Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 | 17:56

ΔιεθνήPointer

Λίβανος

Πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου


«Το Τελ Αβίβ είναι έτοιμο για μια ακόμα χερσαία εισβολή στον Λίβανο σε περίπτωση πολέμου με τη Βηρυττό. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο σενάριο, ακόμα και αν δεν το χρησιμοποιήσουμε. Η χερσαία εισβολή δεν αποτελεί στόχο μας, κανείς δε γυρεύει περιπέτειες, αν όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή προκειμένου να τελειώσουμε τη σύγκρουση γρήγορα και αποτελεσματικά, θα το πράξουμε. Το παρελθόν έχει δείξει ότι καμία σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν τελειώσε χωρίς στρατιώτες στο έδαφος». Η δήλωση έγινε από τον φασίστα υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Αβιγκόρ Λίμπερμαν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστήμιου του Τελ Αβίβ, την Τετάρτη 31 Γενάρη.
 
Αναφερόμενος στο λιβανέζικο κράτος, δήλωσε ότι δε βλέπει καμιά διαφορά μεταξύ αυτού και της Χεζμπολά, θεωρώντας ότι η Χεζμπολά κατέχει όση δύναμη απαιτείται για να το ελέγχει πλήρως. Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι κομμάτια της Χεζμπολά και θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα, αν επιτεθούν ενάντια στο Ισραήλ».  Κλείνοντας την ομιλία του, δήλωσε ότι η εικόνα κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στον Λίβανο το καλοκαίρι του 2006, που έδειχνε τους κατοίκους της Βηρυττού να διασκεδάζουν στις παραλίες, ενώ οι ισραηλινοί κρύβονταν στα καταφύγια, δε θα επαναληφθεί. Στον επόμενο πόλεμο, όλοι οι λιβανέζοι άμαχοι θα κρύβονται στα καταφύγια. Ετσι, έβαλε τον άμαχο πληθυσμό στο στόχαστρο του σιωνιστικού στρατού. Η επιθετικότητα ξεπηδάει από κάθε πόρο της σιωνιστικής οντότητας και δεν προκαλεί έκπληξη όταν εκφράζεται σε δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων αξιωματούχων της.
 
Τον περασμένο Νοέμβρη, ο αρχηγός του λιβανέζικου στρατού έδωσε διαταγή σε όλες τις μονάδες να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν το Ισραήλ, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν παρείχε πολιτική στήριξη στη Χεζμπολά, δηλώνοντας ότι είναι δικαίωμα του λιβανέζικου λαού να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στους εχθρούς του με ό,τι μέσα διαθέτει. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ συγκεντρώνει στρατό δίπλα στα σύνορα με τον Λίβανο.
 
Είναι άγνωστο αν ο Λίμπερμαν λειτουργεί σα λαγός της κυβέρνησης Νετανιάχου ή αν όντως πλησιάζει η ώρα για την επόμενη ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο. Οσο πάντως καθυστερεί τόσο αυξάνεται η δύναμη της Χεζμπολά, που σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές έχει φτάσει σε σημείο να μπορεί να κατασκευάζει η ίδια τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους υψηλής ακρίβειας, ικανούς να μετατρέψουν τη ζωή των κατοίκων των ισραηλινών πόλεων σε κόλαση και να επιφέρουν μεγάλα πλήγματα στην ισραηλινή κοινωνικοοικονομική ζωή. Δεν αποκλείεται αυτή η τεχνογνωσία να περάσει και στις οργανώσεις της Παλαιστινιακής Αντίστασης, αλλάζοντας άρδην τους συσχετισμούς και σε αυτό το μέτωπο. Την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Χεζμπολά επιβεβαιώνει και ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Γκάμπι Εϊσενκοτ δηλώνοντας στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ότι η Χεζμπολά παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διατηρώντας την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, κατέχοντας ελαφρύ και βαρύ οπλισμό και αυξάνοντας τις στρατιωτικές δυνατότητές της.
 
Το Ισραήλ δε φοβάται μόνο την αυξανόμενη ισχύ και επιρροή της Χεζμπολά, σαν αποτέλεσμα της συμμετοχής της στον πόλεμο της Συρίας στο πλευρό του Ασαντ, αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας του Ιράν στα βόρεια σύνορά του, μέσω της υποστήριξης της Χεζμπολά. Η ατυχής για τις ΗΠΑ έκβαση του πολέμου στη Συρία και η παραμονή του Ασαντ στην εξουσία της χώρας αποτελεί σημαντικό έρεισμα για την παρουσία της Ρωσίας και του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή. Οι λανθασμένες επιλογές της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής αναγκάζουν τώρα τις ΗΠΑ, προκειμένου να μη χάσουν ένα από τα τελευταία ερείσματά τους στο συριακό έδαφος, να μην αποσύρουν τα στρατεύματα τους από την περιοχή του Μαντζίμπ στο συριακό Κουρδιστάν, προσφέροντας, έστω και προσωρινά, κάλυψη στις κουρδικές πολιτοφυλακές στον πόλεμό τους ενάντια στον τουρκικό στρατό.
 
Τον περασμένο Νοέμβρη, ο Αραβικός Σύνδεσμος συναντήθηκε εκτάκτως στο Κάιρο, κατηγορώντας το Ιράν ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή συμμετέχοντας στον πόλεμο της Συρίας και της Υεμένης. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη Χεζμπολά «τρομοκρατική οργάνωση», αποφεύγοντας όμως να ανακοινώσει κάποιου είδους μέτρα εναντίον της. Η Σαουδική Αραβία απαίτησε πρόσφατα από τη λιβανέζικη κυβέρνηση να πάρει μέτρα ενάντια στην Χεζμπολά και ταυτόχρονα απείλησε το Ιράν ότι θα αναλάβει δράση εναντίον του, αν συνεχίσει την εμπλοκή του στον πόλεμο της Υεμένης. Η διαφαινόμενη συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και ΣΑ από ό,τι φαίνεται θα πάρει σύντομα σάρκα και οστά. Υψηλόβαθμοι ισραηλινοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στέινιτζ και ο στρατηγός Εϊσενκοτ επιβεβαιώνουν αυτή την πρόθεση από την πλευρά των σιωνιστών. Πρωτίστως, ο στόχος της συμμαχίας θα είναι ο περιορισμός της επιρροής του Ιράν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και το χτύπημα της Χεζμπολά.
 
Η «καλύτερη δημοκρατία» της Μέσης Ανατολής δε διστάζει να συμμαχήσει με ένα από τα πιο βάρβαρα θεοκρατικά καθεστώτα του Κόλπου, απέναντι στον κοινό εχθρό. Και η σαουδαραβική δυναστεία δε διστάζει να συνεργαστεί με τον «μεγάλο εχθρό των Αράβων». Οσο βέβαια αυτό δεν συνδυάζεται με απευθείας στρατιωτική δράση ενάντια στο Ιράν, δεν μπορεί να ανακόψει αποτελεσματικά την ενίσχυση της παρουσίας του στην περιοχή.
 
Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018