Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 | 06:09

ΔιεθνήPointer

Αίσιο τέλος για τη Μέρκελ

Με μεγάλη συμμετοχή (78,39% των μελών του κόμματος) και κάθε άλλο παρά οριακή επικράτηση του «Ναι» (66,02%), τα μέλη του SPD ενέκριναν στο εσωκομματικό δημοψήφισμα τη συμμετοχή του κόμματός τους στον νέο «μεγάλο συνασπισμό», υπό την Ανγκελα Μέρκελ. Τα μεγαλοστελέχη όλων των πτερύγων του κόμματος, οι ηγέτες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα είχαν ταχθεί υπέρ του GroKo, τα γκάλοπ έδειχναν καταποντισμό του κόμματος σε περίπτωση νέων εκλογών, όλα έσπρωχναν τα μέλη στην αποδοχή του… μοιραίου. Αλλωστε, η εργατική τάξη της Γερμανίας δεν έχει να επιδείξει τίποτα ισχυρούς αγώνες εδώ και πολλά χρόνια, για να περιμένει κανείς ότι θα απαιτούσε από την ηγεσία του SPD να μείνει μακριά από τον κυβερνητικό συνασπισμό με τη σοσιαλδημοκρατία.
 
Από μια άποψη, ακόμα και ο πρόεδρος της Νεολαίας, Κέβιν Κίνερτ, που σήκωσε την καμπάνια υπέρ του «Οχι», δε βγήκε χαμένος από όλη αυτή τη διαδικασία. Καταγράφηκε σαν το ανερχόμενο αστέρι της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και μπορεί να περιμένει τη σειρά του, αν κάνει «σώφρονες» κινήσεις. Πράγμα που μάλλον «το 'χει», αν κρίνουμε από τη δήλωσή του ότι αισθάνεται «εύλογη απογοήτευση», όμως «το κόμμα είναι σημαντικότερο από τα προσωπικά μας συναισθήματα». Το τι κόμμα θα παραλάβει (αν και όταν έρθει η ώρα του) είναι άλλης τάξης ζήτημα. Οι οιωνοί κάθε άλλο παρά αίσιοι είναι για το ιστορικότερο κόμμα της Γερμανίας. Οι αστοί πολιτικοί, όμως, είναι πραγματιστές. Βλέπουν αυτό που μπορούν να πετύχουν σήμερα, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της αστικής τάξης. Δε θα μπορούσε λοιπόν το SPD να βυθίσει την ιμπεριαλιστική Γερμανία σε παρατεταμένη πολιτική ανακατωσούρα, σε μια περίοδο που στην ΕΕ υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα (από το Brexit μέχρι την άνοδο των λεγόμενων ευρωσκεπτικιστικών ρευμάτων), ενώ ο Τραμπ κηρύττει εμπορικό πόλεμο που στο στόχαστρό του έχει κυρίως τη Γερμανία.
 
Στις 14 Μάρτη, λοιπόν, η Μέρκελ θα ορκιστεί για τέταρτη φορά καγκελάριος. Μένει να μάθουμε ποιοι σοσιαλδημοκράτες θα πάρουν τα έξι υπουργεία που τους αναλογούν στη μοιρασιά. Ο Ολαφ Σολτς φέρεται σίγουρος υπουργός Οικονομικών, ενώ ερωτηματικό είναι αν θα παραμείνει ο Γκάμπριελ στο υπουργείο Εξωτερικών, που του «ταιριάζει γάντι», όπως γράφει ο γερμανικός Τύπος. Οι σύμμαχοι της Μέρκελ ακροδεξιοί χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, πάντως, πήραν το υπουργείο Εσωτερικών με τον ίδιο τον πρόεδρό τους Χορστ Ζεεχόφερ, που απαίτησε το υπουργείο να μετονομαστεί σε υπουργείο Εσωτερικών, Υποδομών και Πατρίδας! Είναι μια ένδειξη για την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, κάτι που το χρειάζονται τα κυρίαρχα κόμματα της γερμανικής πολιτικής σκηνής, ενόψει της ανόδου της νεοναζιστικής-ρατσιστικής AfD.
 
Αφού -έστω και με καθυστέρηση έξι μηνών- η Μέρκελ είναι πλέον κανονική και όχι υπηρεσιακή καγκελάριος, αναμένεται να αναλάβει δράση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ηδη, η απειλή εμπορικού πολέμου από τον Τραμπ είναι μια καλή ευκαιρία να συνενώσει το σύνολο των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων υπό γερμανική ηγεμονία. Ποιος άλλος μπορεί να ηγηθεί σ' αυτόν τον πόλεμο εκτός από την ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη της ΕΕ;
 
 
Σάββατο 10 Μαρτίου 2018