Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 | 04:12

ΔιεθνήPointer

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση

Και το όνομα αυτού Τζον Μπόλτον! Αυτόν διόρισε ο Τραμπ ως σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Είναι ο τρίτος κατά σειρά μέσα σε ένα χρόνο, καθώς ο πρώτος (Μάικλ Φλιν) αποπέμφθηκε εξαιτίας των αμφιλεγόμενων σχέσεων που κατηγορήθηκε ότι διατηρούσε με ρώσους αξιωματούχους, ενώ ο δεύτερος (Μακ Μάστερ) φημολογούνταν ότι αναζητούσε τρόπο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση Τραμπ. Ο Μπόλτον είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», αν αναλογιστούμε τον ακροδεξιό χαρακτήρα της κυβέρνησης Τραμπ. Οχι ότι οι προκάτοχοί του ήταν… αριστεροί, αλλά ο Τραμπ δεν κολλάει καν στα προσχήματα. Ετσι, ο κυνικός Μπόλτον, που διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί κυβέρνησης Μπους του νεότερου, όντας το «πουλέν» του Ντικ Τσένι, θα είναι ό,τι πρέπει για να εκφράσει τις θέσεις της νέας κυβέρνησης η οποία έχει πάρει την απόφαση να το παίξει πιο επιθετική. Εχει κι αυτή βέβαια τα όριά της (θυμηθείτε την πρόσφατη κωλοτούμπα που έκανε στο θέμα της επιβολής δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, εξαιρώντας τον Καναδά και την ΕΕ), αλλά όπως και να το κάνουμε, το ακροδεξιό ίματζ παραμένει. Ας θυμηθούμε ορισμένα από τα… προτερήματά του.

Φιλοσιωνιστής όσο δεν πάει άλλο, ο Μπόλτον κατηγόρησε μέχρι και τον Ομπάμα για την κόντρα που είχε με το Ισραήλ σχετικά με τους παράνομους εποικισμούς. Η κόντρα ήταν για το θεαθήναι, αφού δεν επηρέασε ουσιαστικά τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ (και το παραδάκι που του δίνουν, βεβαίως, βεβαίως), όμως παραήταν μεγάλη για τον Μπόλτον που έσπευσε να κατηγορήσει τον Ομπάμα ότι «μαχαίρωσε» το Ισραήλ! Οσον αφορά το Ιράν, ο Μπόλτον ήταν υπέρμαχος του βομβαρδισμού του, ενώ για την Βόρεια Κορέα υποστήριζε ότι ένα «προληπτικό χτύπημα» θα έβαζε τέλος στην έλλειψη πληροφόρησης ως προς την πυρηνική της ικανότητα! Να μην περιμένουν οι ΗΠΑ μέχρι την τελευταία στιγμή για να βομβαρδίσουν! Το καλό το παλικάρι πριν πεινάσει μαγειρεύει.

Το 1994, ο Μπόλτον είχε δηλώσει το αμίμητο, ότι δεν υπάρχει ΟΗΕ αλλά μια διεθνής κοινότητα που περιστασιακά μπορεί να καθοδηγηθεί από τη μεγαλύτερη δύναμη στον πλανήτη (μαντέψτε ποια, δε σας λέμε)! Υπέρμαχος του πολέμου στο Ιράκ, δε μάσησε ποτέ τα λόγια του, ακόμα κι όταν αποκαλύφθηκε ότι τα περιβόητα «όπλα μαζικής καταστροφής» του Σαντάμ ήταν μία μπαρούφα που χρησιμοποιήθηκε για προπαγανδιστικό ατού της κυβέρνησης Μπους, προκειμένου να δικαιολογήσει την αμερικάνικη εισβολή. Και φυσικά, είναι έτοιμος για σκληρές απαντήσεις στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την υποτιθέμενη προσπάθεια ανάμιξής της στις αμερικάνικες εκλογές σαν «πράξη πολέμου» και στηλιτεύοντας τη διάψευση Πούτιν για την ανάμιξη αυτή ως «ψέμα με το κάλυμμα της καγκεμπίτικης εκπαίδευσης»!

Ο τύπος δεν παίζεται και θα έχουν να δουν τα ματάκια μας πολύ ωραίες εικόνες το επόμενο διάστημα. Το πράγμα θα ήταν γελοίο, αν η οικονομική κρίση και ο ιμπεριαλισμός δε γεννούσαν την ανάγκη ξαναμοιράσματος των αγορών και των σφαιρών επιρροής.


Σάββατο 31 Μαρτίου 2018