Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 | 05:44

ΑθλητισμόςPointer

ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

Στο λεκανοπέδιο μόνο ΠΑΟ


 Την περασμένη Τετάρτη, στα αθλητικά sites η βασική είδηση ήταν ότι η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ έδειξαν «κίτρινη κάρτα» στην ΕΠΟ, με την αιτιολογία ότι η ελληνική Ομοσπονδία δεν εφαρμόζει τον Κώδικα Δεοντολογίας και δεν παραπέμπει προς τιμωρία τους παράγοντες που με δηλώσεις ή πράξεις δυσφημούν το ποδόσφαιρο. Αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για αλλαγή της σημερινής διοίκησης της ΕΠΟ, με την τοποθέτηση Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής μέχρι τη διενέργεια προώρων εκλογών. Αν κάποιος έψαχνε το θέμα, θα διαπίστωνε ότι ο θόρυβος προήλθε από δημοσίευμα της εφημερίδας LiveSport, σύμφωνα με το οποίο στις διεθνείς Ομοσπονδίες δεν αρέσει ο ήπιος τρόπος με τον οποίο η διοίκηση Γραμμένου αντιμετωπίζει τις περιπτώσεις δυσφήμησης του ποδοσφαίρου, κάνοντας μνεία στο γεγονός ότι η ΕΠΟ δεν έχει παραπέμψει κανένα παράγοντα στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι διεθνείς Ομοσπονδίες ζήτησαν την αυστηρή εφαρμογή των κανονισμών, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η «κίτρινη κάρτα» θα γίνει «κόκκινη».
 
Λίγες ώρες αργότερα, εκδόθηκε ανακοίνωση από την ΕΠΟ, με την οποία διαψεύδεται το δημοσίευμα της LiveSport. Το δελτίο Τύπου της ομοσπονδίας αρχικά μας ενημερώνει ότι «η διοίκηση της ΕΠΟ εξελέγη με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες και συντριπτική πλειοψηφία τον Αύγουστο του 2017» και στη συνέχεια, αφού μας υπενθυμίσει ότι «έκτοτε βρίσκεται σε διαρκή και στενή συνεργασία με την FIFA, την UEFA και την Επιτροπή Παρακολούθησης με μοναδικό στόχο τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο» και ότι «όλα αυτά εξελίσσονται σε πλαίσιο παραγωγικού διαλόγου, με πνεύμα ειλικρίνειας και επαγγελματισμού και στο επίπεδο της παροχής ποδοσφαιρικής τεχνογνωσίας υψηλής ποιότητας», τονίζει: «Ουδέποτε οι διεθνείς συνομοσπονδίες “απείλησαν“ την Ελληνική Ομοσπονδία και τον πρόεδρό της, οι δε αναφορές μερίδας του Τύπου περί “κίτρινης κάρτας“ και “νέας ΠΔΕ“ προκαλούν θυμηδία και μόνον». Και καταλήγει με την επισήμανση ότι «το νέο καταστατικό και οι κανονισμοί της ΕΠΟ τηρούνται και εφαρμόζονται απόλυτα και τα δικαιοδοτικά όργανα επιτελούν το θεσμικά κατοχυρωμένο έργο τους, όπως οφείλουν, χωρίς λαϊκισμούς και σύντομα θα το αντιληφθούν όλοι».
 
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν έχει δίκιο η ΕΠΟ, οπότε δεν υπάρχει δυσαρέσκεια για τη διοίκηση Γραμμένου από τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ, ή αν όντως υπήρξε παρέμβαση της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, όπως ισχυρίζεται η LiveSport. Αξιολογώντας τα δεδομένα «κλίνουμε» προς την πλευρά της ΕΠΟ, αφενός γιατί οι παράγοντες οι οποίοι με τις δηλώσεις τους δυσφημούν το άθλημα είναι κατά βάση ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σάββας Θεοδωρίδης και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ, άρα θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι ο γιος ζητάει την τιμωρία του πατέρα (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Θόδωρος Θεοδωρίδης, γιος του Σάββα, είναι ο γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ) και αφετέρου γιατί από την πλευρά της εφημερίδας δε γίνεται αναφορά στην ύπαρξη κάποιας επιστολής ή κάποιου γραπτού «διαβήματος» προς την ΕΠΟ.
 
Το πιθανότερο είναι η εφημερίδα, αξιοποιώντας ένα υπαρκτό γεγονός, τη μη εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας και τη μη παραπομπή των παραγόντων που κάνουν δυσφημηστικές και «εμπρηστικές» δηλώσεις στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, να θέλει να στείλει κάποιο «μήνυμα»  προς την πλευρά του Γραμμένου, ότι θα πρέπει να αφήσει τη θέση του απλού παρατηρητή και να ασκήσει τις αρμοδιότητες που έχει, και προς την ερυθρόλευκη ΠΑΕ, προειδοποιώντας ότι αν δε σταματήσουν τα στελέχη της να μιλάνε απαξιωτικά για τη διοίκηση της ΕΠΟ, θα πέσουν και οι τιμωρίες που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία.
 
Οπως είχαμε σχολιάσει στο προηγούμενο φύλλο της «Κ», οι ερυθρόλευκοι, με την απόφασή τους να αξιοποιήσουν στο έπακρο το δώρο που τους έκανε ο οπαδός του ΠΑΟΚ και να μην αγωνιστούν στο ντέρμπι, έκαναν άνω-κάτω το πρωτάθλημα και άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Τους χρειάζεται λοιπόν ένα ξεκάθαρο «μήνυμα» ότι αν δε ρίξουν τους τόνους και συνεχίσουν να δημιουργούν τετελεσμένα, θα παραπεμφθούν στον αθλητικό εισαγγελέα και δε θα μπορούν να έχουν την υποστήριξη των διεθνών Ομοσπονδιών, αφού η διοίκηση της ΕΠΟ θα εφαρμόσει, ως οφείλει, τον Κώδικα Δεοντολογίας που ψήφισε κατ' εντολήν της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ. Το γεγονός ότι η LiveSport είναι αθλητική εφημερίδα που το μεγαλύτερο μέρος της ύλης της αφορά το στοίχημα και διαβάζεται κυρίως από όσους παίζουν Πάμε Στοίχημα, μας επιτρέπει να εικάσουμε ότι ο αποστολέας του μηνύματος που βρίσκεται πίσω από το δημοσίευμα είναι ο άσπονδος επιχειρηματικός εχθρός του Μαρινάκη, Δημήτρης Μελισσανίδης.
 
Η ΑΕΚ, εκμεταλλευόμενη τις γκέλες του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού και τη μεταξύ τους διαμάχη για το ντέρμπι της Τούμπας, αυτή τη στιγμή δείχνει ότι είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, αφού έξι αγωνιστικές πριν το τέλος, εκτός από τους πέντε βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο ΠΑΟΚ και τους επτά από τον τρίτο Ολυμπιακό, έχει και εύκολο πρόγραμμα. Είναι λοιπόν λογικό, ο ισχυρός άντρας της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ να προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε «εργαλείο» που έχει στα χέρια του, προκειμένου να μη συμβούν «απρόοπτα» στην ομάδα του. Γνωρίζει ότι έχει στα χέρια του το «μεγαλύτερο όπλο» και με αυτό αναγκάζει τις εφημερίδες να προβάλλουν αυτά που επιθυμεί. Ποιο είναι αυτό; Τα φράγκα από τη διαφήμιση του ΟΠΑΠ και του αθλητικού τζόγου. Η πιάτσα φροντίζει να μην έρχεται σε αντιπαράθεση μαζί του, αφού κινδυνεύει να χάσει μια από τις πιο σημαντικές, ίσως τη σημαντικότερη, πηγή εσόδων της.
 
Αν παρακολουθήσει κάποιος συστηματικά τα αθλητικά sites, θα διαπιστώσει ότι εκτός από τα καθαρά οπαδικά, τα υπόλοιπα, στη συντριπτική πλειοψηφία τους δείχνουν να είναι φίλα προσκείμενα στην ΑΕΚ, ενώ αυτά που προσπαθούν να κρατήσουν «ουδετερότητα» φροντίζουν τα σχόλια και η κριτική τους να μην είναι ενοχλητικά για τα συμφέροντα του Γατούλη. Εν κατακλείδι, το μήνυμα επιχειρεί με ένα σμπάρο να πετύχει δυο τρυγόνια. Μένει να δούμε την αντίδραση της ΕΠΟ (λέγε με Σαββίδη) και του Ολυμπιακού. 
 
Κος Πάπιας

 
papias@eksegersi.gr
 
ΥΓ1. Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκαν και οι ποινές για τους κατηγορουμένους στην υπόθεση Koriopolis για τους στημένους αγώνες. Από τους 58 εμπλεκόμενους που κρίθηκαν ένοχοι, σε 10 επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από 6 μέχρι 10 χρόνια (όλοι είναι ελεύθεροι αφού άσκησαν έφεση) και στους υπόλοιπους επιβλήθηκαν ποινές από 30 μήνες έως 4 χρόνια φυλάκιση, με τριετή αναστολή ή για κάποιους εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα. Με την απόφαση του δικαστηρίου κλείνει ο κύκλος ενός «εκτελεστικού βραχίονα» που χρησιμοποιούσε η ποδοσφαιρική «παράγκα», υπό την προηγούμενη καθοδήγησή της, για να πετύχει τους στόχους της. Το ύψος των ποινών θεωρήθηκε μικρό από την πιάτσα και σίγουρα δε θα αποτρέψει αυτούς που θα επιλέξουν να συγκροτήσουν ένα νέο «εκτελεστικό βραχίονα» για να προωθήσουν τα συμφέροντα του νέου αφεντικού.
 
ΥΓ2. Την ώρα που έκλεινε η ύλη του σημερινού φύλλου, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ετοιμάζονταν για το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της τιμωρίας που επιβλήθηκε στην ομάδα τους. Μένει να δούμε αν μετά το μουσουλινικού τύπου συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό», θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ένα μαζικό συλλαλητήριο αυτή τη φορά για τα συμφέροντα του Σαββίδη. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι ο λαός και η νεολαία στοιχίζονται κάτω από ξένα και μάλιστα εχθρικά λάβαρα.
 
ΥΓ3. Κλίμα ευφορίας επικρατεί στις τάξεις των οπαδών του Παναθηναϊκού, μετά την ισοπαλία που πέτυχαν οι πράσινοι στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και την πολύ καλή αγωνιστική παρουσία τους. Το σύνθημα που ακούγεται στις τάξεις τους είναι «Στο λεκανοπέδιο μόνο ΠΑΟ» και αυτό που επιθυμούν από την ομάδα είναι να πάρει θετικό αποτέλεσμα στο εκτός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να κερδίσει την ΑΕΚ στην Τούμπα και να μειώσει τη διαφορά στους δυο βαθμούς, οι πράσινοι μπορεί να γίνουν «ρυθμιστές» στη μάχη του τίτλου, αφού θα παίξουν κόντρα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ.
 
 
 
Των φρονίμων τα παιδιά προετοιμάζονται για το ντέρμπι...

 
 
Σάββατο 10 Μαρτίου 2018