Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 | 05:12

ΠολιτισμόςPointer

Προβολές και συζητήσεις2013. Θάνατος της Μάργκαρετ Θάτσερ. Πολλοί Βρετανοί –και όχι μόνο– πανηγυρίζουν. Δεν είναι πολλά τα ιστορικά παραδείγματα που η αναγγελία θανάτου ενός πολιτικού προσώπου εγείρει τόσο ενθουσιασμό.

Δεκαετία του 1980. Μεγάλη Βρετανία. Η Θάτσερ στύβει στη σιδερένια της γροθιά την εργατική τάξη της Αγγλίας. Καλπάζουσα ανεργία και ρατσισμός, ραγδαία συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και αύξηση της καταστολής, κοινωνικές ομάδες στο περιθώριο, οι απεργίες των ανθρακωρύχων, πόλεμος, το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα του ΙRA, είναι τα κομμάτια που συνθέτουν το βρετανικό τοπίο της περιόδου.

Τρεις ταινίες, η καθεμιά από τη δική της αφετηρία, σκιαγραφούν με εξίσου μελανά χρώματα αυτό το τοπίο, το ίδιο που σήμερα έχει γίνει ακόμα πιο εφιαλτικό. Τότε, τα εκατομμύρια των ανέργων επιβίωναν ή όχι μέσα στην αθλιότητα των ισχνών επιδόματων. Σήμερα, κι αυτά ακόμη τα ψίχουλα αποτελούν άπιαστο όνειρο για την πλειοψηφία. Τότε, το βρετανικό προλεταριάτο αντιστεκόταν (και καταστελλόταν) δυναμικά. Σήμερα, η ήττα και η απογοήτευση βασιλεύουν. Τρεις ταινίες αφιερωμένες στη δεκαετία που το πολιτικό προσωπικό του βρετανικού καπιταλισμού έδειξε το σιδερένιο του πρόσωπο με τον πιο ανηλεή τρόπο και αποτέλεσε «φωτεινό παράδειγμα» κοινωνικού στραγγαλισμού σε όλο τον κόσμο.~Παρασκευή 16/03/2018~

ΩΡΑΙΟ ΜΟΥ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ

(My Beautiful Laundrette, Ηνωμένο Βασίλειο, 1985, 97’)

Σκηνοθεσία: Στίβεν Φρίαρς
Σενάριο: Χανίφ Κουρέισι
Φωτογραφία: Ολιβερ Στέιπλτον
Μουσική: Ludus Tonalis (Στάνλεϊ Μάιερς, Χανς Ζίμερ)
Παραγωγή: Σάρα Ράντκλιφ, Τιμ Μπέβαν
Ηθοποιοί: Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, Γκόρντον Γουόρνεκε, Σαΐντ Τζάφρι, Σίρλεϊ Αν Φιλντ, Ροσάν Σεθ, Ρίτα Γουλφ

Παρασκευές στις 8:30             Είσοδος ελεύθερη

Αθήνα: Αγαθουπόλεως 65           Θεσσαλονίκη: Ιουστινιανού 24
Σάββατο 10 Μαρτίου 2018