Σάββατο 25 Μαΐου 2019 | 04:27

ΟικονομίαPointer

Απατεώνες και απατεωνίσκοι

Με το που δημοσιοποιήθηκε η «αναλογιστική μελέτη» της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής για το Ελληνικό Συνταξιοδοτικό Σύστημα, για την περίοδο 2016-2070 (τα εισαγωγικά μπήκαν για να υποδηλώσουν ότι αυτά τα σχεδιάσματα δεν είναι ούτε μελέτες ούτε αναλογιστικές), ο νεοδημοκράτης Βρούτσης σκαρφάλωσε  στα κεραμίδια κι άρχισε το κράξιμο: «Η νέα Αναλογιστική Μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε, αποκαλύπτει ότι η υποτιθέμενη διαπραγμάτευση της εθισμένης στο ψέμα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη μη περικοπή των συντάξεων που έχει ήδη νομοθετήσει αποτελεί ακόμη μια προσπάθεια εξαπάτησης συνταξιούχων και εργαζομένων!». «Ολες οι τελευταίες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τη μείωση των συντάξεων διαψεύδονται καθημερινά και το αφήγημα της επαναδιαπραγμάτευσης των περικοπών που οι ίδιοι ψήφισαν καταρρέει» συνέχισε, παραθέτοντας και τη σχετική περικοπή από την Αναλογιστική Μελέτη.
 
Επισήμως, η κυβέρνηση ποτέ δεν είπε ότι επαναδιαπραγματεύεται το νέο πετσόκομμα των συντάξεων. Το άφηνε, όμως, να εννοηθεί. Ακόμα και ο Τσακαλώτος έλεγε ότι αυτό δεν είναι της ώρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το κάνει σε επόμενη φάση. Ηρθε, όμως, η συμφωνία με την τρόικα για την τέταρτη αξιολόγηση και το ζήτημα έκλεισε: όσες συντάξεις έχουν «προσωπική διαφορά», δηλαδή όλες οι συντάξεις που εκδόθηκαν πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου, θα πετσοκοπούν από 1.1.2019. Ανοιχτό έμεινε μόνο το ζήτημα της επίσπευσης του νέου πετσοκόμματος αφορολόγητου (να γίνει από 1.1.2019 και όχι από 1.1.2020), με το ΔΝΤ να επιφυλάσσεται να κάνει την εισήγησή του, όπως ρητά αναφέρεται στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο της τέταρτης αξιολόγησης (γράψαμε σχετικά στο προηγούμενο φύλλο).
 
Απαντώντας στον Βρούτση, μέσω του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εργασίας, η Αχτσιόγλου επανήλθε στα παλιά, εννοώντας ότι το ζήτημα του πετσοκόμματος των συντάξεων είναι… ανοιχτό. Αναφέρει ότι «η τελευταία αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, ως όφειλε, έλαβε υπόψη της τα νομοθετικά δεδομένα, σχετικά με την προσωπική διαφορά, όπως αυτά ισχύουν κατά το χρόνο σύνταξής της». Και συμπληρώνει: «και δεν προκαταλαμβάνει, ασφαλώς, μελλοντικές μεταβολές»! Ακόμα και τώρα, που με τον πιο επίσημο τρόπο έχει κλείσει το ζήτημα (οι συντάξεις από 1.1.2019 θα πετσοκοπούν), οι απατεώνες συριζαίοι μιλούν για «μελλοντικές μεταβολές», προσπαθώντας να πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους συνταξιούχους, που περιμένουν με αγωνία να μάθουν πόσο θα τους πετσοκόψουν τη σύνταξη αυτή τη φορά.
Σάββατο 09 Ιουνίου 2018