Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 | 04:54

ΔιεθνήPointer

Αίγυπτος

Εκλογές με αποχή ρεκόρ

Μπορεί ο Σίσι να εξόντωσε κάθε αντίπαλό του στην προεκλογική περίοδο που οδήγησε στις εκλογές-παρωδία και που κατά πάσα πιθανότητα θα τον στέψουν ξανά πρόεδρο της Αιγύπτου, με ποσοστό που θα το ζήλευε ακόμα και ο έκπτωτος δικτάτορας Χόσνι Μουμπάρακ, όμως η τεράστια αποχή από τις κάλπες φαντάζει δυσθεώρητο εμπόδιο για τη χούντα προκαλώντας πονοκέφαλο στα πολιτικά της επιτελεία. Δεν είναι αυτή καθαυτή η αποχή που προβληματίζει αλλά το τι εγκυμονεί και το τι θα προκύψει όταν ο κύκλος της απογοήτευσης του αιγυπτιακού λαού κλείσει και δώσει τη θέση του στους κοινωνικούς αγώνες.

Οι εκλογές ξεκίνησαν τη Δευτέρα 26 Μάρτη και διήρκεσαν τρεις μέρες. Στις εκλογές του 2014, όταν ο Σίσι δεν είχε ξεφτίσει ακόμα στα μάτια της «μεσαίας τάξης», που τον έβλεπε σαν φορέα σταθερότητας και ησυχίας στην Αίγυπτο, ύστερα από τη λαϊκή εξέγερση που γκρέμισε τον Μουμπάρακ και τις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στον Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η αποχή είχε φτάσει το 52,5%. Σε αυτές τις εκλογές αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη. Την πρώτη μέρα των εκλογών, η αποχή στο Κάιρο ήταν μεγάλη, ενώ συνολικά μόλις το 13,5% των 60 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πήγε να ψηφίσει! Στελέχη του καθεστώτος αιτιολόγησαν τη μεγάλη αποχή της πρώτης μέρας προβάλλοντας σαν επιχείρημα τη δυσκολία των γηραιότερων να μεταβούν στα 13.000 εκλογικά κέντρα της χώρας. Αλλά, σύμφωνα με ανεξάρτητους παρατηρητές, και η νεολαία απέχει μαζικά από τις κάλπες. Αν λάβει κάποιος υπόψη ότι το 61% του πληθυσμού δεν ξεπερνά την ηλικία των 30 χρόνων, μπορεί εύκολα να δει τη φαιδρότητα της επίσημης προπαγάνδας.

Δημοσιογράφος του βρετανικού Guardian δήλωσε ότι σε όλα τα εκλογικά κέντρα που επισκέφτηκε οι ψηφοφόροι ψήφιζαν σε κοινή θέα, αφού δεν υπήρχαν εκλογικοί θάλαμοι. Παράλληλα, εκατοντάδες ψηφοφόροι παραδέχτηκαν ότι πληρώθηκαν από 3 έως 9 δολάρια προκειμένου να πάνε να ψηφίσουν. Σε δεκάδες υποβαθμισμένες εργατικές περιοχές, αξιωματούχοι της χούντας υποσχέθηκαν στους κατοίκους ότι αν πάνε να ψηφίσουν, το κράτος θα κατασκευάσει δίκτυα υποδομών κοινής ωφέλειας, όπως ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης. Στην πόλη Μάσρα Ματρούχ, ομάδα επιχειρηματιών υποσχέθηκε στους κατοίκους ότι αν πάνε να ψηφίσουν θα κάνει κλήρωση προκειμένου να στείλει 500 από αυτούς για προσκύνημα στην Μέκκα με δικά της έξοδα! Ολα τα κρατικά κανάλια υπενθύμιζαν συνεχώς στους τηλεθεατές ότι αν δεν πάνε να ψηφίσουν θα τους επιβληθεί πρόστιμο μέχρι και 28 δολάρια, ενώ σε δεκάδες πόλεις και χωριά η αστυνομία πήγαινε από σπίτι σε σπίτι προειδοποιώντας τους κατοίκους να πάνε να ψηφίσουν για να αποφύγουν το απειλούμενο πρόστιμο. Εκατοντάδες συνταξιούχοι και εργαζόμενοι στις κρατικές αερογραμμές της EgyptAir κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν απειλές ότι αν δεν πάνε να ψηφίσουν, οι συντάξεις και οι μισθοί του Απριλίου θα κατακρατηθούν. Παρά το γεγονός ότι σε πολλά εκλογικά κέντρα ο στρατός δελέαζε τον αιγυπτιακό λαό με πακέτα επισιτιστικής βοήθειας, προκειμένου να ψηφίσει στις εκλογές-παρωδία για την επανεκλογή του Σίσι, ο λαός αρνήθηκε να καταντήσει ζητιάνος γυρίζοντας την πλάτη στην αιγυπτιακή χούντα.

Ταυτόχρονα, το καθεστώς Σίσι έχει ξεπεράσει σε αμερικανοδουλεία όλους τους προκατόχους του. Τον περασμένο μήνα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της αιγυπτιακής χούντας όσον αφορά το ζήτημα της τρομοκρατίας, αναφερόμενος στις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ του αιγυπτιακού στρατού και ανταρτών στο Σινά, ενώ ο αντιπρόεδρος Πενς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κάιρο τον περασμένο Γενάρη, δήλωσε ότι είναι ευγνώμων στον Σίσι για τη διακυβέρνησή του, ενώ οι δεσμοί μεταξύ των δυο χωρών είναι πιο ισχυροί από ποτέ.

Παρολαυτά, το αντάρτικο στο Σινά συνεχίζει να προκαλεί σοβαρό πονοκέφαλο στον Σίσι, λόγω της αδυναμίας του στρατού να το περιορίσει αποτελεσματικά και μακροχρόνια. Οι ένοπλες ομάδες που δρουν στην περιοχή έχουν σκοτώσει παραπάνω από 700 άμαχους και τουλάχιστον 1.000 αιγύπτιους μπάτσους και στρατιώτες. Ο στρατός από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει τουλάχιστον 2.560 ενόπλους και έχει συλλάβει περισσότερους από 16.000, χαρακτηρίζοντάς τους σαν τρομοκράτες. Μέσα σ’ αυτούς τσουβαλιάζονται και όσοι ασκούν απλά κριτική στο καθεστώς.

Εκτός από πιστό μαντρόσκυλο των Αμερικάνων, ο Σίσι έχει αποδειχτεί και εξαιρετικός σύμμαχος των σιωνιστών, μιας και η θέση της Αιγύπτου αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διαιώνιση της σιωνιστικής κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή. Το καθεστώς αφήνει ανενόχλητο το Ισραήλ να επιχειρεί με κατασκοπευτικά drones στην περιοχή του και σαν αντάλλαγμα δέχεται στρατιωτική βοήθεια από τους σιωνιστές για την αντιμετώπιση των ενόπλων στο Σινά. Πριν από λίγες μέρες, το καθεστώς ανακοίνωσε ενεργειακή συμφωνία με το Ισραήλ ύψους πολλών δισ. δολαρίων. 

Στο εσωτερικό, η χούντα κυβερνά με ωμή καταστολή και τρομοκρατία, ενώ εφαρμόζει το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπονται στη συμφωνία που σύναψε με το ΔΝΤ για να πάρει δάνειο ύψους 12 δισ. δολαρίων, βυθίζοντας τον αιγυπτιακό λαό στην εξαθλίωση. Πριν λίγο καιρό, η χούντα προχώρησε στην παύση των επιδομάτων για τα βασικά είδη κατανάλωσης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, ενώ οι τιμές σε πολλά εισαγόμενα είδη διατροφής έχουν αυξηθεί κατά 30%. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων είναι νέοι έως 30 χρόνων.

Εδώ και καιρό, λόγω της κρίσης που περνάει ο αιγυπτιακός καπιταλισμός, το «καρότο» της αιγυπτιακής χούντας έχει τελειώσει, και της έχει μείνει μόνο το «μαστίγιο» της καταστολής. Αυτή η κατάσταση κυοφορεί νέους ταξικούς αγώνες, πιο αποφασιστικούς και πιο οργανωμένους.
Σάββατο 31 Μαρτίου 2018