Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 | 17:54

ΠολιτικήPointer

Από τη μύγα ξύγκι

Στην Ελλάδα της πατριδοκαπηλείας και του εθνικιστικού παροξυσμού προσδίδεται πολιτική σημασία ακόμα και σε ασήμαντα περιστατικά, που μπορεί να μην έχουν καμιά πολιτική σημασία. Ετσι, μετά το επεισόδιο με το τουρκικό (;) ελικόπτερο στη Ρω, που κανένας δεν το είδε, αλλά το… άκουσαν, που τα ραντάρ δεν το κατέγραψαν να παραβιάζει ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά αντιμετωπίστηκε με πυρά στον αέρα, είχαμε την «επακούμβηση»  ενός τουρκικού εμπορικού πλοίου με ελληνική κανονιοφόρο. Κανένας (εκτός απ' αυτούς που ήταν εκεί) δεν ξέρει τι ακριβώς συνέβη. Δεν επρόκειτο, όμως, για τουρκικό πολεμικό σκάφος ή για σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής. Ενα εμπορικό πλοίο ήταν, που -σύμφωνα με τους ελληνικούς ισχυρισμούς- βρισκόταν «Εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων» (διατηρούμε την ορθογραφία της επίσημης ανακοίνωσης του ΓΕΝ».
 
Γιατί έπρεπε να εκδοθεί ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο και να παραγγελθούν δραματικά ρεπορτάζ στα γνωστά παπαγαλάκια; Θα μπορούσε να είναι ατζαμοσύνη των καπεταναίων, εκτίμηση που ενισχύεται από το γεγονός ότι ο καπετάνιος της ελληνικής κανονιοφόρου μετατέθηκε αμέσως, για το λόγο ότι θα μπορούσε να κάνει καλύτερους χειρισμούς και ν' αποφύγει την «επακούμβηση». Κι ενώ το ΓΕΝ εξέδωσε ανακοίνωση και τα παπαγαλάκια σήκωναν τους τόνους για τις «τουρκικές προκλήσεις», μια μέρα μετά και οι δύο κυβερνήσεις μίλησαν για «ναυτικό ατύχημα», ενώ η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε (όλ' αυτά άτυπα) ότι δε συνδέει το περιστατικό με την όξυνση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο. Ο Τζανακόπουλος, σαν να μην είχε προϋπάρξει όλο αυτό το κλίμα της εθνικιστικής υστερίας, το οποίο πυροδότησε το ΓΕΝ, βγήκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και δήλωσε: «Κοιτάξτε, σε ό,τι αφορά το τελευταίο περιστατικό, η ενημέρωση που έχουμε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού είναι ότι, δεν έχουν υπόνοια περί σκόπιμης ενέργειας, αλλά αντιθέτως, πρόκειται για ένα ατύχημα»!
 
Είναι φανερό ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παίζουν «γερά» το παιχνίδι της εθνικιστικής υστερίας, εκτιμώντας ότι είναι το καλύτερο κοινωνικό υπνωτικό. Και το έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει ο χρόνος για την υπογραφή του μετα-Μνημόνιου. Μπορεί ο Καμμένος να το παίζει πιο άγαρμπα (δε θα περίμενε κανείς… πολιτική φινέτσα από έναν Καμμένο), όμως δεν υστερεί σ' αυτό το μέγαρο Μαξίμου. Οι Τσιπραίοι, από την άλλη, αξιοποιούν τα όσα λέει ή υποκινεί ο Καμμένος και εμφανίζονται σαν μετριοπαθείς, οι οποίοι δε θέλουν όξυνση και προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους. Φυσικά, η «δουλειά» στον ελληνικό λαό έχει ήδη γίνει.
 
 
 
Σάββατο 12 Μαΐου 2018