Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 | 06:00
Δεν επιδιδόμαστε ποτέ σε κατασκευή σεναρίων συνωμοσίας. Από την άλλη, γνωρίζουμε πως η αστική πολιτική δεν αφήνει ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Γεγονότα που προκύπτουν τυχαία αποσπώνται από το πραγματικό τους πλαίσιο και μετατρέπονται σε πρώτη ύλη για τον εγκλωβισμό του λαού στο πλαίσιο της αστικής πολιτικής.
Πλήρες άρθρο...
Γενιές και γενιές Ελλήνων έχουν μεγαλώσει γαλουχούμενες με το εθνικιστικό παραμύθι  των «καλών» Ελλήνων που τους επιβουλεύονται και τους απειλούν οι «καλοί» Τούρκοι. Το ίδιο, βέβαια, με αντεστραμμένους τους ρόλους των «καλών» και των «κακών» γίνεται και με τον τουρκικό λαό, στην απέναντι όχθη του Αιγαίου.
Πλήρες άρθρο...
Ακόμα και τη στιγμή που γράφεται αυτό το σημείωμα (Πέμπτη βράδυ), τρεις μέρες μετά τις συλλήψεις μιας ομάδας ναζιστών, που εμφανίζονται με τα ονόματα «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» και «Combat 18 Hellas», δεν έχουν δημοσιευτεί τα ονόματά τους. Ούτε φωτογραφίες έβγαλε η Αστυνομία, για να μπορεί κάθε πολίτης να τους αναγνωρίσει και να καταθέσει κάτι που ενδεχομένως γνωρίζει.
Πλήρες άρθρο...

ΠολιτικήPointer

Διορισμός νύφης Τσίπρα στο Γραφείο του υφυπουργού Πετρόπουλου

Ανήθικος και παράνομος!

Πριν ασχοληθούμε με τα «ντεσού» του διορισμού της νύφης του Τσίπρα (συζύγου του αδελφού του) Αικατερίνης Λιάκου στο Γραφείο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Α. Πετρόπουλου, με παράλληλη απασχόληση, θα «ξεχάσουμε» το συγκεκριμένο πρόσωπο και θα αναχθούμε στις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Πλήρες άρθρο...
Φεύγοντας από την ανούσια λασπομαχία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, απ’ αφορμή το σκάνδαλο Novartis, λασπομαχία που δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά, γιατί αποσκοπεί μόνο στην αποκόμιση πολιτικής υπεραξίας, ας δούμε μερικά πραγματικά στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη και την εξέλιξή της τα τελευταία χρόνια.
Πλήρες άρθρο...
Μπαράζ διώξεων ενάντια σε διοικητικούς υπάλληλους του ΕΚΠΑ και φοιτητές έχουμε μέσα στον Μάρτη για τα γεγονότα της περιόδου Φορτσάκη. Οι διώξεις ανακινούνται μέσα σε ένα σκόπιμα καλλιεργούμενο κλίμα από ΜΜΕ, καθηγητάδες και βουλευτές για την «ανομία στα πανεπιστήμια».
Πλήρες άρθρο...
Σε απόλυτο πανικό βρίσκεται η διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, όπως αποκαλύφθηκε από τα όσα κωμικοτραγικά (αλλά και κατασταλτικά και παράνομα) συνέβησαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΔΣ Γιώργος Καρέτσος ζήτησε από τον αιρετό εκπρόσωπο των εργαζόμενων και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ Παναγιώτη Παπαβασιλείου να αποχωρήσει γιατί στη συνεδρίαση θα συμμετείχαν μόνο τα τακτικά μέλη.
Πλήρες άρθρο...
Τον Μάρτη του 2017, ο ΟΟΣΑ επέκτεινε τη βάση δεδομένων σχετικά με το διεθνές εμπόριο, συμπληρώνοντας για πρώτη φορά έναν ξεχωριστό πίνακα που αποτυπώνει την πηγή της προστιθέμενης αξίας στις διμερείς εισαγωγές. Για παράδειγμα, ένα προϊόν που εισάγεται στις ΗΠΑ ενδέχεται να εμπεριέχει αξίες που αρχικά παρήχθησαν στις ΗΠΑ αλλά στη συνέχεια εξήχθησαν για να επιστρέψουν ξανά πίσω με το εισαγόμενο προϊόν.
Πλήρες άρθρο...
Η κατάρριψη του ισραηλινού F-16 στις 10 Φλεβάρη και η άρνηση του Ισραήλ να σηκώσει το γάντι που του πέταξαν Ιράν και Ασαντ, με τις πλάτες του ρωσικού ιμπεριαλισμού, τσαλάκωσε για τα καλά την εικόνα παντοδυναμίας που έχτιζε για τον εαυτό του, ενώ παράλληλα έστειλε κάθε κατεργάρη στον πάγκο του, υποδεικνύοντάς του ποια είναι η θέση του σε αυτή τη σύγκρουση μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των αντιπροσώπων τους.
Πλήρες άρθρο...
Ποιο ιστορικό γεγονός θα ήθελε ν' αλλάξει, ρωτήθηκε ο Πούτιν σε συνάντηση με ψηφοφόρους του στο Καλίνιγκραντ. «Την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης» απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη. Αρκετοί το θεώρησαν πρόκληση, μολονότι ανάμεσά τους δεν υπάρχουν μόνο συνεπείς επαναστάτες κομμουνιστές, αλλά και νοσταλγοί του παλινορθωμένου καπιταλισμού της περιόδου 1953-1990.
Πλήρες άρθρο...
Την προηγούμενη βδομάδα την έπεσαν στον Στουρνάρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζανακόπουλος και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ρήγας με ταυτόσημου περιεχομένου δηλώσεις σε συνεντεύξεις τους.   Τζανακόπουλος: «Ο κ. Στουρνάρας έχει τη δική του δουλειά, εμείς έχουμε τη δική μας δουλειά, ωστόσο το πλαίσιο εντός του οποίου οφείλει να κινείται και ο κ.
Πλήρες άρθρο...
Ενα μήνα πριν το Πάσχα και οι 9.500 εργαζόμενες/οι που απασχολούνται με συμβάσεις έργου στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, με ευθύνη της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Δια Δίου Μάθησης, που είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διεκπεραίωση της πληρωμής των καθαριστριών και χρηματοδοτείται από το υπουργείο για το σκοπό αυτό, παραμένουν επί δίμηνο απλήρωτες.
Πλήρες άρθρο...
 Την περασμένη Τετάρτη, στα αθλητικά sites η βασική είδηση ήταν ότι η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ έδειξαν «κίτρινη κάρτα» στην ΕΠΟ, με την αιτιολογία ότι η ελληνική Ομοσπονδία δεν εφαρμόζει τον Κώδικα Δεοντολογίας και δεν παραπέμπει προς τιμωρία τους παράγοντες που με δηλώσεις ή πράξεις δυσφημούν το ποδόσφαιρο.
Πλήρες άρθρο...
Ο χαρακτήρας της είδησης είναι τέτοιος που την οδήγησε αμέσως στα «ψηλά» της δημοσιογραφικής επικαιρότητας: ο Τόνι Ιγουόμπι, ο πρώτος μαύρος γερουσιαστής στην ιστορία της Ιταλικής Δημοκρατίας, είναι νεοφασίστας, μέλος της «Λέγκα του Βορρά» και θαυμαστής του Ματέο Σαλβίνι, τον οποίο αποκαλεί «μεγάλο ηγέτη» (παραπέμποντας στον Μουσολίνι).
Πλήρες άρθρο...
Μετά τη Novartis οι μίζες στο Μετρό κι έπονται κι άλλες, όπως λένε οι πληροφορίες. Αυτές επιβεβαιώνονται και από τη μακροσκελή δήλωση που έκανε ο Τσίπρας στην ΕφΣυν, που δημοσιεύτηκε με τίτλο: «Λειτουργούσαν με όρους μαφίας» και υπότιτλο: «Κυκλώματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαμοίραζαν τα ιμάτια του λαού πριν μας οδηγήσουν στα Μνημόνια» (τίτλος και υπότιτλος είναι λόγια του Τσίπρα).
Πλήρες άρθρο...
«Μπήκα στην πολιτική για να ασκήσω εξουσία. Οχι όμως με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Με αυτήν που θα καταργήσει το κομματικό κράτος που έχτισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη ήταν μαχαιριά στα στήθη πολλών πασόκων. Τη δυσαρέσκειά τους φρόντισαν να τη διοχετεύσουν με διαρροές και ψιθύρους.
Πλήρες άρθρο...

ΠολιτικήPointer

Παρά τις τρεις πειθαρχικές ποινές και δύο πειθαρχικές παραπομπές για τον Ντίτορα

Πάντα εκλεκτός του Π. Σκουρλέτη

Στο δεύτερο ρεπορτάζ μας (24.2.2018) για τον βίο και την πολιτεία του εκλεκτού του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, Ν. Ντίτορα, καταλήγαμε: «Πριν από την τοποθέτησή του ως Συντονιστή, με απόφασή του Σκουρλέτη στις 15 Μάη του 2017, ο Ν.
Πλήρες άρθρο...
Για τον Φλαμπουράρη (συνέντευξη στη Real News της περασμένης Κυριακής) τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά ως προς την περιβόητη «καθαρή έξοδο»: «Ολοι οι οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν βελτίωση (βιομηχανική παραγωγή, αύξηση εμπορικής δραστηριότητας, εκτίναξη του τουριστικού προϊόντος, σημαντική μείωση της ανεργίας κ.
Πλήρες άρθρο...
Την περασμένη Τετάρτη, 7 Μάρτη, εκδικάστηκε τελικά έπειτα από συνεχείς αναβολές η μήνυση των φοιτητών του Οικονομικού της Νομικής Κώστα Μ. και Γιάννη Ν. κατά ανδρών των ΜΑΤ που τους ξυλοκόπησαν άγρια στις 13 Νοέμβρη του 2014 μπροστά στο κτήριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ.
Πλήρες άρθρο...
«Θυμάμαι όταν μεγάλωνα την Αμερικάνικη Χαλυβουργία (US Steel), που ήταν επιχείρηση-κορυφή. Και σήμερα, έχετε τόσα κλειστά εργοστάσια. Και η συμφωνία της NAFTA ήταν καταστροφή για τη χώρα μας. Ο ΠΟΕ (σ.σ. Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) ήταν καταστροφή γι’ αυτή τη χώρα, για τη χώρα μας.
Πλήρες άρθρο...
Η δημοσίευση την προηγούμενη βδομάδα (28/2) από την Κομισιόν του σχεδίου συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, επιβεβαίωσε τη σκληρή στάση της απέναντι στη Βρετανία, η οποία θα αναγκαστεί να εφαρμόζει όλες της τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ για όλο το μεταβατικό διάστημα μετά από την αποχώρησή της.
Πλήρες άρθρο...
«Το 2010, η Ρωσία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τη νέα συνθήκη START, που περιλαμβάνει μέτρα για την παραπέρα μείωση και περιορισμό των στρατηγικών αμυντικών συστημάτων. Ωστόσο, υπό το φως των σχεδίων για την οικοδόμηση ενός παγκόσμιου αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος, που εξακολουθεί να πραγματοποιείται
Πλήρες άρθρο...
Με μεγάλη συμμετοχή (78,39% των μελών του κόμματος) και κάθε άλλο παρά οριακή επικράτηση του «Ναι» (66,02%), τα μέλη του SPD ενέκριναν στο εσωκομματικό δημοψήφισμα τη συμμετοχή του κόμματός τους στον νέο «μεγάλο συνασπισμό», υπό την Ανγκελα Μέρκελ. Τα μεγαλοστελέχη όλων των πτερύγων του κόμματος, οι
Πλήρες άρθρο...
«Δεν καταλαβαίνω γιατί διαμαρτύρεται η ΝΔ. Κι ο προκάτοχος του κ. Κουτεντάκη ήταν υποψήφιος της ΝΔ». Αυτή ήταν η… αφοπλιστική (τη λες και κυνική) απάντηση του Νίκου Βούτση στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι πήρε ένα κυβερνητικό στέλεχος και το τοποθέτησε επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ).
Πλήρες άρθρο...
2013. Θάνατος της Μάργκαρετ Θάτσερ. Πολλοί Βρετανοί –και όχι μόνο– πανηγυρίζουν. Δεν είναι πολλά τα ιστορικά παραδείγματα που η αναγγελία θανάτου ενός πολιτικού προσώπου εγείρει τόσο ενθουσιασμό. Δεκαετία του 1980. Μεγάλη Βρετανία. Η Θάτσερ στύβει στη σιδερένια της γροθιά την εργατική τάξη της Αγγλίας.
Πλήρες άρθρο...
Σχολιάζοντας τις ιταλικές εκλογές, το αποτέλεσμά τους και τις μετεκλογικές πολιτικές συνθήκες, ας ξεκινήσουμε από τα ασήμαντα. Οι δυο στις τρεις «μούρες» της ιταλικής αστικής πολιτικής στραπατσαρίστηκαν άγρια. Η «Φόρτσα Ιτάλια» του Μπερλουσκόνι, είδε την πλάτη της «Λέγκα του Βορρά» (Λέγκα 17,6%, Φόρτσα 14%) και ο «καβαλιέρε» εξαφανίστηκε από προσώπου γης, διαβάζοντας τα ηγετικά «τιτιβίσματα» του ηγέτη της «Λέγκα» Ματέο Σαλβίνι και ακούγοντάς τον να ζητά την πρωθυπουργία.
Πλήρες άρθρο...