Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 | 17:41

ΔιεθνήPointer

Ο αντιφασιστικός αγώνας θα είναι και αντικαπιταλιστικός ή δε θα υπάρξει

Small_img_31322
Ποιος θα περίμενε από τη φράου Μέρκελ (ή μάνταμ Μέρκελ στα τσιπρέικα) να ζητήσει από τους γερμανούς πολίτες να κινητοποιηθούν κατά της νεοναζιστικής ακροδεξιάς που κηρύσσει το μίσος κατά των ξένων, των πολιτικών, της αστυνομίας και της ελευθερίας του Τύπου! Επρεπε να συμβούν τα γεγονότα στο Κέμνιτς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σαξονίας, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία, με το σαφάρι κατά των μεταναστών από τους νεοναζί και τις διαδηλώσεις μίσους από χιλιάδες φασίστες, για να επέμβει το κράτος προκειμένου να μη χάσει το μονοπώλιο της βίας. Αν πραγματικά η Μέρκελ και οι αστοί πολιτικοί που διαχειρίζονται την εξουσία του κεφαλαίου στη Γερμανία ήταν αντιφασίστες, θα είχαν θέσει εκτός νόμου όλα τα νεοναζιστικά μορφώματα (από την Εναλλακτική για την Γερμανία μέχρι το Πέγκιντα) και θα είχαν βάλει πίσω από τα σίδερα όλα τα νεοναζιστικά καθάρματα. Αν το αστικό κράτος στη Γερμανία ασκούσε το ένα εκατοστό από την καταστολή που άσκησε κατά των κομμουνιστικών ενόπλων οργανώσεων (βλέπε RAF), τότε τα ναζιστικά σκουπίδια θα είχαν πεταχτεί μία και καλή στα σκουπίδια της Ιστορίας. Ομως, όχι μόνο αυτό δε γίνεται, αλλά οι ναζιστές έχουν τα κονέξια τους στην αστυνομία (πού αλλού θα τα είχαν;) με αποτέλεσμα να σφυρίξει ο χαφιές την εθνικότητα των υπόπτων της δολοφονίας του 35χρονου Γερμανού και να κινητοποιηθούν όλα τα κατακάθια που έχουν συσσωρευτεί στη Σαξονία.
 
Γι’ αυτό και οι εκκλήσεις της Μέρκελ έχουν καθαρά υποκριτικό χαρακτήρα. Γιατί η Μέρκελ είναι η εντολοδόχος του γερμανικού κεφαλαίου που ιστορικά πάντοτε φλέρταρε με το φασισμό. Από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει τους οργανωτές της αντιφασιστικής συναυλίας, όσο κι αν οι δεκάδες χιλιάδες που την παρακολούθησαν είχαν πραγματικά αντιφασιστικά αισθήματα. Κι αυτό γιατί δεν αρκεί να φωνάξεις «είμαστε περισσότεροι» από τους φασίστες, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η γερμανίδα καγγελάριος ζητά από το λαό να «κινητοποιηθεί». Ούτε αρκεί ο γενικός ανθρωπισμός έναντι της ναζιστικής λαίλαπας. Οι φασίστες έχουν «επιχειρήματα» για να πείθουν τους πιο καθυστερημένους πολιτικά εργάτες και μικροαστούς. Η ανεργία εμφανίζεται σαν πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τους μετανάστες κι όχι σαν μάστιγα που κατατρώει τον καπιταλισμό από γεννησιμιού του (δημιουργώντας τον απαραίτητο εφεδρικό στρατό, όπως τον χαρακτήριζε ο Μαρξ, για να τον χρησιμοποιεί το κεφάλαιο με στόχο την υπερεκμετάλλευση της εργατικής δύναμης). Η εγκληματικότητα φορτώνεται συλλήβδην στους μετανάστες, ανεξάρτητα από την καταπίεση και το ξεζούμισμα που αυτοί υφίστανται, που όπως επισημάναμε στο προηγούμενο φύλλο (βλ. http://www.eksegersi.gr/issue/973/Διεθνή/31274.Σύγχρονη-δουλεία-με-μοντέρνο-περιτύλιγμα) ορισμένες φορές φτάνει στο βαθμό της πρωταρχικής συσσώρευσης του κεφαλαίου, τότε που η εκμετάλλευση βρισκόταν στον υπέρτατο βαθμό της.
 
Γι’ αυτό και η  αντιφασιστική πάλη δεν μπορεί να ξεχωριστεί από την αντικαπιταλιστική. Διαφορετικά, καταντά υποκρισία -ανεξάρτητα προθέσεων- και ρίχνει νερό στο μύλο της αστικής δημοκρατίας, στην αγκαλιά της οποίας μια χαρά συντηρούνται τα φασιστικά κτήνη. Μπορεί ορισμένες φορές κάποια απ’ αυτά να τρώνε και ξύλο ή να μπαίνουν φυλακή, γιατί ξεπερνούν τα όρια που τους επιτρέπει το σύστημα, σε καμία περίπτωση όμως δεν τσακίζονται, γιατί υπάρχει πάντα μερίδα του κεφαλαίου που τα στηρίζει, τα χρηματοδοτεί κι αν χρειαστεί τα φέρνει στην εξουσία (όπως έγινε στην Ιταλία με τη Λέγκα ή στη Γαλλία που οι νεοφασίστες της Λεπέν εμφανίζονται σαν «καθωσπρέπει» κι ετοιμάζονται να γλύψουν κι αυτοί το κοκαλάκι της εξουσίας).
 
Οι χιλιάδες που κατέβηκαν στην αντιφασιστική συναυλία δεν είναι φυσικά το ίδιο συνυπεύθυνοι γι’ αυτή την υποκρισία. Σίγουρα όμως θα έχουν κι αυτοί το δικό τους μερίδιο στην υποκρισία, αν δεν αγωνιστούν να τσακιστεί εκ θεμελίων το νεοναζιστικό φίδι κι αν δεν οργανωθούν κι αυτοί στον αντικαπιταλιστικό αγώνα, ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του και τις δυνάμεις του. Οι καιροί δε χωρούν ούτε καθυστερήσεις ούτε δικαιολογίες.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σάββατο 08 Σεπτεμβρίου 2018