Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 | 17:54

ΠολιτικήPointer

Πλίνθοι και κέραμοι

Small_img_30715
Παλιά καραβάνα της αστικής πολιτικής ο Γιωργάκης, έχει μάθει από τον πατέρα του πως ο αιφνιδιασμός είναι εκείνος που μπορεί να σε βγάλει –έστω και για λίγο- στον αφρό, ιδιαίτερα όταν είσαι στριμωγμένος. Την ώρα, λοιπόν, που η Φώφη ζητάει εκλογές και ο Ραγκούσης κάνει εκστρατεία για συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτός συναντήθηκε με τον Τσίπρα και τον Κοτζιά… ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Φρόντισε, όμως, να καταστήσει σαφές ότι δεν πήγε να δει τον Τσίπρα μόνο υπ’ αυτή του την ιδιότητα, αλλά και ως έλληνας πολιτικός που επιδιώκει «κάποιες επαφές για τα εθνικά μας θέματα και τις διεθνείς εξελίξεις», επειδή πιστεύει ότι «η εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα, απαιτεί πάντα επαγρύπνηση, εγρήγορση, υπευθυνότητα και καθαρές φωνές διεθνώς».
                    
Φυσικά, ο Γιωργάκης ήξερε πολύ καλά τι συμβολισμούς θα σηματοδοτούσε η κίνησή του. Οπως ήξερε και ο Θεοδωράκης, όταν πριν από λίγο καιρό πραγματοποιούσε τη δική του χωριστή συνάντηση με τον Τσίπρα (αλήθεια, τι έγινε μ’ εκείνη τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που υποτίθεται ότι υπήρξε το αντικείμενο της συνάντησής τους;). Ηξερε πως ο Τσίπρας θα εκμεταλλευόταν τη συνάντηση για τους δικούς του λόγους, όπως και έγινε. «Ενημέρωσε τον Γ. Παπανδρέου για τις τρέχουσες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό καθώς και για τις διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό», έγραψε στο Twitter συνοδεύοντας την ανάρτηση με μια φωτογραφία που τους δείχνει να συνομιλούν ευδιάθετοι. «Η πόρτα του Μαξίμου είναι ανοιχτή πάντα, σε όσους μου ζητάνε ουσιαστική ενημέρωση για τα εθνικά θέματα», συμπλήρωσε με νόημα.
 
Την ίδια μέρα που ο Γιωργάκης –ευσταλής και χωρίς ίχνος περιττού λίπους- διάβαινε την πόρτα του Μαξίμου, το Ποτάμι διέρρεε ότι συνεδρίασαν από κοινού η κοινοβουλευτική ομάδα και η ομάδα Πολιτικού Σχεδιασμού, με θέμα συζήτησης την πρόταση της Φ. Γεννηματά για πρόωρες εκλογές και επιβεβαίωσαν τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ο Θεοδωράκης στο κογκλάβιο του ΚΙΝΑΛ όταν η Φώφη τους ενημέρωσε για την πρότασή της. Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, οι ποταμίσιοι συμφώνησαν να μη σηκώσουν τους τόνους, αλλά να επιμείνουν ώστε οι κορυφαίες κινήσεις του ΚΙΝΑΛ να συζητούνται εκτενώς ανάμεσα στα κόμματα και τις κινήσεις.
 
Δε χρειάζεται να είναι κανείς… κορυφαίος πολιτικός αναλυτής για να συνειδητοποιήσει ότι γεννάνε και τα κοκόρια… του Τσίπρα. Το ΚΙΝΑΛ αποδεικνύεται σκορποχώρι, ενώ από την Ευρώπη έρχονται τα μηνύματα από στόματος Ούντο Μπούλμαν (είναι ο διάδοχος του Τζιάνι Πιτέλα στην προεδρεία του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), που είπε σε συνέντευξή του στο Euroactiv: «Δεν είμαι παίκτης στην εγχώρια πολιτική στην Ελλάδα. Ομως, ως ευρωπαίος σοσιαλδημοκράτης, δε βλέπω καμιά βελτίωση αν η διακυβέρνηση της χώρας αναληφθεί από τη ΝΔ, που έχει μεγάλη ευθύνη για τη βύθιση της χώρας στο χάος. (…) Θα ήθελα να συστήσω ότι ο δρόμος προς το μέλλον θα πρέπει να είναι οι προοδευτικές δυνάμεις να κάνουν αμοιβαία χρήση των εμπειριών τους για το τι πήγε στραβά και τι καλά και να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην κατεύθυνση μιας προοδευτικής ιδέας για το πώς θα αναπτύξουν αυτή τη θαυμάσια χώρα με γνώμονα μια καλύτερη τύχη για τους υπέροχους ανθρώπους της».
 
Μπούλμαν ονομάζεται, όχι Ραγκούσης. Και είναι πρόεδρος των ευρωσοσιαλδημοκρατών!
 
 
 
Σάββατο 12 Μαΐου 2018