Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 | 17:54

ΠολιτικήPointer

Παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφαμε προ ημερών για την εικόνα διάλυσης των Οικολόγων Πρασίνων, καθώς μια σειρά σημαίνοντα στελέχη δεν άντεξαν την ξεφτίλα της συμμετοχής σε μια περιβαλλοντοκτόνα κυβέρνηση και αποχώρησαν πριν από το συνέδριο (κάποια άλλα στελέχη προσχώρησαν μετά το συνέδριο στο ΜέΡΑ25 του Μπαρουφάκη). Εχει μεγάλη πλάκα, όμως, η απόφαση του 14ου συνέδριο «για τις  επερχόμενες εκλογικές μάχες», που όσον αφορά τις ευρωεκλογές αναφέρει: «Στρατηγικός μας στόχος για το 2018 -2019 είναι η πετυχημένη αυτόνομη κάθοδος του Πράσινου, Οικολογικού, Εναλλακτικού χώρου στις Ευρωεκλογές. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στη συσπείρωση του χώρου προς αυτό τον σκοπό».
 
Για τις εθνικές εκλογές, όμως, η «πλάκα» αλλάζει: «Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές προκηρυχθούν, οι Οικολόγοι Πράσινοι αποφασίζουμε την αυτόνομη κάθοδο και την επιδίωξη κοινοβουλευτικής παρουσίας, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία ως αυτόνομος φορέας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του εκλογικού συνεδρίου που θα προηγηθεί». Οπως αντιλαμβάνεστε,   «φωτογραφίζουν» εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το έχουν, άλλωστε, σίγουρο, ότι με το χάλι που θα έχει στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κυριαρχήσει το σύνθημα «μάζευε κι ας είν' και ρώγες».
 
Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι δε θα συμβεί το ίδιο και στις ευρωεκλογές, όπου οι «οικολόγοι» αισθάνονται ότι μπορούν να διεκδικήσουν μια έδρα μόνοι τους, με τον «αέρα» που μπορεί να τους δώσουν οι ευρωπαίοι Πράσινοι. Πρώτο, ο ΣΥΡΙΖΑ δε νομίζουμε ότι θα τους αφήσει να το παίζουν δίπορτο και να του στερήσουν πολύτιμες ψήφους στις ευρωεκλογές. Δεύτερο, δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι μπορούν να βγάλουν μια έδρα. Αλλο τι κάνουν οι Πράσινοι στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και άλλο τι μπορούν να κάνουν στην Ελλάδα, με το βάρος της συμμετοχής τους στη συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων και με το χώρο τους πολυδιασπασμένο (η πολυδιάσπαση θα παραμείνει, γιατί καμιά άλλη ομάδα δε θα δεχτεί να τεθεί υπό τους «Τσιρώνηδες»). Περισσότερο ως έναν «γλυκό ήχο» για τ' αυτιά όσων απέμειναν στο μόρφωμα ακούγεται η απόφαση για αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές, παρά ως ειλημμένη απόφαση.
 
 
 
 
Σάββατο 12 Μαΐου 2018