Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 | 17:54

ΚαταστολήPointer

Αίτηση ακύρωσης για το άσυλο στον δεύτερο τούρκο φυγάδα στρατιωτικό

Οταν ο Μουζάλας έλεγε πως δεν εφαρμόζει «γραμμή Μουζάλα», αλλά «γραμμή κυβέρνησης», δεν έλεγε ψέματα. Αποδείχτηκε από την κίνηση του Βίτσα να καταθέσει αίτηση ακύρωσης για την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου να χορηγήσει άσυλο και στον δεύτερο τούρκο φυγάδα αξιωματικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 10η Επιτροπή Ασύλου, με πρόεδρο την πρόεδρο Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Χάιδω Χαρμπίλα-Κώτσου και με εισηγήτρια την Πρωτοδίκη Διοικητικών Δικαστηρίων Αικατερίνη Ζακυνθινού αποφάσισε να χορηγήσει άσυλο στον δεύτερο φυγάδα με σκεπτικό παρόμοιο μ’ εκείνο της 3ης Επιτροπής Ασύλου, που είχε δώσει άσυλο στον πρώτο από τους οχτώ. Εκρινε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου είναι τέτοια που δεν εγγυάται τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης για τους φυγάδες στρατιωτικούς. Επιπλέον, από κανένα στοιχείο δεν αποδεικνύεται ότι ο αιτών άσυλο είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα.
Ο Αρειος Πάγος αποφάσισε να μην εκδοθούν οι οχτώ στην Τουρκία, οι Επιτροπές Ασύλου, με πλειοψηφία διοικητικών δικαστών στη σύνθεσή τους, αποφασίζουν η μία μετά την άλλη τη χορήγηση ασύλου, όμως η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων επιμένει να υποβάλει –μέσω των αρμόδιων υπουργών- αιτήσεις ακύρωσης, μη τυχόν και κακοχαρακτηριστεί από το καθεστώς Ερντογάν ότι δεν έκανε τα πάντα για να του παραδώσει τους φυγάδες, όπως του είχε υποσχεθεί ο Τσίπρας.

Η υπόθεση εκδικάστηκε ήδη στο ΣτΕ, στο πλαίσιο πρότυπης δίκης (η απόφαση που θα εκδοθεί για τον πρώτο θα ισχύσει για όλους). Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου ζήτησαν να ακυρωθεί η χορήγηση ασύλου, επικαλούμενοι μια σειρά νομικίστικα επιχειρήματα. Επικαλέστηκαν, όμως,  και ένα ουσιαστικό επιχείρημα: «υπάρχουν σοβαροί λόγοι συμμετοχής των συγκεκριμένων αξιωματικών στο πραξικόπημα»! Αυτό ισχυρίζεται η τουρκική κυβέρνηση και στην Ελλάδα δεν το έχει δεχτεί κανένας πλην της κυβέρνησης, η οποία αποδεικνύεται συντηρητικότερη από τους δικαστές.
Σάββατο 12 Μαΐου 2018