Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 | 18:15

ΚαταστολήPointer

Μη διανοηθείτε να εκδώσετε τον αγωνιστή S.B. Ozbolat


Για τις 6 Μάρτη διέκοψε το Εφετείο Αθηνών που εξετάζει το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση του αγωνιστή S.B. Ozbolat. Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την αγόρευση της εισαγγελέα, που πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης, διότι «από   κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν φαίνεται  η συμμετοχή του στις ενέργειες που αναφέρονται στο ένταλμα», ενώ επιπλέον «κατά  την χρονική περίοδο που αναφέρεται στα έγγραφα αυτά,  εκρατείτο στις φυλακές της Γερμανίας». «Δεν  είναι δυνατόν να κατηγορηθεί άνθρωπος, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Ελλάδας, χωρίς να αποδεικνύεται η συμμετοχή του, αλλά μόνο με ένα γενικό σχόλιο των τουρκικών αρχών, ότι πιθανόν να είχε σχέση με τις ενέργειες αυτές», επεσήμανε η εισαγγελέας.
 
Ωστόσο, το δικαστήριο διέκοψε για να ζητήσει από την Τουρκία συμπληρωματικά έγγραφα και διευκρινίσεις και από την υπεράσπιση του αγωνιστή την προσκόμιση εγγράφων που να αποδεικνύουν τη χρονολογία φυλάκισής του στη Γερμανία. Πράγματι, ο Ozbolat ήταν κρατούμενος στη Γερμανία την περίοδο 2010-2016 και είχε μάλιστα δώσει και αγώνες ως πολιτικός κρατούμενος εκεί. Ο ίδιος στην απολογία του αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του ως επαναστάτη, στις πολύχρονες φυλακίσεις του (συνελήφθη για πρώτη φορά στα φοιτητικά του χρόνια στο Πολυτεχνείο και έχει περάσει στις φυλακές 20 χρόνια). «Είμαι ένας αγωνιστής που στέκεται και παλεύει κατά του φασισμού – ιμπεριαλισμού», τόνισε.
 
Στο μεταξύ, την Παρασκευή 2 Φλεβάρη το Εφετείο απέρριψε την έκδοση του δεύτερου από τους αγωνιστές που ζητά η Τουρκία, του Mehmet Dogan. Εκρινε ότι διώκεται αποκλειστικά για τα πολιτικά του φρονήματα. Εξάλλου, έχει αναγνωριστεί ως πολιτικός πρόσφυγας από τη Γαλλία, όπου κατέφυγε για να αποφύγει το συνεχές κυνηγητό στην Τουρκία.
 
Θυμίζουμε ότι και οι δύο αυτοί αγωνιστές ανήκουν στην ομάδα των εννέα αγωνιστών  που συνέλαβε η Αντιτρομοκρατική ελάχιστες μέρες πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, σε βάρος των οποίων έστησε την κακότεχνη σκευωρία για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης με ρουκέτα (που δε βρέθηκε ποτέ, όπως δε βρέθηκε τίποτα το παράνομο πάνω τους και στο σπίτι που διέμεναν). Με την υπόθεση αυτή πρέπει να ασχοληθεί εντατικά το κίνημα αλληλεγγύης, γιατί δε διαφέρει σε τίποτα από ανάλογες υποθέσεις που στήνει η Αντιτρομοκρατική σε βάρος ελλήνων αγωνιστών. Αυτή τη στιγμή, όμως, προέχει η μη έκδοση του Ozbolat.
Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018