Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 | 04:36

ΔιεθνήPointer

Ψυχροπολεμικές καντρίλιες

Small_img_30351
«Το 2010, η Ρωσία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τη νέα συνθήκη START, που περιλαμβάνει μέτρα για την παραπέρα μείωση και περιορισμό των στρατηγικών αμυντικών συστημάτων. Ωστόσο, υπό το φως των σχεδίων για την οικοδόμηση ενός παγκόσμιου αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος, που εξακολουθεί να πραγματοποιείται σήμερα, όλες οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μέσα στο πλαίσιο της νέας συνθήκης START σταδιακά χάνουν την αξία τους, επειδή ενώ ο αριθμός των μεταγωγικών και των όπλων μειώνεται, ένα από τα μέρη, ονομαστικά οι ΗΠΑ, επιτρέπει σταθερά, ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των αντιβαλλιστικών πυραύλων, βελτιώνοντας την ποιότητά τους και δημιουργώντας νέες περιοχές εκτόξευσής τους. Αν δεν κάνουμε κάτι, αυτό θα οδηγήσει στην πράξη στην πλήρη απαξίωση των πυρηνικών δυνατοτήτων της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι οι πύραυλοί μας απλά θα αναχαιτίζονται».
 
Με αυτά τα λόγια δικαιολόγησε ο Πούτιν το νέο κυνηγητό των εξοπλισμών, στο οποίο έχει εισέλθει η Ρωσία, στον λόγο του προς το Εθνος την προηγούμενη βδομάδα. Ηταν μία ομιλία όχι μόνο για τα «κατορθώματα» της 18χρονης θητείας του στο εσωτερικό, με την αναστύλωση του πάλαι ποτέ σοσιαλ-ιμπεριαλιστικού στάτους της χώρας σε σύγχρονο ιμπεριαλιστικό στάτους, αλλά και στο εξωτερικό, θυμίζοντας τις εποχές του λεγόμενου «ψυχρού πολέμου», ο οποίος ποτέ δεν σταμάτησε επί της ουσίας, αλλά πήρε διαφορετικές μορφές με πολλά «θερμά» μέτωπα να συμπληρώνουν τις ωραίες κουβέντες των ηγετών των ιμπεριαλιστικών χωρών.
 
Ο Πούτιν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι το νέο ρωσικό πυραυλικό σύστημα, ονόματι Sarmat, θα είναι ακαταμάχητο, με βεληνεκές χωρίς όρια, και θα μπορεί να γλιτώνει από την αντιπυραυλική ασπίδα που οι ΗΠΑ έχουν ήδη εγκαταστήσει στη Ρουμανία και ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν στην Πολωνία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Εδωσε πολλές πληροφορίες για τη δύναμη των ρωσικών οπλικών συστημάτων (φυσικά αυτά που θέλει να δώσει για λόγους εντυπωσιασμού) και επιβεβαίωσε τη στρατηγική συνεργασία με την Κίνα και την Ινδία αλλά και τη στενότερη συνεργασία με την ΕΕ.
 
Φυσικά, ο Πούτιν δεν παρέλειψε να πει ότι η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν κι ότι όλα αυτά χρειάζονται για «αμυντικούς λόγους». Η ρωσική επέμβαση στη Συρία –την οποία εκθείασε όπως ήταν αναμενόμενο ο Πούτιν– ήταν κι αυτή στο πλαίσιο των «αμυντικών λόγων»; Ρητορικό είναι, φυσικά, το ερώτημα.
 
Σε μια εποχή που η καπιταλιστική κρίση αποτελεί μόνιμο καθεστώς, με τις σχετικές ανακάμψεις να είναι όλο και πιο αδύναμες, ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δεν μπορεί παρά να οξύνεται. Αυτό είναι νόμος του σύγχρονου καπιταλισμού και οι δηλώσεις του Πούτιν (όπως και του Τραμπ πρωτύτερα) έρχονται να μας το υπενθυμίσουν.
 
Σάββατο 10 Μαρτίου 2018