Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 | 04:10

ΔιεθνήPointer

Λεφτά για όπλα υπάρχουν!

Small_img_30502
Αφθονο ρέει το χρήμα για τις πολεμικές δαπάνες στις ΗΠΑ, μετά από την υπογραφή του προϋπολογισμού των 1.3 τρισ. δολαρίων. Τα 700 δισεκατομμύρια (ποσοστό 54%) πάνε στο Πεντάγωνο για την κατασκευή, μεταξύ άλλων, 14 νέων πολεμικών πλοίων, 28 νέων ελικοπτέρων και 56 νέων μαχητικών F-35. Μπορεί αυτή η αύξηση της χρηματοδότησης (κατά 61 δισ. δολάρια από τα επίπεδα του 2017) να αποτελεί ρεκόρ ετήσιας αύξησης για την τελευταία δεκαπενταετία, σύμφωνα με την επιτροπή Αμυντικών Πιστώσεων της αμερικάνικης Γερουσίας, όμως ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι τα χρήματα δεν είναι αρκετά (!) για τον εκσυγχρονισμό του στρατού, που «επιβραδύνθηκε» εξαιτίας των περικοπών των προηγούμενων ετών, είναι όμως το κατάλληλο ποσό γι’ αυτόν τον χρόνο. Το επόμενο έτος, το Πεντάγωνο αναμένεται να πάρει 716 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα της παραπάνω απόφασης, οι ΗΠΑ πετσόκοψαν κι άλλο τα χρήματα που δίνουν στον ΟΗΕ, τα οποία προορίζονται για την οικονομική βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή. Από τα 365 εκατομμύρια που περίμενε να πάρει ο ΟΗΕ από τις ΗΠΑ, πήρε τελικά μόλις 65 (ούτε το ένα πέμπτο)! Τώρα, η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να πετσοκόψει κι άλλο αυτή τη βοήθεια και ανακοίνωσε ότι θα πληρώνει μόνο για τον καθαρισμό του νερού, τον εμβολιασμό των παιδιών και την οικονομική βοήθεια σε ορισμένα νοσοκομεία της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ. 

Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές που αυτό το διάστημα εμφανίζονται ολοένα και πιο επιθετικοί στη διεθνή σκηνή. Τα αναφέρουμε απλά γιατί είναι χρήσιμα στην προπαγάνδα για το χαρακτήρα τόσο των ΗΠΑ όσο και της κυβέρνησης Τραμπ, που ορισμένοι αφελείς ίσως πίστεψαν ότι θα αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο.
Σάββατο 31 Μαρτίου 2018