Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 | 18:04

ΕργατικάPointer

Χωρίς όρια το θράσος της Διοίκησης του Ευγενίδειου

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Small_img_30173

«Με μια νέα πρωτόγνωρη κίνηση στα χρονικά του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Διοίκηση του Ευγενιδείου (σ.σ. τη διοίκηση διορίζουν οι εκάστοτε Πρυτανικές Αρχές και αποτελείται από πανεπιστημιακούς), που συνεπικουρείται από τη σύζυγο του Πρύτανη στις αποφάσεις της, έστειλε ΕΞΩΔΙΚΟ στους απλήρωτους εργαζόμενους για το πανό διαμαρτυρίας που ανεβάζουν στην πρόσοψη της κλινικής, απειλώντας με μηνύσεις για διαφυγόντα κέρδη και δυσφήμιση της κλινικής. Δηλαδή, με λίγα λόγια απαγορεύουν κάθε συνδικαλιστική δράση στο ‘’μαγαζί’’ των πανεπιστημιακών ιατρών». Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Ευγενίδειου Θεραπευτήριου.
 
Το θράσος της διοίκησης δεν έχει όρια, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι επέδειξαν ιώβεια υπομονή από το 2010, που άρχισαν τα προβλήματα γι’ αυτούς, καθώς η διοίκηση τους υπέβαλε σε κάθε είδους μέτρο εξαθλίωσης και εξευτελισμού. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν:
 
- Τους αφήνουν εδώ και 8 χρόνια απλήρωτους για μήνες.
 
- Μείωσαν τους μισθούς τους κατά 15% το 2012.
 
- Τους εφάρμοσαν εκ περιτροπής απασχόληση για 2 περιόδους το 2011 και 2012, με αντίστοιχη μείωση αποδοχών.
 
- Μείωσαν τον αριθμό τους, χωρίς να προσλάβουν νέους εργαζόμενους στις θέσεις αυτών που συνταξιοδοτούνται και στις θέσεις αυτών που παραιτούνται γιατί δεν αντέχουν άλλο. Οι εργαζόμενοι το 2011 ήταν 240 και σήμερα είναι 125.
 
- Μείωσαν πάλι μονομερώς τους μισθούς έως 25% από 1/1/2016. Η συνολική μείωση μισθών για κάποιους έφθασε το 40% σε 4 χρόνια, ενώ τα οικογενειακά επιδόματα υπέστησαν μείωση 80%.
 
Το ποτήρι ξεχείλισε και από το 2015 ξεκίνησαν οι δικαστικές διαμάχες: Ασφαλιστικά μέτρα, επίσχεση εργασίας, αγωγές, κατασχέσεις λογαριασμών για είσπραξη δεδουλευμένων. Η διοίκηση, λοιπόν, εκδικείται τους εργαζόμενους και εξακολουθεί να τους αφήνει απλήρωτους για μήνες, ενώ το Ευγενίδειο λειτουργεί κανονικά, οι προμηθευτές και οι πανεπιστημιακοί γιατροί πληρώνονται και οι ασθενείς πληρώνουν.
 
Φυσικά, η συγκυβέρνηση και ο πολύς υπουργός Υγείας Πολάκης κωφεύουν, κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι στη διοίκηση να λύνει και δένει. Ολοι θυμόμαστε τις υποκριτικές δηλώσεις Τσίπρα όταν επισκέφθηκε το 2017 το Ευγενίδειο για μικροεπέμβαση από την πίσω πόρτα, καθώς οι απλήρωτοι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν με πανό στην κεντρική είσοδο του Θεραπευτήριου. Η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης δεν επέτρεπε τέτοιο κάζο από τους απλήρωτους εργαζόμενους.
 
Τότε, ο Τσίπρας μέσω twitter ευχαρίστησε «τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος. Τα δημόσια νοσηλευτήρια αξίζουν της εμπιστοσύνης και της στήριξής μας, πάνω από όλα γιατί εκεί υπηρετεί το πιο αξιόλογο έμψυχο δυναμικό».
 
Ο πρωθυπουργός πιάστηκε αδιάβαστος γιατί όσο κι αν το Ευγενίδειο εξυπηρετεί πρώην και νυν πρωθυπουργούς, δεν είναι δημόσιο, δεν έχει πρόσβαση σ’ αυτό ο καθένας, πρέπει να πληρώσει για τις κλίνες του και για τις υπηρεσίες των μεγαλοκαθηγητών του ΕΚΠΑ.
 
Και βέβαια, ο Τσίπρας «ξέχασε» αυτά που ο ίδιος έλεγε το… μακρινό 2012, σε Ερώτηση που υπέβαλε (μαζί με τον ΛΑΕτζή σήμερα, Μιχάλη Κριτσωτάκη) προς τους υπουργούς Παιδείας, Υγείας και Εργασίας: Το Ευγενίδειο είναι ένα κληροδότημα, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και λειτουργεί σαν «παραμάγαζο πανεπιστημιακών ιατρών, κυρίως χειρουργών» και είναι γεμάτο «χρέη που δημιουργούνται αφού τα κόστη για τα χειρουργεία και τις νοσηλείες δεν πληρώνονται από τους ασθενείς οι οποίοι καταβάλλουν τα χρήματά τους στα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών ιατρών» και έχει πρωταγωνιστήσει σε ουκ ολίγα σκάνδαλα, όπως αυτό της προμήθειας υλικών που «έφεραν το γραμμωτό κώδικα του νοσοκομείου που σημαίνει ότι τα υλικά αυτά είχαν ξαναπαραληφθεί από το νοσοκομείο και χρεωθεί σε ασθενή που ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν σ’ αυτόν και επεστράφησαν στην εταιρία που τα προμήθευσε, χωρίς την έκδοση παραστατικών και εν συνεχεία πωλήθηκαν και πάλι στο  θεραπευτήριο».
 
(Τα αποσπάσματα μέσα στα εισαγωγικά τα δανείστηκε ο Τσίπρας από καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και προς τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Αλλά τότε ήταν στην αντιπολίτευση και τα λόγια περίσσευαν, ενώ τώρα...).
Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018