Σάββατο 25 Μαΐου 2019 | 04:41

ΚαταστολήPointer

Ραγδαία η επιδείνωση της υγείας του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης

Από το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, ευρισκόμενος στην ένατη μέρα απεργίας πείνας, ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας μετά από αίτημα των γιατρών της φυλακής, που διαπίστωσαν τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Μια μέρα πριν, την Τετάρτη, η παθολόγος-λοιμωξιολόγος Επιμελήτρια Α' του ΕΣΥ και μέλος του ΔΣ της ΟΕΝΓΕ Ολγα Κοσμοπούλου, που επισκέφτηκε και εξέτασε τον απεργό πείνας στη φυλακή, είχε κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου:
 
«Διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους, καθώς από την πρώτη φορά που ζυγίστηκε, την 31/5/2018, μέχρι σήμερα, 6/6/2018, εμφανίζει απώλεια 6,6 kg, το οποίο αντιστοιχεί στο 8,61 % του βάρους που είχε στις 31/5, απώλεια δυσανάλογη με τη χρονική διάρκεια της απεργίας. Διαπιστώθηκε μεγάλη μυϊκή αδυναμία, δυσανάλογο με την εξωτερική θερμοκρασία αίσθημα ψύχους, μυαλγίες και ναυτία.  Κατά την αντικειμενική εξέταση εμφανίζει ορθοστατική υπόταση και επεισόδια ταχυκαρδίας στην παραμικρή προσπάθεια (π.χ. βάδιση λίγων μέτρων). 
 
Ο απεργός έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν δύο πολυήμερες απεργίες πείνας, ως εκ των οποίων αντιμετωπίζει συνθήκες αυξημένης ευθραυστότητας της σωματικής του υγείας. Εχει εγγράφως αρνηθεί προκαταβολικά οποιαδήποτε “ιατρική πράξη επαναφοράς της υγείας του που θα διαταχθεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο και την Εισαγγελική αρχή της φυλακής“. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την κατάσταση που περιγράφεται δημιουργούν συνθήκες αυξημένης ανησυχίας για την εξέλιξη της κατάστασής του. Ως εκ των άνω προτείναμε την άμεση μεταφορά του σε δημόσιο νοσοκομείο, για να εξασφαλισθεί η συνεχής παρακολούθηση για την αποτροπή έκτακτου επεισοδίου».
 
Ενα 24ωρο μετά από αυτή την ιατρική γνωμάτευση, ο Δ. Κουφοντίνας είχε χάσει επιπλέον 1,4 κιλά βάρους, δείγμα ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του. Γι' αυτό και η ίδια η φυλακή έσπευσε να τον στείλει στο νοσοκομείο, φοβούμενη κάποιο έκτακτο επεισόδιο που στη φυλακή δε θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί (ο «Αγιος Παύλος» των φυλακών είναι μόνο κατ’ ευφημισμόν νοσοκομείο).
 
Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία το πρωί της Πέμπτης καταλάβαμε αμέσως την εξάντλησή του, γεγονός που μας επιβεβαίωσε και ο ίδιος, μαζί βέβαια με την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει μέχρι το τέλος, γιατί δεν του έχουν αφήσει κανένα άλλο περιθώριο αντίδρασης στο «καθεστώς εξαίρεσης» που του έχουν επιβάλει.
 
Η μεταφορά του Δ. Κουφοντίνα σε οργανωμένο νοσοκομείο είναι μια άμυνα μπροστά στο ενδεχόμενο ενός απρόβλεπτου συμβάντος, όμως το πρόβλημα παραμένει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξαναγκάζει έναν πολιτικό κρατούμενο, στην ηλικία των 60 ετών και με ιστορικό δύο ακόμα «σκληρών» απεργιών πείνας, να καταφεύγει ξανά σ’ αυτό το μέσο άμυνας, διεκδικώντας το αυτονόητο: το δικαίωμά του σε κανονική άδεια, που του τη χορήγησαν δύο φορές (αφού προηγουμένως του το στέρησαν επί οχτώ χρόνια) και μετά του το ξαναφαίρεσαν με μεθοδεύσεις που θυμίζουν χούντα.
 
Ξαναρωτάμε, λοιπόν, την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή: θα δολοφονήσετε τον Δημήτρη Κουφοντίνα για να απαλλαγείτε απ’ αυτόν; Σταματήστε να παριστάνετε τους Πόντιους Πιλάτους κρυπτόμενοι πίσω από τη δήθεν ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
 
Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης έγινε μια μαζική και μαχητική μοτοπορεία από τα Προπύλαια στον Κορυδαλλό, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100 δίκυκλα και αυτοκίνητα. Σήμερα, στη 1 μετά το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη πορεία αλληλεγγύης, με αφετηρία το Μοναστηράκι. Πρέπει να δώσουμε όλοι και όλες μαχητικό παρών, για ν' ακουστεί όσο γίνεται πιο δυνατή η φωνή της αλληλεγγύης. Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
 
 
Σάββατο 09 Ιουνίου 2018