Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 | 04:36

ΠολιτικήPointer

Κακό χωριό τα λίγα σπίτια

«Μπήκα στην πολιτική για να ασκήσω εξουσία. Οχι όμως με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Με αυτήν που θα καταργήσει το κομματικό κράτος που έχτισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη ήταν μαχαιριά στα στήθη πολλών πασόκων. Τη δυσαρέσκειά τους φρόντισαν να τη διοχετεύσουν με διαρροές και ψιθύρους. Γιατί δε θα ήθελαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά, λίγο καιρό πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου, δίνοντας λαβή στον Θεοδωράκη να το δυναμιτίσει.
 
Τι πρόβλημα έχει ο Θεοδωράκης με το συνέδριο; Το πρόβλημα του… φαταούλα που δείχνει μεγάλος και ογκώδης, αλλά δεν ξέρει πως στην πραγματικότητα είναι ένα τίποτα. Ο Θεοδωράκης τα έχει βρει με τη Φώφη, εμφανίζεται σαν ο δεύτερος τη τάξει στην Κεντροαριστερά, όμως στο συνέδριο κινδυνεύει να βγει τρίτος και καταϊδρωμένος. Ποιος απειλεί να του πάρει τη δεύτερη θέση; Ο Ανδρουλάκης, φυσικά, που είναι ΠΑΣΟΚ και έχει μια κάποια δύναμη στον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, της μόνης υπαρκτής πολιτικής δύναμης στον πολύχρωμο αστερισμό των στρατηγών χωρίς στρατό. Τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμα χειρότερα για τον Θεοδωράκη. Δηλαδή, να βρεθεί τέταρτος, καθώς δύναμη στον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ έχει και ο Γιωργάκης Παπανδρέου.
 
Αυτός λοιπόν που είχε ξεσκιστεί να υποστηρίζει την «ανοιχτή διαδικασία» την περίοδο της εκλογής αρχηγού, θέλοντας ουσιαστικά να μετατρέψει μια κομματική διαδικασία σε διαδικτυακό «δημοψήφισμα», έχοντας διαπιστώσει ότι δεν εκπροσωπεί τίποτα, πρότεινε οι σύνεδροι να μην εκλεγούν, αλλά να οριστούν από τις διάφορες πολιτικές ομάδες, με μια εκ των προτέρων συμφωνημένη μοιρασιά. Το ίδιο και τα μέλη της κεντρικής επιτροπής του ΚΙΝΑΛ. Δυστυχώς γι' αυτόν, κανένας άλλος δε συμφώνησε μαζί του. Ετσι, οι σύνεδροι κατά τα τρία πέμπτα θα οριστούν από τα σχήματα και κατά τα δύο τρίτα θα εκλεγούν (οι εκλογές θα γίνουν αύριο). Φοβούμενος ότι θα φανεί η γύμνια του, ο Θεοδωράκης αποφάσισε να μην κατεβάσει το Ποτάμι υποψήφιους, γιατί -λέει- η διαδικασία της εκλογής θα είναι μια εσωτερική διαδικασία ανάμεσα στις ομάδες του ΠΑΣΟΚ. Και γιατί δεν πάνε και τα μέλη του Ποταμιού, που είναι… τόσο πολλά, να αλλάξουν τους συσχετισμούς και να εκλέξουν έναν ικανοποιητικό αριθμό συνέδρων; Σιγά μην αφήσουν οι χιπστεράδες τα πληκτρολόγια και τα σμάρτφον και να τρέχουν να στηθούν στην ουρά με τους πασόκους για να ψηφίσουν συνέδρους.
 
Ο Θεοδωράκης θα εξακολουθήσει να βάζει τέτοιες φυτιλιές. Θα τις βάλει ακόμα και στο συνέδριο. Δεν ελπίζει, βέβαια, να αλλάξει τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ελπίζει όμως πως στο παρασκηνιακό παζάρι θα αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα πόστα  στην κεντρική επιτροπή και στο πολιτικό γραφείο, εκβιάζοντας το ΠΑΣΟΚ για καλύτερη μεταχείριση σε σχέση με τους άλλους εταίρους (Καμίνη, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών). Και οι άλλοι, όμως, δε θα καθήσουν με σταυρωμένα τα χέρια, παρακολουθώντας τον Θεοδωράκη να ζητά καλύτερη μεταχείριση, επειδή τυχαίνει να έχει μερικούς βουλευτές, που αν ξαναγίνουν εκλογές δε τους έχει. Θα αντιδράσουν. Και θα διεκδικήσουν τα ίδια στο παρασκήνιο (ή και στο προσκήνιο). Κάποιοι απ' αυτούς θα προσκολληθούν σε φράξιες του ΠΑΣΟΚ και θα κοιτάξουν να εκλέξουν δικούς τους στην ΚΕ του ΚΙΝΑΛ μέσω της γνωστής «λιστομαχίας».
 
Ηδη ο Καμίνης δημιούργησε τη δική του φράξια («Ανανέωση») για να μην εμφανίζεται έρημος και μόνος. Η Κίνηση Πολιτών, που έπαιξε διαμεσολαβητικό ρόλο για να τα βρουν η Φώφη με τον Σταύρο, αισθάνεται προδομένη και δεν κατεβαίνει κι αυτή στις εκλογές για συνέδρους. Κατά τα άλλα, όλοι τους εμφανίζονται ως φορείς «ανανέωσης» του πολιτικού σκηνικού και προσπαθούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι παραμέρισαν τους «εγωισμούς» και πασχίζουν να οικοδομήσουν ένα «νέο κόμμα», που θα αντλεί δύναμη από τα μέλη και τους οπαδούς του.
 
Μέχρι το συνέδριο (και στο ίδιο το συνέδριο) θα παρακολουθήσουμε πολλά ευτράπελα. Ρήξη αυτή τη στιγμή δε διαφαίνεται στον ορίζοντα (εκτός αν προκύψει κάτι έκτακτο). Εχουν μπει στο χορό και αναγκαστικά θα χορέψουν, γιατί όποιος δοκιμάσει να διασπαστεί θα κατηγορηθεί από τους υπόλοιπους ότι επεδίωκε μικροκομματικά οφέλη και υπονόμευσε το μέλλον της παράταξης και μπλα, μπλα, μπλα. Κανένας τους και κυρίως ο Θεοδωράκης δε φαίνεται να έχει αυτή τη στιγμή εναλλακτική λύση πολιτικής επιβίωσης. Το Ποτάμι έχει βαρέσει διάλυση. Ο Μητσοτάκης έχει πάρει ήδη τον Φωτήλα και τη Μάρκου, ο Θεοχάρης βρίσκεται στον προθάλαμο και μάλλον τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και ο Αμυράς (που το 2014 είχε χριστεί από τον Σαμαρά υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, επομένως έχει τους δεσμούς). Του φτάνουν αυτοί του Μητσοτάκη, δε χρειάζεται να πάρει και τον Θεοδωράκη, που θα έχει απαιτήσεις ομαδάρχη και θα θέλει να «αποκαταστήσει» και καναδυό κολλητούς του, που δεν τον έχουν «πουλήσει». Ετσι που έχουν έρθει τα πράγματα, για τον Θεοδωράκη είναι μονόδρομος η συμμετοχή στο ΚΙΝΑΛ και η δημιουργία συνεχών τριβών για να πάρει από τη Φώφη και τους παλαιοπασόκους όσα περισσότερα μπορεί. Αυτό όμως θα είναι ένας μόνιμος παράγοντας αποσταθεροποίησης του «νέου» κόμματος, που δύσκολα θα κάνει -σ' αυτή τη φάση- το «ξεπέταγμα».
 
 
 
 
Σάββατο 10 Μαρτίου 2018