ο Βέμπερ στήριξε ανεπιφύλακτα την πολιτική της Μέρκελ. Διαφέρει, επίσης από την ακροδεξιά AfD στο ζήτημα του λεγόμενου ευρωσκεπτικισμού. Ο Βέμπερ εμφανίζεται ως «φεντεραλιστής», όπως η Μέρκελ.
 
Το πακετάκι είναι ομολογουμένως ελκυστικό: ακροδεξιός μεν, μερκελιστής δε. Για ν' αποδειχτεί για μια ακόμα φορά ότι οι ιδεολογίες στην αστική πολιτική αποτελούν απλώς τη λεοντή που φορούν πολιτικοί και κόμματα.  'Η, για να το θέσουμε διαφορετικά, ότι η Ακροδεξιά, ακόμα και τα ανοιχτά φασιστικά παρακλάδια της, υπηρετεί το ίδιο σύστημα με τα παραδοσιακά αστικά πολιτικά ρεύματα: τον καπιταλισμό.
 
Η στήριξη της Μέρκελ δε σημαίνει, βέβαια, ότι ο Βέμπερ έχει καπαρώσει την καρέκλα του Γιούνκερ, μόλις αυτός ολοκληρώσει τη θητεία του. Το είπε η ίδια η Μέρκελ: «Ο επικεφαλής του ΕΛΚ φυσικά μπορεί επί της αρχής να γίνει και πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήματα». Θα πρέπει να εκτεθούν όλες οι υποψηφιότητες και να επιλέξει το ΕΛΚ τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του, να βγει το ΕΛΚ πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μάη και «μετά θα ακολουθήσουν περαιτέρω συνομιλίες και διαπραγματεύσεις». Με το τελευταίο, η Μέρκελ άφησε ανοιχτά πόρτες και παράθυρα για να κάνει τα τελικά παζάρια με τους άλλους ιμπεριαλιστές ηγέτες. Ως γνωστόν, η ψήφος των πολιτών σε όλη την ΕΕ παίζει μόνο συμβουλευτικό ρόλο. Το Συμβούλιο δε δεσμεύεται ποιον θα επιλέξει για την προεδρία της Κομισιόν.
 
Μέχρι τότε, η Μέρκελ οχυρώνει τη δεξιά πλευρά της στη γερμανική πολιτική σκηνή και ταυτόχρονα προτείνει στους υπόλοιπους συντηρητικούς της ΕΕ μια λύση η οποία μπορεί να ανακόψει την άνοδο της πέραν του ΕΛΚ Ακροδεξιάς στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Με έναν πατενταρισμένο ακροδεξιό όπως ο Βέμπερ επικεφαλής του ΕΛΚ (η σύγκριση του Βέμπερ με τον Γιούνκερ, που ήταν ο προηγούμενος υποψήφιος του ΕΛΚ είναι χαρακτηριστική) εκτιμά ότι μπορεί να συγκρατήσει τη διαρροή ψήφου προς τα ακροδεξιά κόμματα. Kαι βέβαια, την ενδιαφέρει κυρίως να ανακόψει την άνοδο της AfD στη Γερμανία.
 
 
 
 
 
 
Σάββατο 08 Σεπτεμβρίου 2018