Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 | 17:54

ΔιεθνήPointer

Επιχείρηση «απόταξης»;

Η απόφαση του Τραμπ να βγάλει τις ΗΠΑ από την πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προκάλεσε οργή σε μεγάλο τμήμα του πολιτικού προσωπικού της υπερδύναμης. Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον, Κέρι και άλλοι έκαναν δηλώσεις, σημειώνοντας ιδιαίτερα τον κίνδυνο απομόνωσης των ΗΠΑ από τους βασικούς συμμάχους τους στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο.
 
Οταν πρόκειται για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η αμερικάνικη πολιτική κάστα είναι γενικά προσεκτική. Γενικώς, δεν αμφισβητεί το πολιτειακό στάτους, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος είναι η ανώτατη Αρχή. Κι όταν πρόκειται να «κλαδέψει» ή να «ξεπατώσει» έναν πρόεδρο, βρίσκει θέματα εσωτερικής πολιτικής. Κυρίως θέματα «ηθικής τάξης», για την οποία στις ΗΠΑ επικρατεί η προτεσταντική υποκρισία στην πιο ακραία μορφή της.
 
Ο Τραμπ, λοιπόν, βάλλεται ολοένα και πιο έντονα για ζητήματα «ηθικής τάξης», με προεξάρχον αυτό του χρηματισμού της πορνοστάρ με το ψευδώνυμο Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου να μη μιλήσει για την… ανάρμοστη σχέση που είχαν. Οπως είναι γνωστό, ο Τραμπ επιστράτευσε τον τέως δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι ως επικεφαλής του νομικού του επιτελείου. Αυτό έγινε ταυτόχρονα με την αλλαγή της υπερασπιστικής γραμμής. Ενώ προηγουμένως ο Τραμπ υποστήριζε ότι τα 130.000 δολάρια για τη σιωπή της Ντάνιελς δόθηκαν οικειοθελώς από τον δικηγόρο του Μάικλ Κοέν, από δικά του (του Κοέν) χρήματα, τώρα υποστηρίζει ότι τα λεφτά τα έβαλε ο ίδιος (ο Τραμπ), όμως δεν ήταν λεφτά που είχαν συγκεντρωθεί για την προεκλογική του εκστρατεία.
 
Πριν όμως ο Τζουλιάνι προλάβει να εγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο (με καλαμπούρια περί αλκοολισμού να τον συνοδεύουν), ήρθε νέο χτύπημα από τον Μάικλ Αβενάτι, τον δικηγόρο που εκπροσωπεί την Ντάνιελς και ο οποίος συνεργάζεται με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ. Ο Αβενάτι δήλωσε ότι έχει στοιχεία πως ο δικηγόρος του Τραμπ πήρε περίπου 500.000 δολάρια, μετά τις εκλογές, από μια εταιρία που ελέγχεται από τον ρώσο ολιγάρχη Βίκτορ Βέξελμπεργκ, ο οποίος συνδέεται στενά με τον Πούτιν. Το CNN μετέδωσε ότι οι πράκτορες του Μιούλερ έχουν ήδη ανακρίνει τον Βέξελμπεργκ για τις σχέσεις της θυγατρικής του στις ΗΠΑ, ονόματι renova, με τον Κοέν.
 
Ο Αβενάτι έκανε και άλλες αποκαλύψεις. Είπε πως ανακάλυψε τέσσερις πληρωμές ύψους 100.000 δολαρίων η καθεμία από τη Novartis προς την Essential Consultants, την εταιρία-βιτρίνα που έστησε ο Κοέν για να πληρώσει την Ντάνιελς (προφανώς και άλλες εταίρες που είχαν προσφέρει τις υπηρεσίες τους κατά καιρούς στον Τραμπ). Η δε ΑΤ&Τ, μονοπώλιο με «βαρύ» όνομα στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι έκανε σειρά πληρωμών ύψους 200.000 δολαρίων στον Κοέν, στο πλαίσιο προσπαθειών της να διαμορφώσει μια εικόνα για τη λειτουργία της νέας κυβέρνησης (έτσι ονομάζουν κομψά τις μίζες)!
 
Οπως αντιλαμβάνεστε, ο «τραχανάς» που απλώθηκε είναι πολύς. Ο Μιούλερ και οι πράκτορές του θα έχουν πολλή δουλειά. Κάποιοι στον αμερικάνικο Τύπο στοιχηματίζουν πως ο Τραμπ θα έχει φύγει πριν μπει το 2019. Περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Δεν ξεχνάμε ότι ο Νίξον «πήρε πόδι» για το Γουοτεργκέιτ και πως ο Κλίντον πέρασε τα μεγαλύτερα ζόρια της προεδρικής του καριέρας όταν αποκαλύφτηκε ο γνωστός «λεκές» στο φουστάνι της Μόνικα.
Σάββατο 12 Μαΐου 2018