Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 | 04:52

ΠολιτικήPointer

Βενιζέλος λάβρος κατά Φώφης και ΚΙΝΑΛ

Γενεές δεκατέσσερις περνά ο Βενιζέλος τη Φώφη και το ΚΙΝΑΛ χωρίς να τους κατονομάζει. Αφορμή για τη νέα θεαματική διαφοροποίησή του, λίγες μέρες μετά το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝΑΛ και λίγο περισσότερες μετά τη θεαματική διαφοροποίησή του στη Βουλή, όταν πήγε κόντρα στη γραμμή ΔΗΣΥ-Ποταμιού για άκυρο και υπερψήφισε την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τους Κουρουμπλή-Ξανθό-Πολάκη, στάθηκε η πρόταση της Γεννηματά για τη συνταγματική αναθεώρηση. Για τον Βενιζέλο, casus belli είναι αυτή καθεαυτή η πρόταση, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της. Γιατί θεωρεί ότι «δεν υπάρχει πολιτικό και θεσμικό περιβάλλον κατάλληλο για αναθεώρηση όταν το κύριο πρόβλημα είναι ο εκβιασμός των θεσμών, η έκπτωση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου, η καταρράκωση της διάκρισης των εξουσιών, η προσβολή της εξωτερικής και εσωτερικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».

Κατά τον Βενιζέλο, «τώρα κυριαρχεί η κυβερνητική σκευωρία κατά των θεσμών» και γι' αυτό «σημαία της δημοκρατικής αντιπολίτευσης είναι η επιτακτική ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής του Συντάγματος, όχι η ανυποψίαστη και τελικά ανιστόρητη συζήτηση περί αναθεώρησης, πίσω από την οποία θα έρθει να κρύψει τις συνταγματικές της ανομίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Για να ενισχύσει την άποψή του ότι δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε συζήτηση περί συνταγματικής αναθεώρησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Βενιζέλος θυμίζει ότι «η συναινετική στάση της αντιπολίτευσης  τον Αύγουστο του 2015 ευτελίστηκε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» (εννοεί ότι ο Τσίπρας, αφού πρώτα τους χρησιμοποίησε για να ψηφίσουν το τρίτο Μνημόνιο, μετά πήγε αιφνιδιαστικά σε εκλογές βολεύοντας μόνο τον εαυτό του, το κόμμα του και τον κυβερνητικό του εταίρο).

Ο Βενιζέλος δεν συμμετέχει σε κανένα όργανο του ΚΙΝΑΛ. Το μοναδικό αποφασιστικό όργανο του νέου φορέα είναι το πολιτικό συμβούλιο που στην πραγματικότητα αποτελείται από τους επικεφαλής των μεγαλύτερων πολιτικών σχημάτων και φραξιών. Η Γεννηματά μίλησε για την ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης και ο Αλιβιζάτος πήγε σε εκδήλωση της ΝΔ και παρουσίασε μια δική του πρόταση για μίνιμουμ συνταγματική αναθεώρηση (έχοντας προφανώς τη σύμφωνη γνώμη Φώφης και Σταύρου), πρόταση την οποία επίσης απορρίπτει ο Βενιζέλος. Το κυριότερο είναι πως τη μέρα που δημοσιευόταν το άρθρο του Βενιζέλου, η Φώφη τον αγνόησε προκλητικά και έστειλε στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής και στους πολιτικούς αρχηγούς (πλην ΧΑ) επιστολή «σχετικά με την αναγκαιότητα για την αναθεώρηση του Συντάγματος». Αναμένεται, λοιπόν, η επόμενη φάση της σύγκρουσης του Βενιζέλου με το ΚΙΝΑΛ, η οποία μπορεί και να τον οδηγήσει εκτός του νέου φορέα, σ' ένα δρόμο που θα οδηγεί σε μια μορφή εκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, η οποία θα του εξασφαλίσει την επανεκλογή του στη Βουλή.

Αλλά κι ο Βενιζέλος δεν κάθησε «στ' αυγά του». Το πρωί της επομένης εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή και προχώρησε σε ευθεία επίθεση κατά της Γεννηματά και των συνεργατών της, βάζοντας στην ατζέντα και την κατηγορία ότι το ΚΙΝΑΛ αγνόησε τον ίδιο και τον Ανδρέα Λοβέρδο, παρόλο που είναι συνταγματολόγοι. Τα ζητήματα που τίθενται, βέβαια, μόνο κατ' όνομα είναι συνταγματικά. Επί της ουσίας είναι πολιτικά και αφορούν τον πολιτικό προσανατολισμό του ΚΙΝΑΛ: με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ; Επ' αυτού, ο Βενιζέλος έχει ξεκάθαρη τοποθέτηση: με τη ΝΔ.  Γι' αυτό και απορρίπτει τη στρατηγική της «δεύτερης κάλπης», δηλαδή των επαναληπτικών εκλογών, που θα γίνουν με απλή αναλογική και θα επιτρέψουν στο ΚΙΝΑΛ να έχει περισσότερους βουλευτές.
Σάββατο 31 Μαρτίου 2018