Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 | 04:38

ΠολιτικήPointer

Σκανδαλολογία κι όποιος αντέξει

Μετά τη Novartis οι μίζες στο Μετρό κι έπονται κι άλλες, όπως λένε οι πληροφορίες. Αυτές επιβεβαιώνονται και από τη μακροσκελή δήλωση που έκανε ο Τσίπρας στην ΕφΣυν, που δημοσιεύτηκε με τίτλο: «Λειτουργούσαν με όρους μαφίας» και υπότιτλο: «Κυκλώματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαμοίραζαν τα ιμάτια του λαού πριν μας οδηγήσουν στα Μνημόνια» (τίτλος και υπότιτλος είναι λόγια του Τσίπρα). «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναστενάζει σε βαλίτσες, τσάντες, και σκοτεινούς λογαριασμούς», λέει με νόημα ο Τσίπρας (ειδικά η αναφορά σε «βαλίτσες»… βγάζει μάτια). Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση, κι εγώ προσωπικά, θα επιμείνουμε ως το τέλος: Φως παντού, φως σε όλα! Ετσι που οι ένοχοι να δώσουν λόγο των πράξεών τους, οι αθώοι να απαλλαγούν από κάθε σκιά υποψίας και να αποκατασταθεί η κλονισμένη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού σε κείνους που επιλέγει να κυβερνούν τη χώρα». Αρα, θα έχουμε συνέχεια. 'Η κάτι θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν  οι κρυφές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις ή, απλά, δεν έχουν από πού αλλού να πιαστούν.
 
Πάντως, η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο Novartis δεν κινείται στη λογική «όλα στο φως» και να «δώσουν λόγο οι ένοχοι - να απαλλαγούν οι αθώοι από κάθε σκιά». Γι' αυτό και από την πρώτη κιόλας συνεδρίασή της βγήκαν τα μαχαίρια. Οι κυβερνητικοί βουλευτές κατέστησαν και πάλι σαφές ότι δεν έχουν σκοπό να μπουν στην ουσία. Θα εξετάσουν μόνο ποια αδικήματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της επιτροπής και ποια έχουν παραγραφεί. Δηλαδή, θα απαντήσει μόνο σε ένα δικονομικό ερώτημα, που αφορά μόνο ένα αδίκημα (αυτό της δωροληψίας). Το ερώτημα αφορά το αν το αδίκημα τελέστηκε «κατά την άσκηση καθηκόντων». Οπως ανέφερε η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που υπερψηφίστηκε στη Βουλή, «σε καταφατική περίπτωση (σ.σ. δηλαδή αν αναγνωριστεί ότι το αδίκημα τελέστηκε κατά την άσκηση υπηρεσίας) θα πρέπει να αναγνωριστεί και για τις αναφερόμενες πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας ότι η σχετική ευθύνη έχει αποσβεστεί κατ’ άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος».
 
Αρχικός στόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν να απαντήσουν αρνητικά (κάποιο νομικό σόφισμα θα γεννούσε το μυαλό του Παρασκευόπουλου) και να στείλουν την υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη. Μετά την κίνηση των πασοκονεοδημοκρατών εφετών να πάρουν την υπόθεση από τους ανακριτές Διαφθοράς και να τη δώσουν σε εφέτη ειδικό ανακριτή, ίσως επικρατήσουν άλλες σκέψεις και οδηγηθούν τελικά στην παραγραφή, μπροστά στο φόβο ότι ο εφέτης ανακριτής θα παραδώσει «άσπιλους» τους «10». Ενώ με μια παραγραφή χωρίς να εξεταστεί η ουσία, το στίγμα στους «10» μένει και θα μπορεί να το επικαλεστεί οποιοσδήποτε κατά την πολιτική αντιπαράθεση: «μιλάς κι εσύ που δε μάθαμε ποτέ αν τα πήρες από τη Novartis, επειδή σε προστάτεψε ο απεχθής νόμος περί ευθύνης υπουργών;»…
 
Αυτό είναι που δε θέλουν ν' ακούσουν οι «φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι». Ζητούν εξέταση της υπόθεσης στην ουσία, με εξέταση μαρτύρων, ανάγνωση εγγράφων (π.χ. αυτών του FBI) και όλα όσα προβλέπονται για μια προκαταρκτική εξέταση. Και στο τέλος να γίνει νομική κρίση. Αυτό κάθε άλλο παρά νομικά παράτυπο είναι. Ζήτημα παραγραφής δεν έχει εγείρει κανένας από τους «10», ώστε να πιέζεται η επιτροπή να εκδώσει από την αρχή τέτοια απόφαση. Ακόμα κι αν επικαλεστούν την πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, που ψήφισε η Βουλή, η επιτροπή θα μπορούσε κάλλιστα να επιφυλαχθεί (συνεχώς το κάνουν αυτό τα δικαστήρια), να εξετάσει την υπόθεση στην ουσία και στο τέλος να πει: «Δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος των πρώην πρωθυπουργών και υπουργών. Εξάλλου, έχει επέλθει και παραγραφή των αδικημάτων». 'Η να πει: «Προέκυψαν ενδείξεις που δικαιολογούν απαγγελία κατηγοριών, όμως έχει επέλθει παραγραφή και δεν απαγγέλλονται κατηγορίες».
 
Αυτή θα ήταν η πιο έντιμη λύση. Και θα μπορούσαν να την υιοθετήσουν χωρίς να καταφύγουν σε κανένα νομικό σόφισμα. Θα μπορούσαν να πουν: «θα εξετάσουμε την υπόθεση στην ουσία, για να διαπιστώσουμε αν το αδίκημα έγινε κατά την άσκηση υπηρεσίας, οπότε έχει παραγραφεί, ή όχι, οπότε η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στην τακτική Δικαιοσύνη». Δεν το κάνουν γιατί φοβούνται ότι η υπόθεση θα αποδειχτεί «φούσκα». Και βέβαια, συνιστά κραυγαλέα αντίφαση, να λέει ο Τσίπρας «όλα στο φως» και την ίδια στιγμή οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να αρνούνται να εξετάσουν το σκάνδαλο Novartis επί της ουσίας.
 
Κατά τα άλλα, η συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει εμπλοκή των Κουρουμπλή, Ξανθού, Πολάκη στο σκάνδαλο Novartis εξελίχθηκε σε ένα κακό «σίκουελ» της προηγούμενης συζήτησης. Τόσο κακό που οι βουλευτές-θεατές βαριόνταν να το παρακολουθήσουν και την έβγαλαν στο κυλικείο, ενώ οι ρήτορες μιλούσαν επί παντός του επιστητού, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την υποτιθέμενη κατηγορία. Απορούμε ποιοι συμβούλευσαν τον Κούλη να κάνει αυτή τη… μεγαλοφυή κίνηση.
 
Σειρά έχει η πρόταση για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Καμμένο, για την υπόθεση του «μεσάζοντα της Αραβίας», η κατάθεση της οποίας αναβάλλεται λόγω απρόοπτων γεγονότων (τη μια ήταν ο διεμβολισμός του «Γαύδος» από τουρκικό σκάφος στα Ιμια, τώρα είναι η κρίση με τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Εβρο). Εννοείται πως η ΝΔ θα καταθέσει την πρόταση, γιατί αυτή η υπόθεση είναι «γκανιάν» σε σχέση με τη συμψηφιστική πρόταση για την τριπλέτα των υπουργών Υγείας.
 
Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι ο «μεσάζοντας της Αραβίας» πήγε τελικά και κατέθεσε στην εισαγγελέα Διαφθοράς, η οποία διαβίβασε την κατάθεσή του στη Βουλή για να ενσωματωθεί στο φάκελο της δικογραφίας. «Καίει τον Καμμένο η κατάθεση του μεσάζοντα» έγραψαν τα «Νέα» του Μαρινάκη, που έχουν «σηκώσει» αυτή την υπόθεση. Αν δε διαβάσουμε την κατάθεση δεν μπορούμε να πούμε τίποτα από νομική άποψη. Από πολιτική άποψη, όμως, είναι σίγουρο ότι θα προστεθούν και άλλες «πιπεράτες» λεπτομέρειες, όπως από πότε κρατάει η γνωριμία Καμμένου-Παπαδόπουλου (ο Καμμένος στην αρχή έλεγε ότι δεν τον γνώριζε), αν αντάλλασσαν μηνύματα στα κινητά τους όταν είχε έρθει εδώ η σαουδαραβική αντιπροσωπία των αντιπάλων του Παπαδόπουλου κτλ. Και βέβαια, αυτά θα αξιοποιηθούν από την αντιπολίτευση, που έχει βρει το αδύνατο σημείο για να «κοπανάει» όχι μόνο τον Καμμένο, αλλά και τον Τσίπρα, που είχε αναλάβει την υπεράσπισή του.
 
Η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αναμένεται να απορρίψει την πρόταση της ΝΔ, όμως το πολιτικό κόστος θα το πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ (ο Καμμένος είναι έτσι κι αλλιώς καμένος). Και βέβαια, δεν είναι και τόσο «επικοινωνιακά προωθητική» η εικόνα μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας που παραπέμπει σε προκαταρκτική εξέταση τους πολιτικούς της αντιπάλους, αλλά αρνείται πεισματικά να κάνει το ίδιο για δικά της στελέχη. Ούτε εξεταστική επιτροπή δεν έχει συμφωνήσει να γίνει για την υπόθεση των βλημάτων. Ούτε να κληθούν Καμμένος, Παπαδόπουλος και λοιποί εμπλεκόμενοι στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής έχει δεχτεί.
 
Η αντιπολίτευση μάλλον βρήκε και ένα σύμμαχο που μέχρι τώρα ήταν αναγκασμένος να σιωπά, γιατί ήταν εν ενεργεία ανώτατος αξιωματικός. Ο ταξίαρχος Μισαήλ Παπαδάκης, ο αξιωματικός που (άγνωστο για ποιους λόγους) αποκάλυψε αυτή την υπόθεση, αποστρατεύτηκε στις ετήσιες κρίσεις. Από τους 28 ταξίαρχους που κρίθηκαν, αποστρατεύτηκαν δύο. Για την ταξίαρχο Ι. Ιωαννίδου σημείωσαν ότι «διανύει τον τελευταίο βαθμό εξέλιξης της και συμπληρώνει 35ετία». Για τον Παπαδάκη τίποτα. Κι ας υπηρετούσε σε τόσο κρίσιμο πόστο (Διεύθυνση Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων), μέχρι να τον βάλει στο «ψυγείο» ο Καμμένος.
 
Φυσικά, η αντιπολίτευση σκαρφάλωσε «οργισμένη» στα κάγκελα, καταγγέλλοντας προσπάθεια ελέγχου των ενόπλων δυνάμεων από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο ταξίαρχος «ήταν ο αξιωματικός που ενεργώντας με τη θεσμική του ιδιότητα χάλασε τη “δουλειά“ που πήγε να στήσει ο Πάνος Καμμένος με τον εκλεκτό του μεσάζοντα Παπαδόπουλο», δήλωσε ο Κικίλιας. «Η ακέραια υπεράσπιση των συμφερόντων της ελληνικής πολιτείας δεν ήταν προσόν για την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Προσόν θα ήταν, ως φαίνεται, η σιωπή μπροστά στη δράση των συγκεκριμένων μεσαζόντων», δήλωσε ο Λοβέρδος, που ήταν αυτός που πρώτος δημοσιοποίησε το Υπόμνημα Παπαδάκη. Η συνέχεια τη μέρα που θα συζητηθεί η πρόταση που θα καταθέσει η ΝΔ και -σίγουρα- διά του Τύπου. Αφού δε θα κάνουν επιτροπή για προκαταρκτική εξέταση, ούτε θα καλέσουν τον Παπαδάκη στη Βουλή, θα βρεθεί τρόπος να μιλήσει στον Τύπο. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα να τον συγκρατήσει, αφού οι Τσιπροκαμμένοι του έκοψαν πρόωρα την καριέρα και μάλιστα με τρόπο που αφήνει υπονοούμενα για δική του εμπλοκή με κυκλώματα και για σαμποτάρισμα της πώλησης των βλημάτων.
 
 
 
Σάββατο 10 Μαρτίου 2018