Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 | 06:49

ΠολιτικήPointer

Της απελπισίας…

Οι ομιλίες του Καμμένου είναι πάντοτε παραληρηματικές. Ευανάγνωστες, όμως. Δε δυσκολεύεσαι να καταλάβεις «πού το πάει» και «τι θέλει να πει». Με την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει το μόρφωμά του, καθώς φεύγουν μαζικά στελέχη που του μάζευαν ψήφους στην επαρχία, ήταν αναμενόμενο ότι θα μάζευε το «εθνικό συμβούλιο» για να δώσει την εικόνα του «κυρίαρχου του παιχνιδιού». Οταν λέει «στις εκλογές αυτόνομα θα κατεβούμε και θα νικήσουμε», δεν είναι να δίνεις σημασία. Τι άλλο θα έλεγε δηλαδή; Οταν λέει πως θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση «αν και εφόσον» έρθει στη Βουλή η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, πάλι δεν είναι να δίνεις σημασία. Το είπε μια φορά και πρέπει να το επαναλαμβάνει συνέχεια, γιατί είναι το μόνο που του απέμεινε να λέει στο ακροδεξιό εκλογικό ακροατήριο. Πειστικό; Καθόλου, ιδιαίτερα γι' αυτό το ακροατήριο, το οποίο σκέπτεται εξαιρετικά απλά και πρακτικά: αφού έχεις σκοπό να ρίξεις την κυβέρνηση, γιατί δεν το κάνεις από τώρα, ώστε να μη φύγουν και οι επιστολές προς ΝΑΤΟ και ΕΕ και να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα στο μεταξύ; Ομως, τον Καμμένο δεν τον απασχολεί το πόσο πειστικός θα γίνει. Τον απασχολεί το πόσο θα παραμείνει στην κυβέρνηση και δη στον θώκο του υπουργού Αμυνας, που αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς έχουν «ανοίξει» και οι αγορές οπλικών συστημάτων.

Οταν, λοιπόν, ο Καμμένος λέει ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ δεν πρόκειται να πάει για κύρωση στην ελληνική Βουλή πριν από την άνοιξη του 2019, δεν μπορείς παρά να του δώσεις σημασία. Το λέει γιατί έτσι τον βολεύει ή κάτι ξέρει; Δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα (Καμμένος είν' αυτός), θα μπορούσε όμως να υπάρχει ένας σχεδιασμός που του τον ψιθύρισε στο αυτί ο Τσίπρας: η συμφωνία πάει στη Βουλή την άνοιξη του 2019, ο Τσίπρας την ψηφίζει με ψήφους ποταμίσιων και άλλων, ο Καμμένος πραγματοποιεί ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση και ο Τσίπρας πάει σε εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές.

Βέβαια, στο μεταξύ μπορεί να συμβούν πολλά και ο σχεδιασμός ν' αλλάξει. Φαίνεται, όμως, πως υπάρχει -ως σχέδιο επί χάρτου- γι' αυτό και ο άλλος Καμμένος, ο διαγραφείς, λέει πως Τσίπρας και Καμμένος θα ρίξουν συμφωνημένα την κυβέρνηση. Φαίνεται πως η προεδράρα, που συχνά βρίσκεται στο… τσακίρ κέφι, κάτι είχε «εκμυστηρευθεί» στα «πηγαδάκια» των ανελιτών.

Υστερα… δεν ήρθαν οι μέλισσες, αλλά ένα νέο σόου Καμμένου. Απουσίασε από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιου της Δευτέρας, ενώ οι υπόλοιποι ανελίτες συμμετείχαν κανονικά. Κι όταν φούντωσαν οι φήμες, προανήγγειλε ότι θα δώσει συνέντευξη το πρωί της Τρίτης. Την ίδια ώρα που Καμμένος και Σγουρίδης έλεγαν πως θ' αποχωρήσουν από την κυβέρνηση μόλις φέρει τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για κύρωση, ώστε η χώρα να πάει σε εκλογές και η συμφωνία να μην επικυρωθεί απ' αυτή τουλάχιστον τη Βουλή («αν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, δε θα υπάρχει κυβέρνηση», διεμήνυε ο Σγουρίδης), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παπαχριστόπουλος «εξηγούσε» ότι οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν μεν τους υπουργούς τους, αλλά δε θα ρίξουν την κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμα και η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει με ψήφο ανοχής των ΑΝΕΛ! Είναι γνωστό ότι ο «ποιος στραβός δε θέλει το φως του;» Παπαχριστόπουλος έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας και περιμένει τη σειρά του για ένα υφυπουργείο. Μιλάμε για κανονικό σκορποχώρι, δηλαδή.

Ακολούθησε νέα παραληρηματική συνέντευξη του Καμμένου, πρωί-πρωί (για να είναι σίγουρος ότι για κάποιες ώρες θα «παίζει» πρώτο θέμα) την Τρίτη. Τα ίδια και τα ίδια έλεγε, προσθέτοντας μόνο πως, αν η συμφωνία κατατεθεί για κύρωση στη Βουλή χωρίς ρήτρα αυξημένης πλειοψηφίας (180 βουλευτές), αυτός θα αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση και θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να του πει ότι πρέπει να γίνουν εκλογές. Ομως, εκλογές δεν προκηρύσσει ο ΠτΔ, αλλά ο πρωθυπουργός (ο ΠτΔ απλά υπογράφει το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, αν δεν αποδώσουν οι διερευνητικές εντολές που είναι υποχρεωμένος να δώσει). Αν ο Τσίπρας δε δηλώσει ότι παραιτείται, η σύμβαση μπορεί να κυρωθεί με 151 ψήφους. Μετά, κάποιος θα πρέπει να κάνει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση (κι αυτός δεν μπορεί να είναι ο Καμμένος, γιατί δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών). Ο Τσίπρας μπορεί να πάει μόνος του σε εκλογές, όμως τη συμφωνία θα την έχει κυρώσει.

Οπως αντιλαμβάνεστε, δεν έχει καμιά σημασία να παρακολουθήσουμε τα καραγκιοζιλίκια και τις συνεχείς κωλοτούμπες του Καμμένου. Εκείνο που καταλάβαμε εμείς είναι πως το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να πει πως στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα δοθεί μεν πρόσκληση στη Βόρεια Μακεδονία, αυτή όμως δε θα έχει καμιά ισχύ! Για να δικαιολογήσει την παρουσία του εκεί…

ΥΓ. Απαντώντας στα περί χρηματισμού, που ανέφερε ο Καμμένος στο εθνικό συμβούλιο των ΑΝΕΛ, ο ανεξαρτητοποιηθείς Λαζαρίδης είπε πως αφήνει τον Καμμένο «να πορευτεί μόνος του στον πολιτικό κατήφορο που επέλεξε». «Είναι αδιανόητο ο ΥΕΘΑ να θεωρεί ότι η προσπάθεια υπεράσπισης της Μακεδονίας μας είναι αποτέλεσμα χρηματισμού ή διαπλοκής», είπε, σκορπίζοντας χαμόγελα. Αλλά το καλύτερο το κράταγε για το τέλος: «Αποτέλεσμα χρηματισμού και διαπλοκής είναι η εγκατάλειψη των εθνικών δικαίων της πατρίδας», συμπλήρωσε ως γνήσιος… Καμμένος.
Σάββατο 07 Ιουλίου 2018