Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 | 04:11

ΠολιτικήPointer

Μικροκομματική εργαλειοποίηση της αναθεωρητικής διαδικασίας

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ, που τόσο ντόρο είχε κάνει με την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία είχε προσδώσει… επαναστατικό χαρακτήρα, την έχει και πάλι ξεχάσει εντελώς. Είχε φτιάξει μια επιτροπή για τη διατύπωση του πλαισίου αναθεώρησης (με τον Κατρούγκαλο επικεφαλής), η οποία είχε δώσει ένα πλαίσιο που καμιά σχέση δεν έχει με τις ίδιες τις δυνατότητες που το ισχύον σύνταγμα δίνει για την αναθεώρησή του, είχε φτιάξει άλλη μια επιτροπή για τη δημόσια συζήτηση, η οποία κάποια στιγμή έκανε και έναν απολογισμό, και μετά… άκρα του τάφου σιωπή.

Μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε, ότι κάποια στιγμή ο Τσίπρας θα ξαναπιάσει το παιχνιδάκι στα χέρια του. Κάποια στιγμή που θα είναι στριμωγμένος και θα θέλει ν' αλλάξει την ατζέντα. Αυτή τη φορά, όμως, δε θα μπορέσει να το πιάσει σε επίπεδο προπαγάνδας, με τους Κατρούγκαλους να μιλούν για δημοψηφίσματα που δεν προβλέπονται. Θα πρέπει να πάει το θέμα στη Βουλή, που είναι το μόνο αρμόδιο όργανο να αποφασίσει για συνταγματική αναθεώρηση, μέσα από διαδικασία που επίσης είναι σαφώς καθορισμένη: η προαναθεωρητική Βουλή καθορίζει τις προς αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος και η αναθεωρητική Βουλή (η επόμενη δηλαδή, αφού μεσολαβήσουν εκλογές) ψηφίζει το περιεχόμενο της αναθεώρησης για κάθε αναθεωρητέα διάταξη. Χρειάζονται δε 151 και 180 ψήφοι ή 180 και 151 για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος. Καμιά άλλη διαδικασία δεν προβλέπεται. Ακόμα κι αν οι Τσιπροκαμμένοι, προχωρώντας σ' ένα θεσμικό πραξικόπημα, έκαναν δημοψήφισμα, αυτό θα είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα και τίποτα παραπάνω.

Αν λοιπόν ο Τσίπρας θέλει να προχωρήσει σε αναθεωρητική διαδικασία, θα πρέπει με 50 βουλευτές να υποβάλει τη σχετική πρόταση. Σήμερα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 εδρών, όμως χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης δε θα βρεθούν στην επόμενη Βουλή οι 180 ψήφοι που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση. Αν πάλι ο Τσίπρας αναζητήσει τους 180 στη σημερινή Βουλή (ερχόμενος σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση) θα είναι σαν να κάνει δώρο την ολοκλήρωση της αναθεώρησης στην επόμενη πλειοψηφία. Το θέλει;
 
Σάββατο 31 Μαρτίου 2018