Κυριακή 19 Αυγούστου 2018 | 02:31

ΔιεθνήPointer

Υστερικές αντιδράσεις, ανομολόγητα κίνητρα

Στα κάγκελα κρεμάστηκαν οι γερμανοί πολιτικοί, ιδιαίτερα οι σοσιαλδημοκράτες, ακούγοντας τον νέο (τοποθετήθηκε πριν από ένα μήνα) πρεσβευτή των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Γκρενέλ να δηλώνει στο ακροδεξιό αμερικανικό ειδησεογραφικό σάιτ Breitbart: «Οπωσδήποτε θέλω να ενισχύσω άλλους συντηρητικούς σε όλη την Ευρώπη, άλλους ηγέτες».
 
«Αν το είπε έτσι τότε αυτός ο άνθρωπος πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Γιοχάνες Καρς. Ο Μάρτιν Σουλτς παρομοίασε τον αμερικανό πρεσβευτή με «ακροδεξιό αποικιοκράτη αξιωματικό», ενώ ο Σεβίμ Νταγκντελέν της «Αριστεράς» χαρακτήρισε τον Γκρενέλ σαν «απεσταλμένο αλλαγής καθεστώτος» εκ μέρους του Τραμπ. Εκπρόσωπος της Μέρκελ περιορίστηκε να πει ότι το Βερολίνο ζητά «διευκρινίσεις» για τις δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή, ενώ η ίδια η καγκελάριος, μολονότι ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Ο ίδιος ο Γκρενέλ έγραψε στο Twitter πως οι κατηγορίες ότι υποστηρίζει συγκεκριμένα κόμματα στην Ευρώπη είναι «παράλογες». Υποστήριξε ότι απλώς έδωσε έμφαση στην «αφύπνιση της σιωπηλής πλειοψηφίας στην Ευρώπη»!
 
Οι αντιδράσεις των γερμανών πολιτικών είναι προφανώς υποκριτικές. Οι ίδιοι δε διστάζουν να παρεμβαίνουν -συχνά με ωμό τρόπο- στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Κάτι ξέρουμε κι εμείς από την περίοδο της «σκληρής διαπραγμάτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ και τις ιταμές δηλώσεις, ειδικά των Γερμανών. Τους θυμόμαστε, επίσης, να δηλώνουν κατευχαριστημένοι από τη δημόσια παρέμβαση του Ομπάμα που κάλεσε τους ψηφοφορόρους του Ηνωμένου Βασίλειου να ψηφίσουν ενάντια στο Brexit. Τότε η αμερικάνικη παρέμβαση ήταν καλοδεχούμενη, ενώ τώρα όχι. Εξαρτάται από το αν συμφέρει ή όχι την κυρίαρχη γερμανική πολιτική.
 
Ειδικά αυτή την περίοδο έχουν έναν παραπάνω λόγο να ξεσηκώνονται οι γερμανοί ιμπεριαλιστές. Ο Τραμπ υπήρξε πάντοτε ρητορικά επιθετικός ενάντια στη Γερμανία, ενώ και οι επίσημες συναντήσεις του με τη Μέρκελ χαρακτηρίζονται από επιδεικτική ψυχρότητα. Καταφέρεται πάντοτε ενάντια στις γερμανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ, πλέον όμως ξεκίνησε τον εμπορικό πόλεμο με την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο. Οι γερμανοί φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν τα αυτοκίνητα. Γι' αυτό ξεσηκώνονται ενάντια στις δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη.
 
Σάββατο 09 Ιουνίου 2018