Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 | 19:30

ΔιεθνήPointer

Ιμπεριαλιστικό σύστημα

Μπορεί στο ποδόσφαιρο να μη νικούν πάντα οι Γερμανοί στο τέλος, όμως στις διαδικασίες της ΕΕ αυτό το δόγμα δεν αλλάζει. Και δε θ' αλλάξει, όσο η Γερμανία θα εξακολουθεί να είναι η ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη της Ευρωένωσης.

Οταν η Μέρκελ έκλεισε με τον Ζεεχόφερ τη συμφωνία για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων εντός γερμανικού εδάφους, δεν ρώτησε κανέναν στις Βρυξέλλες να της πει αν αυτό είναι συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο. Το μόνο που κοίταξε ήταν το πώς θα διασώσει την κυβέρνησή της, δίνοντας στον ακροδεξιό της εταίρο ένα εργαλείο για να «πουλήσει» κατασταλτική «μούρη» στο βαυαρικό εκλογικό του ακροατήριο (με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες, φυσικά).

Κάποιοι άρχισαν να γκρινιάζουν για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, οπότε οι πολιτικοί και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έπρεπε να πάρουν θέση. Αναφερόμενος στη συμφωνία Μέρκελ-Ζεεχόφερ, ο Γιούνκερ δήλωσε: «Δεν την έχω μελετήσει λεπτομερώς αλλά εκ πρώτης όψεως -και έχω ζητήσει από τις νομικές υπηρεσίες να την εξετάσουν- μου φαίνεται ότι συνάδει με το νόμο». Εκείνοι που το τερμάτισαν, όμως, ήταν κάποιοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, οι οποίοι μιλώντας ανώνυμα είπαν (στο Ρόιτερς και άλλα Μέσα) ότι η ΕΕ δε θα μπορούσε να απορρίψει μια συμφωνία που ενισχύει την πιο ισχυρή κυβέρνησή της! «Ακόμα κι αν είναι αντίθετη με το ευρωπαϊκό δίκαιο - πόσα άλλα δε συνάδουν με το κοινοτικό δίκαιο, ειδικά στο θέμα της μετανάστευσης;», είπε με κυνισμό ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ. Και συνέχισε: «Αυτή είναι μια πολιτική αποστολή προκειμένου να αποτραπεί η αναταραχή στη Γερμανία και άρα θα προχωρήσει ως τέτοια»! Οταν αποφασίζει η Γερμανία, σούζα οι Βρυξέλλες…
Σάββατο 07 Ιουλίου 2018