Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 | 07:25

ΟικονομίαPointer

Παζάρια για ξεπουλήματα

Κάποιος από τους δημοσιογράφους που κάλυπταν την επίσκεψη του Τσίπρα στο Σίτι του Λονδίνου αναγνώρισε ανάμεσα σ' εκείνους που έβγαιναν από το κτίριο κι εκείνον τον ταϊλανδό μεσάζοντα με το όνομα-γλωσσοδέτη, που θέλει να πάρει τον Παναθηναϊκό και έχει κάνει προκαταρκτική συμφωνία με τον Αλαφούζο. Ηρθα ν' ακούσω τον πρωθυπουργό ήταν η απάντηση που έδωσε ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ στη δημοσιογραφική ερώτηση.

Επιβεβαιώθηκε έτσι, εμμέσως, η πληροφορία που κυκλοφορεί εδώ και καιρό στην Αθήνα. Οτι ο ταϊλανδός μεγαλομεσίτης θέλει να κάνει κάποιες μπίζνες real estate στην Ελλάδα και χρησιμοποιεί ως όχημά του τον Παναθηναϊκό. Χέστηκαν κι αυτός και οι κεφαλαιούχοι που εκπροσωπεί για την πράσινη φανέλα με το τριφύλλι. Ο Παναθηναϊκός από μόνος του δεν αφήνει κέρδος. Ο Παναθηναϊκός ως brand name για μια ευρύτερη μπίζνα μπορεί να αφήσει κέρδος. Οι πληροφορίες, λοιπόν, λένε ότι ο ταϊλανδός δε βρήκε «το σημείο επαφής που θα ήθελε» με την κυβέρνηση, γι' αυτό και καθυστερεί την υπογραφή συμφωνίας με τον Αλαφούζο και την ανάληψη του Παναθηναϊκού, που θα γίνει με την «επένδυση» μερικών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην καταχρεωμένη ΠΑΕ. Αν δεν τα βρει με τα στελέχη της κυβέρνησης στα υπόλοιπα (στις μπίζνες του real estate), τότε… πάπαλα ο Παναθηναϊκός.

Γιατί δεν τα βρίσκει ο Πιεμπονγκσάντ με την κυβέρνηση; Επειδή υπάρχει ανταγωνιστής. Είναι ο Δ. Γιαννακόπουλος με το fund Αthens Alive (Pan Asia ονομάζεται το fund που εκπροσωπεί ο Ταϊλανδός), που θέλει επίσης να πάρει τον Παναθηναϊκό πακέτο με το ΟΑΚΑ, γύρω από το οποίο θα χτίσει ξενοδοχεία, προπονητικά κέντρα, συγκροτήματα διασκέδασης κτλ. Ο Γιαννακόπουλος έχει βρει «άκρη» με τους Τσιπραίους (την υπόθεση χειρίζεται ο εξάδελφος Τσίπρας), ενώ αντίθετα ο Πιεμπονγκσάντ πρώτα έκλεισε συμφωνία με τον Αλαφούζο να του δώσει τον Παναθηναϊκό (φράζοντας έτσι το δρόμο στον Γιαννακόπουλο), γεγονός που μάλλον του βάζει εμπόδια στο δρόμο προς το Μαξίμου, καθώς ο Αλαφούζος με τον ΣΚΑΙ δίνει σκληρό αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και προσωπικά ενάντια στον Τσίπρα.

Δεν αποκλείεται στο τέλος οι δυο καπιταλιστικοί όμιλοι να τα βρουν και να στήσουν από κοινού τη μπίζνα (ο Γιαννακόπουλος έχει δηλώσει ανοιχτός σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο), την οποία βέβαια θα παρουσιάσουν ως «σχέδιο σωτηρίας του Παναθηναϊκού», για να μεθύσουν από χαρά το πράσινο τσούρμο, που θ' αρχίσει να τραγουδά εκστασιασμένο «σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος» και θα είναι έτοιμο να ξεσκίσει όποιον τολμήσει να φωνάξει «κάτω τα χέρια από τη δημόσια περιουσία» και «όχι άλλο περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή του ΟΑΚΑ».

Εδώ πρέπει να θυμίσουμε ότι στο παράρτημα με τίτλο «Specific commitments to ensure the continuity and completion of reforms adopted under the ESM programme» («Ειδικές δεσμεύσεις για τη διασφάλιση της συνέχειας και της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ»), που συνοδεύει την απόφαση του Eurogroup για το μετα-Μνημόνιο, αναφέρεται ότι μέχρι το τέλος του 2018 το ΟΑΚΑ θα πρέπει να μεταφερθεί στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Ξεπουλήματος. Φαίνεται πως σχεδιάζουν μια ακόμα -αποικιοκρατικού τύπου- σύμβαση παραχώρησης, διάρκειας ενός αιώνα, κατά το πρότυπο του Ελληνικού, η οποία θα συνοδεύεται με αλλαγές στις χρήσεις γης και στους συντελεστές, ώστε οι πλιατσικολόγοι καπιταλιστές του real estate να στήσουν τη μπίζνα τους.
 
Σάββατο 07 Ιουλίου 2018