Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 | 17:23

ΠολιτικήPointer

Δεν κρατιούνται…


Ο Καμμένος το γλέντησε με το «Αντιλαλούνε οι φυλακές» (υποθέτουμε ότι θα άνοιξε και κάνα Σίβας με τα απαραίτητα συνοδευτικά). Κι ο Πολάκης, αφού ξεσάλωσε από το αγαπημένο του facebook (μέχρι και ταυτότητα… πράκτορα του FBI του έφτιαξαν οι οπαδοί του κι αυτός καμάρωνε σα γύφτικο σκεπάρνι), κοροϊδεύοντας με χουλιγκάνικο στιλ πότε τον Λοβέρδο, πότε τον Γεωργιάδη και πότε τον Οικονόμου, βγήκε στο πρωινάδικο του ΑΝΤ1 και με ύφος χιλίων special agent αποκάλυψε ότι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες της δικογραφίας Novartis «δεν είναι αγαθά παιδιά, είναι στελέχη της εταιρίας, τους βρήκαν με μεγάλο πλουτισμό που δεν δικαιολογείται, τους πίεσαν και κελάηδησαν»!
 
Στη δικογραφία, βέβαια, αναφέρεται ότι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες προσήλθαν να καταθέσουν αυθορμήτως! Τι σημασία έχει αυτό, όμως, για τον Πολάκη; Αυτός παρακολουθεί μετά μανίας τα αμερικάνικα αστυνομικά σίριαλ, που δείχνουν κακοποιούς και απατεώνες να κάνουν «ντιλ» με το FBI και τον district attorney (τον εισαγγελέα, ντε), να απαλλάσσονται από τις κατηγορίες ή να συμφωνούν μια μικρή ποινή, να τίθενται υπό καθεστώς προστασίας και να χρησιμοποιούνται ως «καρφιά» ενάντια σε πρώην συνεργούς τους. Μόνο που στο αμερικάνικο δικονομικό σύστημα αυτό είναι νόμιμο, ενώ στο ελληνικό όχι. Εδώ δεν προβλέπονται «συμφωνίες» με τις διωκτικές αρχές. Κάποιος μπορεί να καρφώσει προσδοκώντας στην αναγνώριση ελαφρυντικών και μειωμένης ποινής. Η τυχόν συμφωνία είναι άτυπη και συνήθως οι συνήγοροι εκείνων που «καρφώνει» ο πρώην συνεργός τους επικαλούνται το νομικό αξίωμα «ένοχος ένοχον ου ποιεί». Μάλιστα, όταν σε βάρος του κατηγορούμενου υπάρχει μόνο η κατάθεση πρώην συνεργού, που «μεταμελήθηκε» και «συνεργάζεται», απαιτούνται και άλλες αποδείξεις για να υπάρχουν.
 
Είπαμε, όμως, αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον Πολάκη. Αυτός -αν και η υπουργική καρέκλα θα έπρεπε να τον καταστήσει ιδιαίτερα προσεκτικό- δε σεβάστηκε ούτε το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει κατηγορία για τους πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς (κατηγορία μόνο η Βουλή μπορεί να τους απαγγείλει).  Ασυγκράτητος έγραψε (πάντα) στο facebook: «Να δω που θα βρουν λαγούμι να κρυφτούν τώρα οι πρώην υπουργοί Υγείας και πρώην πρωθυπουργοί, που όπωςφαίνεται με καταθέσεις και αποδείξεις χρηματίστηκαν με ποσά εκατομμυρίων ευρώ για τις υπηρεσίες που προσέφεραν με τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους για τα υπερκέρδη της εταιρίας και την κλοπή δημοσίου χρήματος!!!».
 
Θα πήγαινε πολύ να θυμίσει κανείς στον Πολάκη το περιβόητο «τεκμήριο της αθωότητας», που υποτίθεται ότι αποτελεί το καμάρι του αστικού «νομικού πολιτισμού». Εδώ ο Τζανακόπουλος, που είναι και νομικός και γιος δικαστίνας, πήγε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κι όταν η παρουσία του δεν πέρασε απαρατήρητη, στην αρχή είπε ότι πήγε για «προσωπικό του θέμα» και στη συνέχεια εξέδωσε την εξής πρωτοφανή ανακοίνωση: «Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά. Η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες»! Τι δουλειά έχει ένας παντελώς αναρμόδιος υπουργός να επισκέπτεται τον ανώτατο εισαγγελέα και να ζητά ενημέρωση για εκκρεμή δικαστική υπόθεση, επικαλούμενος δημοσιεύματα εφημερίδων;
 
Είναι φανερό ότι ο Τζανακόπουλος στάλθηκε σε «ειδική αποστολή». Αν σκεφτούμε ότι η τελευταία κατάθεση στη δικογραφία πάρθηκε μόλις την προηγούμενη μέρα, ο Τζανακόπουλος πήγε για να «πείσει» τον δικαστικό μηχανισμό να στείλει άμεσα τη δικογραφία στη Βουλή! Το απόγευμα της ίδιας μέρας (Δευτέρα), ο Κοντονής με τον Παπαγγελόπουλο πήγαν να συσκεφτούν με τον Τσίπρα στο Μαξίμου και ανακοίνωσαν ότι τους έδωσε εντολή να αποσταλεί αμέσως η δικογραφία στη Βουλή. Αυτό όμως είναι το αυτονόητο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης σ' αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί απλώς ως ταχυδρόμος: παραλαμβάνει τις δικογραφίες κατά υπουργών και πρώην υπουργών από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τις διαβιβάζει στη Βουλή. Δεν είναι στη διακριτική του ευχέρεια η μεταβίβαση, ούτε χρειάζεται πρωθυπουργική εντολή: είναι υποχρεωτική.
 
Εκανε και κρίσεις επί της δικογραφίας το υπουργικό δίδυμο. Ο Παπαγγελόπουλος, μάλιστα, επικαλέστηκε την εισαγγελική του πείρα για να μιλήσει για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους»! Οταν οι θιγόμενοι και ο Τύπος που τους στηρίζει κατήγγειλαν ότι αυτό αποτελεί έμμεση παραδοχή για γνώση της δικογραφίας, ο Παπαγγελόπουλος επανήλθε με… διορθωτική δήλωση: «Δεν είχα καμία πρόσβαση στη δικογραφία της Novartis. Η όποια πληροφόρησή μου προέρχεται από όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή»! Δηλαδή, ο Κοντονής είχε μελετήσει την ογκώδη δικογραφία (πότε πρόλαβε σε ελάχιστες ώρες;), την παρουσίασε στον Τσίπρα και ο Παπαγγελόπουλος κατάλαβε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο ever!
 
Σε λιγότερο από ένα 24ωρο έκαναν τόσες πολλές «γκέλες», που έδωσαν λαβή στους αντιπάλους τους να τους κατηγορούν για «στήσιμο» και αντισυνταγματική συμπεριφορά. Θα μπορούσαν να τις αποφύγουν, αλλά βιάζονταν και δεν κρατήθηκαν. Δεν τήρησαν ούτε τους στοιχειώδεις τύπους της αστικής δημοκρατίας.
 
 
Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018