Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019 | 10:57

ΔιεθνήPointer

Ο εμπορικός πόλεμος θα συνεχιστεί

Small_img_31220
«Εχουμε φτάσει σε μια πολύ δυνατή κατανόηση και πιστεύουμε όλοι στην κατάργηση των δασμών, των φραγμών και των επιδοτήσεων» ήταν το «τιτίβισμα» του Τραμπ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που έγινε δεκτό με προσποιητή έκπληξη χαράς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Προσποιητή γιατί ήξεραν τι θα γινόταν. Αν δεν ήξεραν, αν υπήρχε κάποια ανοιχτή και αμφίβολης έκβασης διαπραγμάτευση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, δε θα έστελναν στην Ουάσινγκτον τον… καλύτερο φίλο του «Γιάννη που πορπατάει».
 
Ο Γιούνκερ στάλθηκε στην Ουάσινγκτον απλώς για να ανακοινώσει μια συμφωνία, την οποία είχαν διαπραγματευθεί προηγουμένως στο παρασκήνιο Γερμανοί και Αμερικανοί. Η ίδια  δε θέλει να βλέπει τον Τραμπ ούτε ζωγραφιστό κι αφού δεν επρόκειτο για κάποια αμερικανο-γερμανική συμφωνία, είχε όλη την άνεση να στείλει για τη λάντζα τον Γιούνκερ, με τη βεβαιότητα ότι αυτή τη φορά θα φρόντιζε να ξενερώσει πριν εμφανιστεί μπροστά στις κάμερες.
 
Η κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κομισιόν αναφέρει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν «να εργαστούμε από κοινού για μηδενικούς δασμούς, για μηδενικούς μη δασμολογικούς φραγμούς και για μηδενικές επιδοτήσεις σε βιομηχανικά αγαθά πέραν του αυτοκινήτου. Θα καταβάλουμε επίσης προσπάθειες για να μειωθούν οι φραγμοί και να αυξηθούν οι συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών, των χημικών, των φαρμακευτικών και των ιατρικών προϊόντων, καθώς και της σόγιας». Είναι ασαφές τι ακριβώς σημαίνει αυτό πρακτικά σε σχέση με τους δασμούς που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούνη από την κυβέρνηση Τραμπ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγεται στις ΗΠΑ από την ΕΕ, καθώς και στους δασμούς που επέβαλαν οι Βρυξέλλες σε αντίποινα. Θα αρθούν αμέσως ή όχι; Τις επόμενες μέρες σίγουρα θα ξεκαθαριστεί αυτό το ζήτημα.
 
Η κοινή δήλωση αναφέρει, επίσης, ότι «συμφωνήσαμε σήμερα να ενισχύσουμε τη στρατηγική συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας. Η ΕΕ επιθυμεί να εισάγει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ ώστε να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό». Είναι κάτι που ζητούσε επίμονα ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του στην Ευρώπη, όμως η διατύπωση της κοινής δήλωσης είναι εντελώς ασαφής και πρακτικά δε σημαίνει τίποτα. Κυρίως δε σημαίνει ότι η Γερμανία θα ακυρώσει την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 και θ' αρχίσει να εισάγει LNG από τις ΗΠΑ, αντί φυσικού αέριου από τη Ρωσία.
 
Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται για τερματισμό του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του πλανήτη, αλλά για ένα ακόμα επεισόδιό του, χωρίς καν να είναι βέβαιο ότι υπάρχει όντως εκεχειρία και όχι μια σύντομη ανάπαυλα πριν τη μάχη.
Σάββατο 28 Ιουλίου 2018