Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 | 23:13

ΔιεθνήPointer

Ισραήλ

Κράτος-απαρτχάιντ και με τη βούλα

Το σιωνιστικό κράτος-απαρτχάιντ αποκτά πλέον και νομική υπόσταση, με βάση το νόμο που ψήφισε η Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) την Πέμπτη 19 Ιούλη. Σύμφωνα με το νέο νόμο, που ψηφίστηκε με 62 ψήφους υπέρ και 55 κατά, το Ισραήλ είναι το έθνος-κράτος των απανταχού Εβραίων: «Το κράτος του Ισραήλ είναι το εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού, στο οποίο αυτός εφαρμόζει το φυσικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό, ιστορικό του δίκαιο». «Δικαίωμα αυτοδιάθεσης μέσα στο κράτος του Ισραήλ έχουν μόνο οι εβραίοι πολίτες», διακηρύσσει ο νόμος. Αυτό σημαίνει ότι μόνο οι Εβραίοι έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν για το μέλλον του Ισραήλ.
 
Μοναδική επίσημη γλώσσα του Ισραήλ είναι τα εβραϊκά. Τα αραβικά παύουν να αποτελούν επίσημη γλώσσα του Ισραήλ και υποβαθμίζονται σε μειονοτική γλώσσα με ειδικό καθεστώς. Οι εβραϊκοί εποικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη ανακηρύσσονται σε «εθνική αξία» και η σιωνιστική οντότητα θα συνεχίσει να ενεργεί με στόχο την επέκτασή τους. Η Ιερουσαλήμ είναι μία και ενιαία και αποτελεί την πρωτεύουσα του Ισραήλ.
 
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο νέος νόμος αποτελεί καθοριστική στιγμή για το σιωνισμό ως πολιτικό δόγμα και για την ιστορία του κράτους του Ισραήλ. Ο Αϊμάν Οντέχ, της Ενωμένης Αραβικής Λίστας, του παλαιστινιακού κόμματος που συμμετέχει στην Κνεσέτ, δήλωσε ότι ο νέος νόμος θεσμοθετεί ότι οι παλαιστίνιοι κάτοικοι του Ισραήλ θα είναι πάντα πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
 
Το Adalah, το Κέντρο για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων της Αραβικής Μεινότητας του Ισραήλ, χαρακτήρισε το νόμο ως απόπειρα από τη μεριά των σιωνιστών να θεσμοθετήσουν την υπεροχή της εβραϊκής πλειοψηφίας της χώρας, ενώ δήλωσε ότι υπάρχουν 65 νόμοι στο Ισραήλ που προωθούν τις διακρίσεις σε βάρος των Παλαιστινίων του Ισραήλ και των κατεχόμενων από τους σιωνιστές παλαιστινιακών εδαφών. Η δημοσιογράφος του Al Jazeera Στέφαν Ντέκερ είπε ότι επί της ουσίας ο νέος νόμος έρχεται να κατοχυρώσει -και σε επίπεδο νομοθεσίας πλέον- τις χρόνιες πολιτικές διακρίσεων και καταπίεσης του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστίνιων. Ο νέος νόμος αποτελεί τη βάση για τους θεσμούς που θα ακολουθήσουν.
 
Είναι τόσο έκδηλος ο ρατσιστικός χαρακτήρας του νόμου που προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και σε αμερικάνικους εβραϊκούς φορείς που στηρίζουν σταθερά το Ισραήλ. Με ανακοινώσεις τους υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος διαβρώνει το «δημοκρατικό» χαρακτήρα του ισραηλινού κράτους και παράλληλα θα δώσει παραπέρα ώθηση στο κίνημα BDS για πολιτιστικό και οικονομικό μποϊκοτάζ ενάντια στο Ισραήλ.
 
Ο νέος νόμος δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κατοχυρώνει και νομικά τις πολιτικές καταπίεσης και εθνοκάθαρσης που ασκεί το Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού από την ίδρυσή του το 1948 μέχρι σήμερα. Τη στιγμή που το Ισραήλ δολοφονεί καθημερινά παλαιστίνιους νεολαίους στη Γάζα, κάποιοι ανακαλύπτουν τώρα τη ρατσιστική φύση του σιωνιστικού δόγματος που αποτελεί τον ιδεολογικό μανδύα του κράτους του Ισραήλ. Η «μοναδική δημοκρατία» της Μέσης Ανατολής απεκδύεται τον κατ’ επίφαση κοσμικό της χαρακτήρα και γίνεται και σε ιδεολογικό επίπεδο ένα θεοκρατικό καθεστώς, με το ρατσισμό ως επίσημη ιδεολογία, όπου οι πολίτες χωρίζονται σε περιούσιους Εβραίους και σε παρίες άραβες-μουσουλμάνους.
 
ΥΓ. Ο Ερντογάν άδραξε την ευκαιρία για να εμφανιστεί και πάλι ως οιονεί χαλίφης των όπου Γης μουσουλμάνων, τους οποίους θεωρεί τη βασικότερη πολιτική του εφεδρεία. Πριν ακόμα ψηφιστεί ο νέος ισραηλινός νόμος, η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ένα «κράτος απαρτχάιντ». Μετά την ψήφιση του νόμου, ο Ερντογάν δήλωσε: «Το πνεύμα του Χίτλερ που οδήγησε τον κόσμο σε μια μεγάλη καταστροφή έχει ανθίσει εκ νέου μεταξύ ορισμένων ισραηλινών ηγετών. Καλώ τον μουσουλμανικό κόσμο, τη χριστιανική κοινότητα, όλες τις χώρες, οργανισμούς, ΜΚΟ, δημοσιογράφους υπέρ της δημοκρατίας και υπερασπιστές των ελευθεριών στον κόσμο να περάσουν σε δράση κατά του Ισραήλ».
 
Ο Νετανιάχου απάντησε με το «δε δικαιούσαι για να ομιλείς». «Η Τουρκία γίνεται μια ζοφερή δικτατορία», είπε. Και συνέχισε: «Ο Ερντογάν σφαγιάζει Σύριους και Κούρδους και φυλακίζει δεκάδες χιλιάδες Τούρκους. Η κριτική αυτού του “σπουδαίου δημοκράτη“ στο νέο νόμο που υιοθέτησε το Ισραήλ είναι η μεγαλύτερη φιλοφρόνηση που θα μπορούσαν να μας κάνουν»!
Σάββατο 28 Ιουλίου 2018