Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019 | 11:15

ΠεριβάλλονPointer

Καρεκλοκένταυροι, παχύδερμα

«Η κυβέρνηση έχει γελοιοποιηθεί πλήρως με τα επικοινωνιακά της ευρήματα περί ασύμμετρης απειλής. Η ανικανότητά της να αντιμετωπίσει την καταστροφή αποκαλύφθηκε με εξαιρετικά οδυνηρό τρόπο. Η προεκλογική δημαγωγία δεν μπορεί να καλύψει τα αισθήματα οργής και αγανάκτησης της κοινωνίας για όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων».
 
Ποιος έκανε την παραπάνω δήλωση; Μη βιαστείτε να πείτε «ο Μητσοτάκης» ή «η Φώφη» ή «ο Σταύρος». Η δήλωση ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα. Την έκανε στις 28 Αυγούστου του 2007, για να κατακεραυνώσει τον Πολύδωρα και τον Καραμανλή που μετά από την εκατόμβη νεκρών στην Ηλεία μιλούσαν για «ασύμμετρη απειλή». Σ’ αυτόν τον ίδιο Τσίπρα που έντεκα χρόνια μετά, από τη θέση του πρωθυπουργού πλέον, επικαλείται το… «ασύμμετρο φαινόμενο». Σαν να μην πέρασε μια μέρα… Μόνο οι πρωταγωνιστές άλλαξαν.
 
Ο υπουργός Τόσκας, με την «τετράγωνη» λογική του καραβανά που έχει μάθει να βλέπει τους ανθρώπους σαν πιόνια, είναι ο πιο σαφής απ’ όλους: η κυβέρνηση δε φταίει σε τίποτα. Ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.  Από τη στιγμή που έπιασε φωτιά, από τη στιγμή που φυσούσε δυνατός αέρας, από τη στιγμή που το Μάτι είναι περιοχή κατοικίας, ήταν δεδομένο ότι άνθρωποι θα καίγονταν και άλλοι θα πνίγονταν! Τι να κάνουμε; πέσαμε σε μεγάλη γκαντεμιά!
 
Πρόκειται, βέβαια, για πρόκληση. Και πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Τόσκα για την καραβανάδικη λογική του, που δεν του δίνει τη δυνατότητα να τα λέει με ασάφειες και περικοκλάδες, αλλά μόνο με ωμότητα και κυνικότητα. Παίζει και την  καρέκλα του, βέβαια, γιατί αυτός είναι πολιτικά υπεύθυνος για ό,τι συνέβη. Οπότε, τα φορτώνει όλα στον «στρατηγό άνεμο», στον κακό μας τον καιρό, το κακό το ριζικό μας και καθαρίζει με τις δικές του ευθύνες και τις ευθύνες της κυβέρνησης που συμμετέχει.
 
Από την πρώτη στιγμή, πριν αρχίσει ο μακάβριος απολογισμός των νεκρών, οι συριζαίοι έδειξαν ότι ενδιαφέρονται μόνο για τις καρέκλες τους. Μόνο για την πολιτική τους επιβίωση. Γι’ αυτό και έριξαν όλο το βάρος στην προπαγάνδα. Φάνηκε αυτό και από τις χοντράδες κάποιων απ’ αυτούς. Οπως εκείνης της δημοσιογράφου των κομματικών Μέσων (Ευγενία Λουπάκη), που έσπευσε να γράψει στο Twitter: «Κόψτε τα πρωτοφανής τραγωδία: 63 ήταν οι νεκροί το 2007»! Λες και όλα είναι ζήτημα ζυγαριάς: τόσοι οι «δικοί σας» νεκροί, τόσοι οι «δικοί μας», άρα… νικάμε! ‘Η σαν τον σύμβουλο του Παπαδημούλη (ονόματι Δημήτρη Ραπίδη) που υπαινίχτηκε ότι τη φωτιά μάλλον την έβαλε ο ΣΚΑΙ!
 
Το 2017, ο Τσίπρας πήγε στα καμένα στον Κάλαμο τρεις μέρες μετά την πυρκαγιά. Κι έκανε τη γνωστή δήλωση για τα λίγα καμένα στρώματα (στην ίδια λογική με τη Λουπάκη), που διαψεύστηκε από τις επίσημες μετρήσεις. Το χειμώνα δεν πήγε στη Μάνδρα κι έστρωσε βούτυρο στο ψωμί του Μητσοτάκη, που κάθε βδομάδα έκανε και μια επίσκεψη. Αυτή τη φορά φρόντισε να είναι παρών από την αρχή.
 
Η Δούρου, που ντύθηκε «θεούσα» και πήγε στη Μάνδρα φορώντας το πιο περίλυπο ύφος της, αυτή τη φορά εξαφανίστηκε, αφήνοντας στη θέση της μια ανεκδιήγητη περιφερειακή σύμβουλο, που δεν άφησε μικρόφωνο για μικρόφωνο χωρίς να πει τις πιο απίστευτες παπάρες. Φυσικά, τα είχαν κάνει… όλα σωστά, όπως επαναλάμβανε σαν σπασμένη λατέρνα η ανεκδιήγητη περιφερειοσύμβουλος. Αυτή τη φορά απέφυγε να κάνει και… μήνυση στον εαυτό της, όπως είχε κάνει μετά τους νεκρούς της Μάνδρας.
 
Οταν κατάλαβαν ότι το πράγμα δεν μαζεύεται, κήρυξαν υποχρεωτικό σιωπητήριο: «Το πρώτο μέλημα για τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντιμετώπιση της καταστροφής και γι’ αυτόν τον λόγο τις επόμενες κρίσιμες ώρες δεν θα συμμετάσχουν σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συζητήσεις»! Τους μάντρωσαν για να μην έχουν ν’ αντιμετωπίσουν αντιτιθέμενες απόψεις, παπάρες, προκλήσεις και γενικά ανεπιθύμητες καταστάσεις. Μαζεύτηκαν στο καβούκι τους σαν τον σκαντζόχοιρο.
 
Ο Τόσκας είχε ρίξει πρώτος-πρώτος τη «γραμμή» της «δολιοφθοράς»: «Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές». Ακολούθησε ο Τσίπρας από το Μόσταρ: «Το γεγονός ότι εκδηλώνονται ταυτόχρονα παράλληλες εστίες ανατολικά και δυτικά μας προβληματίζει». Μετά είχαμε το σόου της σύσκεψης στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, δήθεν για να ενημερωθεί! Εχετε ξαναδεί εσείς ενημέρωση του πρωθυπουργού επί υπηρεσιακών ζητημάτων σε απευθείας μετάδοση; Ηταν ένα προκλητικό σόου προπαγάνδας, για να φανεί ότι τάχα ο πρωθυπουργός αγωνιά, συμμετέχει, κατευθύνει, καθοδηγεί. Ο Τσίπρας προσπάθησε να πάρει on camera απαντήσεις σύμφωνες με τη «γραμμή Τόσκα». Δεν τις πήρε. Οι υπηρεσιακοί (της Πυροσβεστικής) μιλούσαν για τον αέρα κτλ. Φρόντιζαν να μην αφήσουν παράθυρο για επίρριψη σ’ αυτούς ευθυνών για ολιγωρία και κακό σχεδιασμό.
 
Τελειώνοντας τη σύσκεψη ο Τσίπρας έκανε μια μακρόσυρτη δήλωση, την οποία ξεκίνησε με την αναφορά στο… «ασύμμετρο φαινόμενο». Οταν είδε το σάλο που ξέσπασε, πέταξε στα σκουπίδια την «ασυμμετρία». Στο διάγγελμα του «εθνικού πένθους» δεν είπε τίποτα σχετικό και υπαινίχθηκε αδιόρατα ότι μπορεί να υπάρχουν και ευθύνες (υπηρεσιακών παραγόντων, προφανώς, όχι της κυβέρνησης): «Τίποτα δε θα μείνει χωρίς απαντήσεις» (τώρα, πειστήκαμε!…). Ο Βούτσης ανέλαβε να εξηγήσει ότι το «ασύμμετρο φαινόμενο» «προσώρας έχει να κάνει με το φυσικό φαινόμενο, το οποίο διαμόρφωσε συνθήκες που δεν ήταν αντιμετωπίσιμες σε συγκεκριμένες στιγμές». Κάλυψε και τον Τόσκα («δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα») και τον Τσίπρα με το «προσώρας».
 
Μιλάμε για ΤΑ παχύδερμα. Για ζώα που δε δίνουν δεκάρα για την ανθρώπινη ζωή. Που νοιάζονται μόνο για την καρέκλα τους. Αποφασισμένοι να εμφανιστούν με το αλάθητο του πάπα, να μην οδηγήσουν ούτε έναν σε παραίτηση, για τα μάτια του κόσμου, βρε αδερφέ, επειδή έκριναν ότι μια παραίτηση θα τους φόρτωνε με συλλογική ευθύνη. Αποφάσισαν από την πρώτη στιγμή να γαντζωθούν από τη «γραμμή» «εμείς δεν έχουμε την παραμικρή ευθύνη».
Σάββατο 28 Ιουλίου 2018