Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 | 04:36

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Οι μπάτσοι αποκαλύφτηκαν

Την περασμένη Τετάρτη, 7 Μάρτη, εκδικάστηκε τελικά έπειτα από συνεχείς αναβολές η μήνυση των φοιτητών του Οικονομικού της Νομικής Κώστα Μ. και Γιάννη Ν. κατά ανδρών των ΜΑΤ που τους ξυλοκόπησαν άγρια στις 13 Νοέμβρη του 2014 μπροστά στο κτήριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ. Την ημέρα εκείνη γινόταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών επειδή ο Φορτσάκης και η κοσμητεία της σχολής  επέβαλαν αυθαίρετα ένα ακόμη lock out, ώστε να παρεμποδίσουν τη συνέλευση που θα πραγματοποιούσαν οι φοιτητές ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (για τα γεγονότα υπάρχει περιγραφή των δύο φοιτητών στη σελίδα 10).
 
Μοναδικός κατηγορούμενος (με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας για επικίνδυνη σωματική βλάβη) ήταν ο αρχηγός της διμοιρίας των Ματάδων, ενώ με ευθύνη της εισαγγελικής αρχής δεν έγινε καμιά έρευνα για τους φυσικούς αυτουργούς, παρότι υπήρχε άφθονο φωτογραφικό υλικό, ενώ δεν κλήθηκαν ποτέ να αναγνωρίσουν τους αυτουργούς του ξυλοδαρμού τους οι δύο φοιτητές.
 
Σημειωτέον ότι η διμοιρία των ΜΑΤ είχε χωριστεί σε δυο μέρη και ο κατηγορούμενος βρισκόταν σε άλλο σημείο, επικεφαλής του πρώτου κομματιού της διμοιρίας,  που δεν είχε οπτική επαφή με τα γεγονότα, ενώ επικεφαλής του δεύτερου κομματιού που ξυλοκόπησε τους φοιτητές ήταν, κατά δήλωση των μπάτσων (του κατηγορούμενου και των μαρτύρων υπεράσπισής του), ο αμέσως επόμενος σε αρχαιότητα βαθμοφόρος, του οποίου το όνομα υπάρχει στη δικογραφία, όμως ουδέποτε κάθισε στο σκαμνί του κατηγορούμενου.
 
Η εισαγγελική αρχή, λοιπόν, έστησε έτσι την υπόθεση ώστε οι κατασταλτικοί μηχανισμοί να «τη βγάλουν καθαρή». Επειδή οι μπάτσοι, όμως, ως γνωστόν, δε διαθέτουν «υψηλά IQ», κατά τις καταθέσεις τους παραδέχτηκαν ότι:
 
- Οι διμοιρίες κινούνται συντεταγμένα για την εφαρμογή εντολών (δε σχολιάζουμε τις γελοιότητες ότι πάντα η εντολή είναι η «απώθηση» των διαδηλωτών και όχι το τσάκισμά τους από τα γνωστά ανθρωποειδή).
 
- Μετά το πέρας των «επιχειρήσεων» υπάρχει γραπτή αναφορά του επικεφαλής της διμοιρίας, που αναφέρει εάν η διμοιρία χωρίστηκε, ποιος ετέθη επικεφαλής σε κάθε κομμάτι, καθώς και τα ονόματα των Ματάδων που συμμετείχαν σε κάθε ομάδα.
 
Εδωσαν, λοιπόν, οι ίδιοι στοιχεία στην πολιτική αγωγή για να ζητήσει να διεξαχθεί, με εντολή της έδρας, νέα προανακριτική διαδικασία για την αποκάλυψη τόσο των φυσικών αυτουργών όσο και των ηθικών. Ετσι, ενώ ο κατηγορούμενος απαλλάχτηκε λόγω αμφιβολιών, η εισαγγελέας της έδρας έκανε δεκτό το αίτημα της πολιτικής αγωγής, ενώ ο πρόεδρος ήταν «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», καθότι αισθανόταν μεγάλη πίεση λόγω των γεγονότων που αποκαλύφτηκαν.
 
Σε κάθε περίπτωση, τώρα υπάρχουν όλα τα στοιχεία, που δίνουν το δικαίωμα στους μηνυτές φοιτητές, εάν το επιλέξουν, να πάνε παραπέρα την υπόθεση.
 
 
 
 
Σάββατο 10 Μαρτίου 2018