Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 | 17:25

ΔιεθνήPointer

Βαλτώνει η τουρκική εισβολή στη Συρία

Small_img_30166

Η τουρκική προέλαση στο συριακό Κουρδιστάν έχει κολλήσει στα σύνορα για δεύτερη βδομάδα. Οι μεγαλόστομες απειλές του Ερντογάν ότι θα «καθαρίσει» την περιοχή μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ, έχουν μέχρι τώρα κοστίσει τη ζωή σε 134 στρατιώτες από το στρατόπεδο Τουρκίας – Ελεύθερου Συριακού Στρατού (που μάχεται στο πλευρό της) και 106 στρατιώτες των κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG), που μέχρι και σήμερα αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των αμερικανοστήρικτων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» που μάχονται κατά του ISIS αλλά και του συριακού καθεστώτος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Οι νεκροί άμαχοι φτάνουν τους 68 (μεταξύ των οποίων και 21 παιδιά). Αυτά τα στοιχεία έδωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, αποτυπώνοντας το αποτέλεσμα του «κλάδου ελαίας» που… προσφέρει η Τουρκία στο συριακό Κουρδιστάν, η οποία συμπληρώθηκε με βομβαρδισμό σχολείου και μονάδας υδροδότησης του Αφρίν! Το συριακό καθεστώς ανεβάζει τις απώλειες αμάχων στους 142, σύμφωνα με το πρακτορείο SANA.
 
Από το περασμένο Σάββατο, οι τουρκικές απώλειες αυξήθηκαν κατακόρυφα, καθώς ανατινάχτηκε τανκ στο οποίο επέβαιναν πέντε στρατιώτες. Οι τουρκικές αρχές δεν ανακοίνωσαν ποιος το ανατίναξε, πέραν ορισμένων αντικρουόμενων διαρροών στα τουρκικά ΜΜΕ για την προέλευση του αντιαρματικού που κατέστρεψε το τανκ (άλλοι λένε ότι είναι αμερικάνικο κι άλλοι ρώσικο). Το πιθανότερο είναι να το έκαναν οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι και ανέλαβαν την ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι κατέστρεψαν δύο κι όχι ένα τεθωρακισμένα. Οπως και να έχει το πράγμα, αυτή ήταν μια εξέλιξη που έκοψε τα πόδια της τουρκικής προπαγάνδας, δείχνοντας ότι η προέλαση δε θα είναι καθόλου εύκολη. Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν πλέον αρκετή εμπειρία από μάχες με τον ISIS και τον Ασαντ καθώς και αρκετά πολεμικά εφόδια από τους Αμερικανούς, έτσι ώστε ο πόλεμος εναντίον τους να μην είναι καθόλου εύκολος. Αν σκεφτούμε ότι ποτέ η Τουρκία δεν κατόρθωσε να «κατατροπώσει» τους κούρδους αντάρτες του PKK, που άντεξαν δεκάδες χρόνια, πώς θα καταφέρει τώρα να το κάνει στους Κούρδους της Συρίας, που έχουν και αμερικάνικη υποστήριξη;
 
Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις θέλουν να προελάσουν μέχρι και το Μανμπίζ (μια πόλη που έπεσε το 2014 στα χέρια του ISIS για να «απελευθερωθεί» από την αμερικανόπνευστη συμμαχία δυο χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 2016). Ομως το στρατιωτικό συμβούλιο που διοικεί την πόλη είναι κάθετα αντίθετο, ενώ και οι Αμερικάνοι δε δέχονται να εγκαταλείψουν τη βάση τους στην πόλη, παρά τις τουρκικές προειδοποιήσεις, ζητώντας από την Τουρκία να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση.
 
Την περασμένη Κυριακή, στο Αφρίν έγινε μία μεγάλη διαδήλωση κατά της τουρκικής εισβολής, δείχνοντας την οργή του πληθυσμού και την αποφασιστικότητά του να αντιταχθεί στην τουρκική πρόκληση.
 
Αυτό καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την τουρκική προέλαση που μέχρι στιγμής δεν έχει ξεφύγει και πολύ από τα σύνορα. Μπορεί στην αρχή να πήραν από ΗΠΑ και Ρωσία το ok για να ξεκινήσουν, όμως από τη στιγμή που κόλλησαν, τα πράγματα αλλάζουν και οι Αμερικάνοι θέλουν να τελειώσει όσο γίνεται γρηγορότερα η «δουλειά» του τούρκικου στρατού, γιατί διαφορετικά θα δημιουργηθεί μία ακόμα πληγή στην περιοχή, που θα αδυνατίσει σοβαρά τη συμμαχία τους. Γι’ αυτό, αν και το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δε στηρίζει τους Κούρδους που μάχονται κατά της Τουρκίας στο Αφρίν, έδειξε… κατανόηση, γιατί «όταν χτυπάνε το σπίτι σου, λογικό είναι να αντιδράσεις». Προκειμένου να λύσει το γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργηθεί, η Ουάσιγκτον στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Τουρκία, με στόχο την αποκλιμάκωση του μετώπου. Σίγουρα θα τους «τραβήξει το αυτί», όπως κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη επιπέδου ΗΠΑ ξέρει να κάνει στους υποτελείς της (και η Τουρκία εξακολουθεί να παραμένει υποτελής στις ΗΠΑ, παρά τα τσαλιμάκια του Ερντογάν). Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα εξαλειφθούν ως διά μαγείας όλες οι αντιθέσεις που θα αναζωπυρώνονται κατά καιρούς, αφού η κάθε πλευρά (Τουρκία – Κούρδοι Συρίας) θέλει να επικρατήσει της άλλης σ’ αυτό το κουβάρι αντιθέσεων που έχει δημιουργηθεί στη Συρία.
 
 
Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018