Κυριακή 25 Αυγούστου 2019 | 00:00

ΔιεθνήPointer

Κούβα: Νέο Σύνταγμα, ίδια πολιτική

Small_img_31221
 Η στήλη αισθάνεται βαθύτατα απογοητευμένη, διότι πληροφορήθηκε ότι στο νέο Σύνταγμα της Κούβας, το προσχέδιο του οποίου εγκρίθηκε από τη Βουλή, δεν περιλαμβάνεται άρθρο που να ορίζει ότι απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας κομμουνιστικής κοινωνίας! Ισως όμως ο «κομμουνισμός» να έχει ήδη επιτευχθεί, οπότε δε χρειάζεται κάτι τέτοιο. Και τι κομμουνισμός! Με τη συμμετοχή ξένων μονοπωλιακών επιχειρήσεων, ειδικές οικονομικές ζώνες με ελευθερία ασυδοσίας των ξένων καπιταλιστών και παπική προστασία, μιας και ο Ποντίφηκας πάντοτε έπαιζε ένα ξεχωριστό ρόλο στην εξωτερική πολιτική της Κούβας!
 
Το νέο Σύνταγμα δεν το έχουμε διαβάσει ακόμα. Θα βγει σε διαβούλευση από τις 13 Αυγούστου μέχρι τις 15 Νοέμβρη, οπότε θα έχουμε όλο το χρόνο να δούμε τι γράφει. Το σίγουρο όμως είναι ότι δε θα αποτελέσει έκπληξη, τουλάχιστον για εμάς που εδώ και πολλά χρόνια επαναλαμβάνουμε σταθερά ότι η Κούβα δεν είχε ούτε έχει σχέση με το σοσιαλισμό. Από προγεφύρωμα του «σοβιετικού» σοσιαλ-ιμπεριαλισμού μετατράπηκε σε επαίτη των ΗΠΑ, με τις οποίες κατάφερε να αποκαταστήσει σχέσεις επί Ομπάμα. Οι ξένες καπιταλιστικές εταιρίες απομυζούν τον πλούτο και το εργατικό της δυναμικό και ο κρατικός καπιταλισμός καλά κρατεί.
 
Γι’ αυτό και η αναγνώριση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, που κατά πληροφορίες που διέρρευσαν στα ΜΜΕ αναγνωρίζει το νέο Σύνταγμα, δεν είναι παρά το απαραίτητο συμπλήρωμα για να γίνουν οι καπιταλιστικές μπίζνες πιο απροκάλυπτα (άλλωστε, τα Συντάγματα έρχονται να αποτυπώσουν αυτό που έχει ήδη διαμορφωθεί στη ζωή). Το «κομμουνιστικό κόμμα» μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει. Εδώ υπάρχει στην Κίνα που είναι η ατμομηχανή της παγκόσμιας καπιταλιστικής ανάπτυξης, γιατί όχι στην Κούβα;
 
Σάββατο 28 Ιουλίου 2018