Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019 | 10:04

ΠολιτικήPointer

Στο ψυγείο το Tsipras-gate

Η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική οδήγησε στο ψυγείο το Tsipras-gate, από το οποίο είχε πιαστεί η ΝΔ και το είχε κάνει πρώτο ζήτημα στην αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση. Αναφερόμαστε στις ρυθμίσεις των δανείων της εταιρίας των αδερφών του Τσίπρα και κυρίως στην υπόθεση της πλαστής βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας του εξαδέλφου Γ. Τσίπρα, που σήμερα είναι προϊστάμενος στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού.
 
Επί της ουσίας δεν έχει προστεθεί κάτι στην υπόθεση, εκτός του ότι βρήκαν και δεύτερο δάνειο της εταιρίας των Τσίπρα, που ρυθμίστηκε με ευνοϊκούς όρους από τράπεζα. Ετσι, ανακυκλώνουν τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα, εστιάζοντας κυρίως στη δικαστική πτυχή της υπόθεσης και προσπαθώντας να βάλουν στο κάδρο και τον Γ. Τσίπρα. Το προσπαθούν μέσω ενός συλλογισμού που δεν είναι αστήρικτος: «αφού η πλαστή βεβαίωση  ασφαλιστικής ενημερότητας είναι του Γ. Τσίπρα, γιατί δεν ερευνήθηκε και αυτός για την πλαστογραφία;».
 
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ελέγχθηκε ο Γ. Τσίπρας. Πήρε την ευθύνη ο αδερφός του πρωθυπουργού και ο ξάδερφος βρέθηκε χωρίς κατηγορία. Βέβαια, αν στη θέση τους ήταν άλλοι, θα πήγαινε και ο Γ. Τσίπρας κατηγορούμενος, για να αποφασίσει το δικαστήριο αν είναι και αυτός ένοχος ή αν η πλαστογραφία και η χρήση του πλαστού εγγράφου έγινε ερήμην και εν αγνοία του. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική των δικαστικών αρχών. Αυτή η υπόθεση, όμως, διερευνήθηκε ποινικά επί κυβέρνησης Τσίπρα. Μπορεί λοιπόν κανείς να αντιληφθεί την προστασία που είχαν ο αδερφός του πρωθυπουργού και ο πρώτος του ξάδερφος, που μάλιστα ήταν τότε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εξωτερικών.
 
Κανένας, φυσικά, δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο Δ. Τσίπρας πλαστογράφησε μια βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας του εξαδέλφου του Γ. Τσίπρα, χωρίς αυτός να το ξέρει. Πέρα από ξαδέρφια ήταν και συνεργάτες στις διάφορες εργολαβίες. Σ' αυτό ακριβώς ποντάρει και η ΝΔ που προσπαθούσε να σηκώσει το θέμα (μέχρι που η φονική πυρκαγιά το εκτόπισε από την επικαιρότητα). Δεν αποκλείεται να επανέλθει τις επόμενες μέρες. Αν προλάβει και ο Τσίπρας δεν έχει στο μεταξύ προκηρύξει εκλογές.
Σάββατο 28 Ιουλίου 2018