Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 | 07:21

ΠολιτικήPointer

Ο Μοσκοβισί ως προεκλογικός αβανταδόρος του ΣΥΡΙΖΑ

Small_img_31083
Οταν προσγειώθηκε το αεροπλάνο που μετέφερε τον Πιέρ Μοσκοβισί για τη δέκατη επίσκεψή του τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, είχαν ήδη κυκλοφορήσει τα «Νέα» με συνέντευξη του κομισάριου που δημοσιεύτηκε με τον τίτλο «Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς». Δική του φράση ήταν και απέδιδε πιστά το περιεχόμενο της συνέντευξης, η οποία ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος μια προειδοποίηση για τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής. Oπως σημείωνε στο σύντομο πρόλογό της η φυλλάδα του Μαρινάκη «δεν απέφυγε να διαμηνύσει έξι φορές ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις».

Πράγματι, ο «αγαπητός Πιέρ» πήρε το ύφος του αυστηρού δασκάλου που κουνά το δάχτυλο στο ζαβολιάρη μαθητή: «Οι μεταρρυθμίσεις είναι εκτενείς, απαιτητικές και η επιτήρηση στενότερη» - «Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές, και θεωρώ ότι θα γίνουν. Εχουμε τους μηχανισμούς να το διασφαλίσουμε» - «Εχουμε το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που προβλέπει δεσμεύσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν σεβαστές και από τις δύο πλευρές - Οι δεσμεύσεις έχουν υιοθετηθεί μεσοπρόθεσμα, οπότε θα παρακολουθούνται στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, όσο χρειάζεται - Η κατάσταση είναι απαιτητική για την Ελλάδα.   Οι δεσμεύσεις και οι υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να υλοποιηθούν από την τωρινή κυβέρνηση, την επόμενη, τη μεθεπόμενη και από αυτήν που θα ακολουθήσει μετά» .

Οταν τον ρώτησαν αν «έχει περιθώρια η κυβέρνηση για διορθωτικές κινήσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο ως προεκλογικό αντιστάθμισμα στις περικοπές», ο Μοσκοβισί απάντησε κοφτά: «Δεν θέλω να μπω στο παιχνίδι των υποθέσεων και της προεκλογικής περιόδου. Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές, και θεωρώ ότι θα γίνουν». Και τόνισε με νόημα: «Εχουμε τους μηχανισμούς να το διασφαλίσουμε».

Οπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δεν άρεσε καθόλου στους συριζαίους. Επιασαν τον Μοσκοβισί κι αυτός δεν είχε καμιά αντίρρηση να κάνει μια κωλοτούμπα τόσο θεαματική που θα τη ζήλευε και ο… Καμμένος. Εκεί που στη συνέντευξή του έριχνε το βάρος στην ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων, προειδοποιώντας ότι δε θα γίνει ανεκτή καμιά υπαναχώρηση και ότι υπάρχει ο μηχανισμός επιτήρησης για να εξασφαλιστεί αυτό, μετατράπηκε σε διαπρύσιο κήρυκα της «καθαρής εξόδου» και του «τέλους των μνημονίων» και περιφερόταν επί μια μέρα ως προεκλογικός αβανταδόρος του ΣΥΡΙΖΑ, αιφνιδιάζοντας πλήρως τη ΝΔ, που αντέδρασε σπασμωδικά, ανοίγοντας δημόσια «μέτωπο» με τον επίτροπο.

Ηδη από τη συνάντησή του με τον Τσακαλώτο (ο οποίος δεν μίλησε σχεδόν καθόλου) ο Μοσκοβισί κατέστησε σαφείς τις προθέσεις του, διακηρύσσοντας: «Δεν υπάρχει νέο Μνημόνιο, δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα, η Ελλάδα πλέον στέκεται στα πόδια της υλοποιώντας τη δική της αναπτυξιακή στρατηγική και με τους ευρωπαίους εταίρους της να στέκονται δίπλα της. Αυτή είναι μία νέα σελίδα για τη χώρα. (…) η μεταμνημονιακή εποπτεία, η οποία, επαναλαμβάνω, δεν αποτελεί ένα ψευδομνημόνιο. Φυσικά οι θεσμοί και η ΕΕ θα είναι παρόντες εδώ, αλλά με τελείως διαφορετικό πνεύμα και  τελείως διαφορετικές διαδικασίες. (…) θα συζητήσουμε με τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας (όπως κάνω και με τον Υπουργό Οικονομικών οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας) το προσχέδιο προϋπολογισμού της χώρας στις 15 Σεπτεμβρίου. Και αυτό αποτελεί μία κανονική διαδικασία.  Βεβαίως και υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όμως δεν αφορά την επιβολή νέων μέτρων, αλλά την από κοινού εγγύηση ότι οι ειλημμένες δεσμεύσεις τηρούνται. (…) Πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στη  χώρα σας. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να αναπτυχθεί. Θα γίνεται ολοένα και περισσότερο ελκυστική στους επενδυτές. Σχετικά δε με την αναπτυξιακή στρατηγική πιστεύω ότι είναι ουσιαστικά συμβατή με την υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική».

Δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του Τσακαλώτου («Επί σχεδόν τρία χρόνια ο κ. υπουργός κέρδισε σιγά - σιγά βήμα προς βήμα την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των υπόλοιπων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό η επίτευξη αυτής της συμφωνίας οφείλεται σε αυτόν»), αλλά το καλύτερο το κράτησε για την ερώτηση αν «έχει η κυβέρνηση τη δυνατότητα να μην εφαρμόσει το Μέτρο της μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019», αν «υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να αναβληθεί ή και να μην εφαρμοστεί καθόλου». Αφού θύμισε τη λατινική φράση “pacta sunt servanda” («οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται»), ο Μοσκοβισί μεταμφιέστηκε σε Κατρούγκαλο και συμπλήρωσε με… άνεση που δεν αντιστοιχεί σε επίτροπο-τεχνοκράτη, αλλά σε πολιτικό: «Ωστόσο οι δεσμεύσεις δεν είναι ανελαστικές και όπως είπα, θα συζητήσουμε με την Ελλάδα πλέον, ως μία χώρα της Ευρωζώνης σε κανονικότητα, επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού της, το οποίο οφείλει να είναι ισορροπημένο και να τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους. Ως εκ τούτου θα το συζητήσουμε στον καιρό του». Αφησε, δηλαδή, ανοιχτό και το ζήτημα του νέου πετσοκόμματος των συντάξεων, όπως ακριβώς το θέλει η κυβερνητική προπαγάνδα.

Το ίδιο σόου έδωσε ο Μοσκοβισί και στη Βουλή. «Θέλω να το πω: δεν είναι τέταρτο μνημόνιο αυτό που κάνουμε, δε θα ξανάρθει εδώ η τρόικα!», είπε καταχειροκροτούμενος από τον κυβερνητικό λόχο που ζει για κάτι τέτοια. Τι σημασία έχει που μέχρι και το 2022 η τρόικα θα έρχεται τέσσερις φορές το χρόνο; Ο Μοσκοβισί κλήθηκε να λειτουργήσει ως προεκλογικός αβανταδόρος του ΣΥΡΙΖΑ και το έκανε με… συριζαϊκή συνέπεια. Χωρίς να κοκκινίζει ούτε στο πιο χοντρό ψέμα.

Ο Χατζηδάκης, εμφανώς θυμωμένος, προσπάθησε να διαψεύσει τον Μοσκοβισί. Για να τον πάρει στο ψιλό ο Τζανακόπουλος, που έσπευσε να κάνει δήλωση για να πει ότι «ο κ. Χατζηδάκης στην πραγματικότητα θύμωσε με την αλήθεια, θύμωσε με το γεγονός ότι ο κ. Μοσκοβισί είπε το αυτονόητο: Δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο, ότι η Ελλάδα πέτυχε μια πολύ θετική συμφωνία για το ελληνικό χρέος, η οποία το καθιστά πλέον βιώσιμο».

Ο Μοσκοβισί συναντήθηκε και με τον Μητσοτάκη. Δεν έκαναν κοινές δηλώσεις, αλλά στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΝΔ αναφερόταν ότι «ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε στον κ. Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Ελληνες. Πόσο μάλλον τις εντελώς αχρείαστες που επιβλήθηκαν στους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και εκείνες που δυστυχώς έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για το προσεχές διάστημα». Ο εκνευρισμός ξεχείλισε…

Πανέτοιμος, ο Τσίπρας περίμενε τον Μοσκοβισί στο Μαξίμου για να τον ρωτήσει μπροστά στις κάμερες… αν είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στα πολιτικά κόμματα ότι δεν υπάρχει άλλο μνημόνιο για την Ελλάδα, με τον επίτροπο να απαντά ότι δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει και δε θα υπάρξει! Ο Τσίπρας φόρεσε το στοχαστικό του ύφος και «εξήγησε» ότι μετά από οχτώ χρόνια θυσιών είναι δύσκολο για τους πολίτες να αισθανθούν την αλλαγή, όμως «είναι ιστορική αλλαγή» και «οι πολίτες θα αρχίσουν να νιώθουν την αλλαγή μέρα με τη μέρα». Δεν παρέλειψε να πει με νόημα ότι «από δω και πέρα οι εκλεγμένες κυβερνήσεις θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνουν τους στόχους». Το αηδιαστικό σόου έκλεισε με συζήτηση για… γραβάτες. «Αν μου δανείσετε μία, γιατί όχι;» απάντησε ο Τσίπρας στο «χαλαρό» ερώτημα του Μοσκοβισί αν μετά τις 21 Αυγούστου θα φοράει γραβάτα.

«Μυρίζει» εκλογές; Σίγουρα ναι. Είναι διατεθειμένοι οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές να αβαντάρουν τον Τσίπρα ακόμα και με μια εξάμηνη αναβολή του πετσοκόμματος των συντάξεων; Γιατί όχι; Αν είναι να κερδίσει τις εκλογές, μπορούν να του κάνουν και αυτό το «δώρο». Εξι μήνες αναβολή δε σημαίνει τίποτα. Αυτά, βέβαια, είναι υποθέσεις. Βάσιμες μεν, αλλά υποθέσεις. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι πως οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, μετά τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ και μετά τη διευκόλυνση της Μέρκελ από τον Τσίπρα στο Μεταναστευτικό, έχουν κάθε λόγο να βοηθήσουν το «αριστερό αστέρι», που συμπληρώνει αρμονικά -ως γλάστρα- την ηγεμονική πολιτική συμμαχία Μέρκελ-Μακρόν.
 
Σάββατο 07 Ιουλίου 2018