Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 | 06:17

ΠολιτικήPointer

Διορισμός νύφης Τσίπρα στο Γραφείο του υφυπουργού Πετρόπουλου

Ανήθικος και παράνομος!

Small_img_30364
Πριν ασχοληθούμε με τα «ντεσού» του διορισμού της νύφης του Τσίπρα (συζύγου του αδελφού του) Αικατερίνης Λιάκου στο Γραφείο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Α. Πετρόπουλου, με παράλληλη απασχόληση, θα «ξεχάσουμε» το συγκεκριμένο πρόσωπο και θα αναχθούμε στις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τότε που διεκήρυσσαν ότι αυτοί θα καταργήσουν τις στρατιές των συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων και θα στηριχτούν στις δημόσιες υπηρεσίες, δείχνοντας εμπιστοσύνη στους δημόσιους υπάλληλους, με στόχο τον αποφασιστικό περιορισμό της σπατάλης.
 
Πρόκειται για μια ακόμα από τις «δεσμεύσεις» που δεν έγιναν ποτέ πράξη, αλλά χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία προπαγάνδας εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Στις 7 Μάρτη του 2015, δημοσιεύσαμε άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Στρατιές συμβούλων και μετακλητών στα πολιτικά γραφεία των υπουργών». Σχολιάζαμε, μάλιστα, και την «καινοτομία» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που θέσπισαν και την κατηγορία του «άμισθου ειδικού συμβούλου», γράφοντας: «Πώς θα ζει αυτός ο άμισθος ειδικός σύμβουλος, που θα έχει παρατήσει τη δουλειά του για να εγκατασταθεί δίπλα στον υπουργό; Δεν ανοίγει έτσι ένα ακόμη ρυάκι για τη διαπλοκή; Θυμίζουμε ότι ως άμισθη σύμβουλος του Βαρουφάκη εμφανίζεται η Παναρίτη (πρώην πουλέν του Γιωργάκη, φανατικό μνημονιακό στέλεχος), η οποία ήδη κατέλαβε εξέχουσα θέση στην ομάδα των τεχνοκρατών που διαπραγματεύεται με την τρόικα».
 
Στις 28 Μάρτη του 2015 επανήλθαμε με ρεπορτάζ που είχε τίτλο «Φέουδα και βαρονίες τα Γραφεία των υπουργών». Αναφερόμασταν στο διορισμό μετακλητών υπαλλήλων και συμβούλων και στις αθρόες αποσπάσεις δημόσιων υπαλλήλων, σε μια περίοδο που οι δημόσιες υπηρεσίες ασφυκτιούσαν από έλλειψη προσωπικού, λόγω των μνημονιακών ρυθμίσεων (1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις). «Κάθε μέρα, λοιπόν, προκύπτουν νέα στοιχεία για το τι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν λέει ότι θα αναμορφώσει το κράτος και θα μειώσει τη σπατάλη μειώνοντας τη στρατιά των συμβούλων», γράφαμε στην κατακλείδα εκείνου του ρεπορτάζ.
 
Εκτοτε, όλα επέστρεψαν στην… κανονικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να επαναλάβει την προπαγάνδα περί περιορισμού των μετακλητών και των συμβούλων και οι υπουργοί έκαναν τη «δουλίτσα» τους, φουσκώνοντας τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς με συμβούλους και μετακλητούς υπαλλήλους. Κάπως έπρεπε να βολευτεί ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ (και των ΑΝΕΛ, φυσικά).
 
Δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν και το κόλπο της «παράλληλης ανάθεσης καθηκόντων». Για να βολέψουν μισθολογικά κάποιον «δικό τους», που ήδη υπηρετεί στο δημόσιο, δεν τον αποσπούν, αλλά δηλώνουν ότι ασκεί παράλληλα καθήκοντα. Δηλαδή, εργάζεται και στη θέση του στο Δημόσιο και στο γραφείο του υπουργού ή υφυπουργού. Αν τον αποσπούσαν, τότε αυτός ο υπάλληλος θα έπαιρνε μόνο τον μισθό του. Με το κόλπο της «παράλληλης ανάθεσης καθηκόντων» παίρνει ένα επιπλέον 30% του μισθού του (συν υπερωρίες, οδοιπορικά και ό,τι άλλο προβλέπεται). Φυσικά, ο εν λόγω υπάλληλος είναι στην ουσία αποσπασμένος στο Γραφείο του υπουργού ή υφυπουργού. Κανένας δεν μπορεί να ασκεί ταυτόχρονα δυο καθήκοντα. Δεν είναι υπεράνθρωπος. Ολα γίνονται για να εξασφαλιστεί η αύξηση του μισθού κατά 30%.
 
Η λεγόμενη «παράλληλη ανάθεση καθηκόντων» είναι εξ ορισμού ανήθικη. Κι επειδή εδώ μιλάμε για τη «γυναίκα του Καίσαρα» (για την ακρίβεια, «του αδελφού του Καίσαρα»), εκείνο που έχουμε να σχολιάσουμε είναι πως αυτοί που θέλουν να δείξουν στοιχειώδες ήθος και εντιμότητα (στο πλαίσιο της αστικής πολιτικής έστω), θα έπρεπε να αποφεύγουν να τοποθετήσουν μέλη του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος σε τέτοιες θέσεις. 'Η τουλάχιστον, αν τους είναι τόσο απαραίτητα αυτά τα πρόσωπα, να τα αποσπάσουν κανονικά σε Γραφεία υπουργών ή υφυπουργών, όχι να εφαρμόζουν το ανήθικο κόλπο της «παράλληλης ανάθεσης καθηκόντων» με μοναδικό σκοπό να τους αυξάνουν τους μισθούς.
 
Το υπουργείο Εργασίας, με δελτίο Τύπου, εγκάλεσε τη δεξιά φυλλάδα που έβγαλε το θέμα, γιατί «επιχείρησε να στραφεί εναντίον εργαζόμενης- υπαλλήλου του ΕΦΚΑ, όχι επειδή απασχολείται νόμιμα και με αυξημένα καθήκοντα στο πολιτικό γραφείο του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά για το όνομα και τη συγγένεια που φέρει!». Ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρουν οι συριζαίοι και να σκεφτούν ότι πρέπει να τηρούνται τουλάχιστον κάποια προσχήματα. Κρατήστε το «νόμιμο» της απασχόλησης, γιατί θ' αναφερθούμε αναλυτικά παρακάτω σ' αυτό. Αλήθεια, από το σύνολο των στελεχών του ΕΦΚΑ μόνο η νύφη του Τσίπρα μπορούσε «με τις γνώσεις και την εμπειρία της [να] παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για τα θέματα οργάνωσης των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ)»; 'Η μήπως η συγκεκριμένη υπάλληλος είναι αυτή που έπρεπε να «βολευτεί»; Το υπουργείο Εργασίας κατηγόρησε, επίσης, τη φυλλάδα ότι «αποσιωπά ότι, διοικητικά και οργανωτικά, η παροχή της υπηρεσίας των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται, κατά την πάγια διαδικασία της δημόσιας  διοίκησης, με παράλληλη απασχόληση». Και καταλήγει με θράσος: «Ουδέν μεμπτό». Η «πάγια διαδικασία» είναι η απόσπαση και όχι η «παράλληλη απασχόληση», που δεν μπορεί να υπάρξει και χρησιμοποιείται μόνο για να αυξήσει τους μισθούς των «δικών μας παιδιών». Οσο για το «ουδέν μεμπτό», θα τα πούμε παρακάτω.
 
Δε δικαιούστε να μιλάτε, γιατί κάνατε τα ίδια, ήταν -σε ελεύθερη απόδοση- η απάντηση του υφυπουργού Πετρόπουλου. «Πρόκειται για μια πρακτική που επανειλημμένα έχει ακολουθηθεί χωρίς να γίνεται “θόρυβος”. Κι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, κατά καιρούς, είχαν από το 2005 και μετά παράλληλη απασχόληση σε πολιτικά γραφεία, συμπεριλαμβανομένου και του γραφείου του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης», δήλωσε ο Πετρόπουλος, προσφέροντάς μας μια (αφελή; ή μήπως κυνική;) ομολογία του ότι… όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια μούρη (αν υπήρχε δυνατότητα επικοινωνίας, θα ζητούσαμε συγγνώμη από τα συμπαθή τετράποδα).
 
«Η συγκεκριμένη υπάλληλος του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να ασκεί πλήρως και πραγματικά τα καθήκοντά της ως προϊσταμένη σε τμήμα ελέγχου των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης για την εισφοροδιαφυγή», συνεχίζει ο Πετρόπουλος. Το βέβαιο είναι  ότι από Απόφαση της προϊσταμένης της Διεύθυνσης ΠΕΚΑ Περιφέρειας Αττικής, με ημερομηνία 1.3.2018, φαίνεται η κ. Λιάκου να συμμετέχει σε συνεργείο υπερωριακής απασχόλησης (απογεύματα και νύχτες). Οπότε δημιουργείται εύλογα το ερώτημα: βιονική είναι η εν λόγω υπάλληλος, ώστε να εργάζεται στη δουλειά της, να κάνει υπερωρίες απογεύματα ή βράδυα και να έχει και υπεύθυνη «παράλληλη απασχόληση» στο Γραφείο του Πετρόπουλου; Το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας, με τη σημείωση ότι ο καθένας μπορεί να κάνει πολλά σενάρια σχετικά με την πραγματική απασχόληση της νύφης του Τσίπρα.
 
Ο υφυπουργός Πετρόπουλος κατηγορεί τη ΝΔ ότι «“ανακάλυψε” και χαρακτηρίζει ως “επιλήψιμη” την παράλληλη άσκηση καθηκόντων των στελεχών του Δημοσίου που κατέχουν υπηρεσιακή θέση ευθύνης». Και συνεχίζει με ύφος βαθύ γνώστη του ισχύοντος Δικαίου: «Ο τρόπος της παράλληλης άσκησης καθηκόντων στελεχών του Δημοσίου, προβλέφθηκε σε Π.Δ. του 2005 προκειμένου να είναι εφικτή η αξιοποίησή τους σε επιτελικές θέσεις». Ομως το Προεδρικό Διάταγμα 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το ότι η «παράλληλη απασχόληση» της συγκεκριμένης υπαλλήλου, εκτός από ανήθικη (γενικά και ειδικά, για τους λόγους που εξηγήσαμε) είναι και παράνομη.
 
Το άρθρο 56, παράγραφος 3 του εν λόγω προεδρικού διατάγματος αναφέρει:
 
«Οι διευθυντές των πολιτικών γραφείων, οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες των πολιτικών γραφείων δεν επιτρέπεται να ασκούν διοίκηση ή διαχείριση των υποθέσεων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των υπηρεσιών του υπουργείου ούτε έχουν το χαρακτήρα προϊσταμένης αρχής των υπηρεσιών αυτών».
 
Η κ. Λιάκου έχει απόλυτο ασυμβίβαστο για την άσκηση παράλληλων καθηκόντων, γιατί ασκεί διοίκηση (προϊσταμένη Τμήματος) σε υπηρεσιακή μονάδα που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας. Αν την είχαν φέρει από άλλο υπουργείο ή αν ήταν απλή υπάλληλος, τότε θα υπήρχε μόνο το ηθικό ζήτημα. Οταν όμως είναι προϊσταμένη υπηρεσίας που υπάγεται στο υπουργείο, δεν μπορεί ταυτόχρονα να ασκεί και παράλληλα καθήκοντα μετακλητής υπαλλήλου στο Γραφείο του εποπτεύοντος υφυπουργού.
 
Αυτοί που έλεγαν ότι θα διοικούν με τους δημόσιους υπάλληλους και όχι με συμβούλους και μετακλητούς κάνουν τα ίδια και χειρότερα με τους προκατόχους τους, συνεχίζοντας την τακτική του πλιάτσικου στον κρατικό μηχανισμό και του βολέματος των κάθε είδους «ημετέρων» με προκλητικό τρόπο.
 
Σάββατο 10 Μαρτίου 2018