Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 | 17:54

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Επεσαν οι μάσκες

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι των υποσχέσεων του υπουργείου Παιδείας, των θριαμβολογιών ότι επιτέλους θεσμοθετείται η υποχρεωτικότητα φοίτησης στο Νηπιαγωγείο και για τα προνήπια, έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκαν όλες οι βρόμικες προθέσεις της συγκυβέρνησης. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το υπουργείο Παιδείας έβαλαν και τους δήμους στο παιχνίδι και μάλιστα τους έδωσαν καθοριστικό ρόλο στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό για το Νηπιαγωγείο.
 
Αναφέρουμε τα γεγονότα:
 
Καταρχάς, στις 26/2/2018 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος  4521 «Ιδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής», στο άρθρο 33, παράγ. 3 γ του οποίου αναφέρονται τα εξής:
 
γ) Η παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Η φοίτηση όσων νηπίων την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών, είναι υποχρεωτική σε όλη τη χώρα. Για τα νήπια που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών, σύμφωνα με την παράγραφο 3 γίνεται υποχρεωτική σταδιακά, από το σχολικό έτος 2018-2019 και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, εφαρμοζομένου σε κάθε περίπτωση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1566/1985. Η κοινή υπουργική απόφαση του προηγούμενου εδαφίου εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία διατυπώνεται μετά από γνώμη τριμερούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται με απόφαση των ιδίων. Η εν λόγω Επιτροπή αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δημάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη» (οι εμφάσεις δικές μας).
 
Σχολιάζοντας τότε το γεγονός γράφαμε ότι πρόκειται ουσιαστικά για κολοβή ρύθμιση, αφού η υποχρεωτικότητα της φοίτησης στο Νηπιαγωγείο για τα προνήπια δεν εφαρμόζεται άμεσα, αλλά κατά δήμους και μάλιστα σε βάθος τριετίας (το «σε κάθε περίπτωση» μπήκε στο τελικό κείμενο για να ρίξει στάχτη στα μάτια των εκπαιδευτικών, που είχαν να αντιπαλέψουν τα μικροκομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα επαγγελματικών κλάδων, που υποκινούνταν από αντιπολιτευόμενα κόμματα και δημαρχαίους).
 
Η ρύθμιση είναι κολοβή, πρώτον γιατί αναγορεύει τους δήμους σε συνδιαμορφωτές της εκπαιδευτικής πολιτικής, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους για το μέλλον του Νηπιαγωγείου και γενικά της εκπαίδευσης, δεδομένων των νόμων της αποκέντρωσης (οι σχετικές διατάξεις τους έμειναν ανενεργές μετά το μεγαλειώδες κίνημα των εκπαιδευτικών που ξεσηκώθηκε) και δεύτερον γιατί το χρονικό όριο της τριετίας είναι πολύς χρόνος, μέσα στον οποίο μπορούν να συμβούν πολλά, με πρώτο και κύριο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην είναι κυβέρνηση. Αλλωστε, η εφαρμοστική ΚΥΑ προβλέπει τη συνυπογραφή του υπουργού Οικονομικών, πράγμα που αμέσως-αμέσως θέτει προϋποθέσεις οικονομικού περιεχομένου, που έχουν να κάνουν με τη μνημονιακή πολιτική και τους ασφυκτικούς περιορισμούς της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
 
Με την έκδοση της ΚΥΑ έπεσαν πλέον οι μάσκες. Η «γνώμη» για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας, που εκφράζουν οι τριμελείς επιτροπές έγινε «ομόφωνη γνώμη» και μάλιστα απέκτησε και αποφασιστικό χαρακτήρα στο σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας. Δεδομένης της σαμποταριστικής τακτικής των δήμων και του βρόμικου ρόλου της ΚΕΔΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα, που αναζητούν «πελάτες» για τις δομές τους (οι δήμοι υλοποιούν το πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών  μέσω ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» στους παιδικούς σταθμούς, αποκομίζοντας ευρωπαϊκό παραδάκι, χώρια τα «τροφεία» που πληρώνουν οι γονείς), ο δρόμος για την εφαρμογή της καθολικότητας στη διετή υποχρεωτική φοίτηση στο Νηπιαγωγείο δεν είναι μόνο ανηφορικός και δύσβατος, αλλά γίνεται και απροσπέλαστος.
 
Το υπουργείο Παιδείας, λοιπόν, αποφάσισε την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης μόνο σε 184 δήμους από τους 325 της χώρας για τη σχολική χρονιά 2018-2019! Το κριτήριο επιλογής των δήμων ήταν η ομόφωνη απόφαση των τριμελών επιτροπών, ενώ ακόμη και σε δήμους που υπήρχε ομόφωνη γνώμη αυτοί δεν επελέγησαν.
 
Η Κυβέρνηση, όπως αναφέρει και η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της «επέλεξε να αγνοήσει ακόμα και ομόφωνες αποφάσεις τριμερών επιτροπών υπέρ της εφαρμογής (π.χ. Κέρκυρα) καθώς και την επάρκεια των κτιριακών υποδομών σε περιοχές όπου, παρά τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής, οι Δήμαρχοι έθεσαν βέτο (π.χ. Δράμα, Πρέβεζα, Ιεράπετρα κ.ά.) περιφρονώντας την πλειοψηφία (Σύλλογοι και Δ/ντές Εκπ/σης) που τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενώ δεν ήταν υποχρεωμένη από το νόμο να υιοθετήσει τις απόψεις τους και θα μπορούσε να προχωρήσει στην γενίκευση της εφαρμογής» (πηγή: Συντονιστικό Νηπιαγωγών).
 
Την κύρια ευθύνη βεβαίως φέρει η κυβέρνηση, που άνοιξε την όρεξη στους δήμους, αφού και οι συριζαίοι είναι υπέρμαχοι της κακόφημης αποκέντρωσης, που στόχο έχει να απαλλάξει το αστικό κράτος από την υποχρέωση της αποκλειστικής κρατικής χρηματοδότησης της εκπαίδευσης. Αυτό καταδεικνύει περίτρανα και το σχετικό νομοσχέδιο για τις Δομές της Εκπαίδευσης, που οσονούπω θα έρθει στη Βουλή. Συνεπώς οι ίντριγκες των δημάρχων, ώστε να μην εφαρμοστεί η διετής υποχρεωτική φοίτηση στο Νηπιαγωγείο είναι επακόλουθο - και μάλιστα δεδομένο - αυτής της κυβερνητικής απόφασης.
 
Τις χαρακτηριστικές συμπεριφορές δημάρχων στο συγκεκριμένο ζήτημα περιγράφει το Συντονιστικό Νηπιαγωγών:
 
«Η γνώμη των δημάρχων -ασχέτως αν τελικά την εξέφρασαν ή όχι- αφού άλλοι ήταν εξαφανισμένοι, άλλοι άλλαξαν γνώμη και άλλοι προκλητικά αρνήθηκαν έστω  να αναλάβουν το κομμάτι των κτιριακών που είναι η αρμοδιότητά τους - απέκτησε βαρύνουσα σημασία με την επιλογή της Κυβέρνησης να τους χρήσει προνομιακούς συνομιλητές.  Οι Δήμαρχοι που συντάσσονται με την επίσημη θέση της ΚΕΔΕ, η οποία έχει ευθαρσώς δηλώσει ότι διαφωνεί  με το δίχρονο υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο, δημοσιοποίησαν με προκλητικό  τρόπο και δηλώσεις τη διάθεσή τους να εμποδίσουν   την εφαρμογή του νόμου:
 
Ενδεικτικά αναφέρουμε από ανακοινώσεις συλλόγων:
 
‘’….ο Δήμαρχος Πεύκης – Λυκόβρυσης αρνήθηκε να υπογράψει το πρακτικό της γνωμοδοτικής επιτροπής του νόμου 4521/2018 και μας απέπεμψε από το Δημαρχείο Πεύκης – Λυκόβρυσης δηλώνοντας ότι θα απαντήσει εγγράφως στο Δ/ντή Π. Ε. Β΄ Αθήνας για το αν διαθέτει αίθουσες ή όχι για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής αγωγής & Εκπ/σης στο Δήμο του’’.
 
‘’...ο Δήμαρχος Πεντέλης – Μελισσίων δεν εμφανίστηκε καν στο Δημαρχείο του όταν τα υπόλοιπα μέλη της τριμερούς επιτροπής πήγαν κατόπιν συνεννόησης μαζί του για να συνεδριάσουν και εκείνος με απαξίωση εξαφανίστηκε και ακόμα τον ψάχνουμε (ίσως επειδή στο Δήμο του υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης την οποία αυτός δεν επιθυμεί)’’.
 
‘’…ο δήμαρχος Φυλής με προκλητικό τρόπο δήλωσε ευθαρσώς ότι θεωρεί αδύνατη την εφαρμογή του νόμου. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν υποδομές στο δημόσιο νηπιαγωγείο ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες της εφαρμογής της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, υπερασπιζόμενος τη δυνατότητα φοίτησης στους παιδικούς σταθμούς. Δήλωσε μάλιστα, χαρακτηριστικά, ότι ‘’οι υπερσύγχρονοι παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν στην περιοχή καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες των παιδιών και μάλιστα λειτουργούν με βάση τις προδιαγραφές του Υπ. Παιδείας’’! Προφανώς ο δήμαρχος ξεχνά ότι τα δημόσια νηπιαγωγεία αποτελούν την πρώτη σχολική βαθμίδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα ορισμένο από το υπουργείο παιδείας. Παράλληλα,  δήλωσε πολύ καθαρά ότι δεν έχει και ούτε πρόκειται να προβεί σε οποιοδήποτε σχεδιασμό για ίδρυση και κατασκευή νέων νηπιαγωγείων’’.
 
Στους 7 Δήμους του Αργοσαρωνικού, όπου η γνώμη των Δημάρχων ήταν  περιττή αφού υπάρχει επάρκεια αιθουσών για τη φοίτηση όλων των παιδιών 4-6 ετών,  όπως δήλωσε η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Π.Ε. Πειραιά: ‘’Οι κ.κ. Δήμαρχοι των Δήμων Κυθήρων, Σπετσών, Πόρου, Τροιζηνίας-Μεθάνων και Αίγινας, με κοινή τους επιστολή διαμαρτυρήθηκαν για τη μη τήρηση των προθεσμιών πρόσκλησης και επί της ουσίας δήλωσαν απερίφραστα ότι διαφωνούν στην εφαρμογή της υποχρεωτικής φοίτησης των νηπίων τεσσάρων (4) ετών, λόγω ανεπάρκειας αιθουσών (;)’’ και μετά την παράταση της προθεσμίας από την Π.Δ.Π. ‘’οι κ.κ. Δήμαρχοι των Δήμων Κυθήρων, Σπετσών, Πόρου, Τροιζηνίας-Μεθάνων και Αίγινας, πάλι με κοινή τους επιστολή, παρά την τήρηση των προθεσμιών πρόσκλησης, βρήκαν νέα αιτιολογία μη προσέλευσης, μεταξύ άλλων ότι έχουν πολλούς τουρίστες στο νησί  και ότι πρέπει να είναι στο Δημαρχείο τους!!!’’».
 
Την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας σαμποτάρισαν και Διευθυντές Εκπαίδευσης, πιστοί κολαούζοι του υπουργείου και των αστικών κομμάτων εξουσίας. Η ΔΟΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της:
 
«Δυστυχώς, στη διαδικασία αυτή πολλοί Δ/ντές Εκπαίδευσης ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τη σχετική διάταξη αποκλείουν την εκπροσώπηση Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις όπου στα σχολεία των ορίων ενός δήμου υπάρχουν περισσότεροι του ενός Σύλλογοι εκπαιδευτικών, όπου ο όρος “τριμερής“ κακώς ερμηνεύεται ως τριμελής με αποτέλεσμα να υπάρχει η απαίτηση για εκπροσώπηση ενός μόνο από τους Συλλόγους αντί όλων».
 
Κοντολογίς, με τις επιλογές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που υπηρετούν με επιμονή και συνέπεια τη μνημονιακή πολιτική αποφασιστικής περικοπής των δαπανών για τα κοινωνικά αγαθά, «ξηλώνεται» ο σχεδιασμός για το διετές υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο, παρά τις βερμπαλιστικές δηλώσεις.
 
Γιούλα Γκεσούλη
 
 
Σάββατο 12 Μαΐου 2018