Σάββατο 25 Μαΐου 2019 | 04:20

ΔιεθνήPointer

ΗΠΑ-ΕΕ

Διασταυρώνουν τα ξίφη τους με φόντο τον εμπορικό πόλεμο

«Ανησυχώ γι’ αυτή την απόφαση (σ.σ. τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ). Η ΕΕ πιστεύει ότι οι μονομερείς αμερικάνικοι δασμοί είναι άδικοι και σε αντίθεση με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αυτός είναι προστατευτισμός, απλός και καθαρός. Τους τελευταίους μήνες έχουμε επανειλημμένα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε όλα τα δυνατά επίπεδα για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στον τομέα του χάλυβα. Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα παραμένει η καρδιά του προβλήματος και η ΕΕ δεν είναι η πηγή αλλά αντίθετα πλήττεται το ίδιο απ’ αυτήν. Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε στην κατεύθυνση δομικών λύσεων μαζί με τους εταίρους μας. Εχουμε επίσης δείξει με συνέπεια ότι είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση τρόπων για να βελτιώσουμε τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, όμως έχουμε κάνει καθαρό ότι η ΕΕ δεν διαπραγματεύεται κάτω από απειλές. Στοχεύοντας αυτούς που δεν είναι υπεύθυνοι για την πλεονάζουσα παραγωγή, οι ΗΠΑ παίζουν το παιχνίδι αυτών που είναι υπεύθυνοι για το πρόβλημα. Οι ΗΠΑ μας αφήνουν τώρα χωρίς επιλογή πέραν του να προχωρήσουμε στη διαδικασία της επίλυσης των διαφορών στο πλαίσιο του ΠΟΕ και στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε έναν αριθμό εισαγωγών από τις ΗΠΑ. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ενωσης, με πλήρη συμμόρφωση στους νόμους του διεθνούς εμπορίου» (απόσπασμα από τη δήλωση Γιούνκερ, που διανεμήθηκε με δελτίο Τύπου από την Κομισιόν στις 31.5.2018).
 
Η απόφαση του Τραμπ να επιβάλει τελικά, από την 1η Ιούνη, τους δασμούς στο χάλυβα και το αλουμίνιο στους μέχρι πρότινος «συμμάχους» των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκακιέρα, μετά από μια μικρή αναβολή που είχε δώσει τους προηγούμενους δύο μήνες, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για έναν εμπορικό πόλεμο με απρόβλεπτες διαστάσεις.
 
Δεν ήταν μόνο ο Γιούνκερ που αντέδρασε ως εκπρόσωπος της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. Ακόμα και η Τερίζα Μέι δήλωσε «βαθιά απογοητευμένη για την άδικη απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου», σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα πορεία «ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανίας», που είναι «στενοί σύμμαχοι που πάντα προωθούν το ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο ανά τον κόσμο».
 
Επίσης, ο καναδός πρωθυπουργός Τριντό αποφάσισε αντίμετρα, επιβάλλοντας με τη σειρά του δασμούς ίδιου ύψους (μέχρι 25%) στον αμερικάνικο χάλυβα καθώς και στο αλουμίνιο και μια σειρά αμερικάνικα προϊόντα (ουίσκι, πορτοκαλάδες και διάφορα τρόφιμα). Ο Καναδάς είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από τους δασμούς, καθώς εξάγει στις ΗΠΑ το 88% του χάλυβα που προορίζεται για εξαγωγές. Από την άλλη, το 50% του χάλυβα που εξάγουν οι ΗΠΑ πηγαίνει στον Καναδά και το υπόλοιπο 39% στο Μεξικό (βλ. https://www.trade.gov/steel/countries/pdfs/2017/q3/exports-us.pdf). Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αντίμετρα πάρει ο Καναδάς, θα έχουν άμεση επίπτωση στις μισές εξαγωγές χάλυβα που γίνονται από τις ΗΠΑ.
 
Ομως, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χάλυβα στον κόσμο, επηρεάζει λίγο-πολύ όλους τους παραγωγούς χάλυβα και όχι μόνο την Κίνα που έχει μπει εδώ και πολύ καιρό στο στόχαστρο των Αμερικανών, ως ανταγωνιστής που φοβούνται περισσότερο από τους άλλους, λόγω της αλματώδους ανάπτυξής της.
 
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ιμπεριαλιστικών χωρών, που ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει αλλά διεξαγόταν απλά σε μικρότερη κλίμακα, οξύνεται επικίνδυνα, αποδεικνύοντας ότι τα ωραία λογάκια περί «διεθνούς συνεργασίας» και «δίκαιου εμπορίου» είναι καλά μόνο για… παιδικές εκθέσεις. Στη σκληρή καπιταλιστική πραγματικότητα υπάρχει μόνο ο λυσσαλέος ανταγωνισμός που γίνεται ακόμα πιο οξύς όταν λειτουργεί σε περιβάλλον κρίσης που τη διαδέχεται μια ασθενής ανάκαμψη. 
Σάββατο 09 Ιουνίου 2018