Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 | 17:54

ΔιεθνήPointer

Iταλία: προς κυβέρνηση των… «ριζοσπαστικών άκρων»

Small_img_30700
Δεν ξέρουμε τι κάνει ο καραμπινιέρος γονατιστός μπροστά στο γκραφίτι του Tvboy, όμως η δημιουργία του διάσημου σικελού εικαστικού (Σαλβατόρε Μπενιντέντε το πραγματικό του όνομα), στην οδό Ντελ Κολέτζιο Σαπράνικα της Ρώμης, που δείχνει τον Ματέο Σαλβίνι της νεοφασιστικής «Λέγκα του Βορρά» και τον Λουίτζι ντι Μάιο του «ριζοσπαστικού» «Κινήματος 5 Αστέρων» να φιλιούνται περιπαθώς στο στόμα, αποδείχτηκε προφητική. Από την περασμένη Τετάρτη, τα σημάδια δείχνουν ότι στην Ιταλία θα συνεχιστεί η παράδοση που θέλει να μη γίνονται εκλογές λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά έστω και μετά από μήνες παζαριών να βρίσκεται συμβιβαστική κυβερνητική λύση.
 
Μέχρι την Τετάρτη, όλα έδειχναν ότι πάμε σε εκλογές, καθώς ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ματαρέλα, μετά από τρεις γύρους διερευνητικών επαφών των κομμάτων, είχε προτείνει το σχηματισμό «κυβέρνησης τεχνοκρατών», για ν' ακούσει τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, του Κ5Α, που πήρε το μεγαλύτερο κομματικό εκλογικό ποσοστό, και της «Λέγκα», που αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στο συνασπισμό της Δεξιάς (αφήνοντας δεύτερη τη «Φόρτσα Ιτάλια» του Μπερλουσκόνι), να απορρίπτουν την πρότασή του. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει χώρος για κυβέρνηση τεχνοκρατών», είχε δηλώσει ο Σαλβίνι της «Λέγκα». «Ο μόνος τρόπος να αποκτήσουμε σοβαρή κυβέρνηση είναι να επανέλθουμε στις κάλπες», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Κ5Α.
 
Οι δυο τους είχαν συναντηθεί και είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για κυβερνητική σύμπραξη, όμως το Κ5Α έβαλε ως όρο να μην υπάρχει καμιά συνεργασία με το κόμμα του Μπερλουσκόνι. Ορο που δεν μπορούσε να δεχτεί ο Σαλβίνι, καθώς δεν τον βόλευε μια ρήξη με τον Μπερλουσκόνι αυτή τη στιγμή, αφού στρατηγικός του στόχος είναι να «αποψιλώσει» σιγά-σιγά το κόμμα του γηραιού «καβαλιέρε» και να σταθεροποιήσει τη «Λέγκα» στη θέση του πρώτου κόμματος της Δεξιάς. Την Τρίτη ο Ντι Μάιο δήλωνε πως παραμένει ανοιχτός σε κυβερνητική συνεργασία με τη «Λέγκα», όμως το ζήτημα του Μπερλουσκόνι είναι αδιαπραγμάτευτο. Κατηγορούσε μάλιστα τον Σαλβίνι ότι σαμποτάρει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης επειδή «δε θέλει να ξεκολλήσει από τον Μπερλουσκόνι», που αποτελεί «σύμβολο του διεφθαρμένου παλιού πολιτικού κατεστημένου». «Αυτούς του Κ5Α στη Mediaset δε θα τους παίρναμε ούτε για να καθαρίζουν τις τουαλέτες» απάντησε ο Μπερλουσκόνι που δε λέει να παραιτηθεί μολονότι έχει καβαλήσει τα 80.
 
Ολοι κατάλαβαν, βέβαια, ότι το κόμμα του Γκρίλο (ο Ντι Μάιο είναι απλά ο «μπροστινός», αν και αυτός εμφανίζεται πλέον να εκπροσωπεί δημόσια το «Κίνημα») θέλει να πάει σε εκλογές, καθώς οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν να ενισχύεται (όπως και η «Λέγκα»). Ετσι, και την κατηγορία από το Δημοκρατικό Κόμμα (που έχει επιλέξει να μείνει έξω από τα παζάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης), ότι συνεργάζεται με τη νεοφασιστική και ρατσιστική «Λέγκα» θα απέφευγε και θα μπορούσε μετά από τις επαναληπτικές εκλογές να συγκυβερνήσει με τη «Λέγκα», υπηρετώντας την ανάγκη «να κυβερνηθεί η χώρα».
 
Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι η Ιταλία θα βαδίσει σε επαναληπτικές εκλογές και είχε αρχίσει η συζήτηση για την ημερομηνία πραγματοποίησής τους (τέλη Ιούνη ή αρχές Ιούλη), ο «καβαλιέρε» έκανε το βράδυ της Τετάρτης το «κόλπο γκρόσο», δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να βάλει βέτο στο σχηματισμό κυβέρνησης από τους συμμάχους του της «Λέγκα» με το Κ5Α. Διευκρίνισε ότι η «Φόρτσα Ιτάλια» δε θα στηρίξει κοινοβουλευτικά αυτή την κυβέρνηση, όμως θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη «Λέγκα» σε τοπικό επίπεδο. Πιέσεις στον Μπερλουσκόνι από την ιταλική κεφαλαιοκρατία ή ελιγμός σε μια προσπάθεια να εκθέσει τους Σαλβίνι και Ντι Μάιο; Δεν το γνωρίζουμε. Πάντως, αν σχηματιστεί κυβέρνηση από «Λέγκα» και Κ5Α, θα έχουμε μια ακόμα απόδειξη για την εξαφάνιση των πολιτικών συνόρων που χαρακτήριζαν κάποτε την αστική πολιτική.
 
ΥΓ. Χρειάζεται μήπως να θυμίσουμε τα θερμά λόγια που έλεγε ο Τσίπρας για τον Μπέπε Γκρίλο και το… «ριζοσπαστικό» του κόμμα;
 
 
 
Σάββατο 12 Μαΐου 2018