Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 | 18:27
Οι μεν διαβεβαιώνουν ότι κάνουν διαπραγματεύσεις με γνώμονα το «εθνικό συμφέρον», αναζητώντας μια συμβιβαστική λύση που θα είναι «ό,τι καλύτερο». Οι δε οργανώνουν συλλαλητήρια απαιτώντας «να μην παραδοθεί επουδενί το όνομα της Μακεδονίας μας». Ποιοι είναι οι μεν και ποιοι οι δε; Είναι αυτοί που παρέδωσαν το λαό και τη χώρα στα νύχια των αρπακτικών του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου.
Πλήρες άρθρο...
Τι είναι αυτό που διακυβεύεται στις νέες διαπραγματεύσεις για το «Μακεδονικό»; Ενα σημαντικό «εθνικό θέμα» ή οι εκλογικοί συσχετισμοί ανάμεσα στα αστικά κοινοβουλευτικά κόμματα; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διακυβεύεται το δεύτερο. Την ώρα που γίνεται ένα άγριο εθνικιστικό παιχνίδι, με θύμα τον ελληνικό
Πλήρες άρθρο...
«Το κόμμα μου είναι υπέρ μίας λύσης-πακέτου που θα περιλαμβάνει μία ονομασία έναντι όλων και θέτει ως προϋπόθεση αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να διαγραφούν όλες οι αναφορές που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αλυτρωτικές, προκειμένου να έχουμε ξεκάθαρες ενδείξεις από την ΠΓΔΜ ότι η χώρα - όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πολιτική ζωή και όχι μόνο η παρούσα κυβέρνηση- είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί».
Πλήρες άρθρο...
Με όχημα την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα, η ηγεσία του Περισσού οργάνωσε «εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων αξιωματικών του ΠΝ στα Ιμια καθώς και προς όλους όσοι διαχρονικά δώσανε τη ζωή τους στην εκτέλεση του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο αλλά και στην υπόλοιπη πατρίδα».
Πλήρες άρθρο...
«Δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα. Δεν μας ενδιαφέρει κανένα υπουργείο με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα». Ο Σταύρος Θεοδωράκης φρόντισε να διαψεύσει κατηγορηματικά τα σενάρια που διακινούσαν τις τελευταίες μέρες οι συριζαίοι, πατώντας κυρίως σε δικές του δηλώσεις για στήριξη της κυβερνητικής πρότασης για το «Μακεδονικό».
Πλήρες άρθρο...

ΟικονομίαPointer

Ανεξάρτητα από τη φόρμα, το περιεχόμενο είναι προκαθορισμένο

«Υβριδικό» μετα-μνημόνιο

«Το Eurogroup καλεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να πάρουν υπόψη τους την ελληνική ολιστική στρατηγική ανάπτυξης όταν θα επικαιροποιούν την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA)». Μ' αυτή τη φράση ολοκληρωνόταν η ανακοίνωση του τελευταίου Eurogroup, που έγινε στις 22 Γενάρη.
Πλήρες άρθρο...

ΠεριβάλλονPointer

Το ΣτΕ ως συνήγορος του Μελισσανίδη

Περί τοποσήμων και άλλων

Γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο για την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής των 56 πολιτών, που ζητούν την ακύρωση της παράνομης και διάτρητης άδειας για το γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια, χωρίς το παραμικρό νομικό επιχείρημα, αλλά με την επίκλησ
Πλήρες άρθρο...
Την περασμένη Τρίτη ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη για την έκδοση στην Τουρκία δύο από τους εννιά συλληφθέντες τούρκους αγωνιστές. Η δίκη του S.N. Ozpalat αναβλήθηκε για την Τρίτη 6 Φλεβάρη, καθώς αποδείχτηκε ότι δεν είχε πρόσβαση σε δικηγόρο ούτε στο φάκελο της δικογραφίας! Βλέπετε, η «πρώτη φορά Αριστερά» είχε φροντίσει να διασκορπίσει τους εννιά αγωνιστές σε διάφορες φυλακές, στερώντας τους εν τοις πράγμασι το στοιχειώδες δικαίωμα στην υπεράσπιση.
Πλήρες άρθρο...
Η αλληλεγγύη μέσα στους κόλπους της εργατικής τάξης και τους εργαζόμενους, δεδομένου και του βρόμικου ρόλου που παίζει εδώ και χρόνια η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, είναι ανεκτίμητο και καθοριστικό όπλο για την αντιμετώπιση της επίθεσης του κεφαλαίου. Η αλληλεγγύη σήμερα, την εποχή των Μνημονίων που
Πλήρες άρθρο...
Αν πιστέψουμε τα λόγια του Τραμπ, στο πρώτο του διάγγελμα «προς το έθνος» (το εκφωνούν οι αμερικανοί πρόεδροι στο τέλος του Γενάρη κάθε χρόνου), θα πρέπει να πάθουμε ομαδική παράκρουση και να πιστέψουμε ότι στις ΗΠΑ σήμερα συντελείται μία κοσμογονία! Οι φόροι μειώνονται, η ανεργία μειώνεται, το χαμόγελο της «ασφάλειας» επιστρέφει στα χείλη των Αμερικανών και κύμα επενδύσεων της τάξης του 1.
Πλήρες άρθρο...
Μπορεί το σκάνδαλο με τα πειράματα καυσαερίων σε ανθρώπους από το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και την Υγεία στον Τομέα των Μεταφορών (EUGT), για λογαριασμό των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών VW, Daimler και BMW αλλά και της BOSCH (που ήταν αυτές που δημιούργησαν αυτό το ινστιτούτο) να έχει συγκλονίσει τη Γερμανία και να έχει προκαλέσει διεθνή θόρυβο, όμως υπάρχουν κάποιοι που συνεχίζουν το παραμύθι.
Πλήρες άρθρο...

ΔιεθνήPointer

Κυπριακές προεδρικές εκλογές

Ντέρμπι ευρωδουλείας

Ο νυν πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης (επικεφαλής του δεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού) με 35,5% και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς με 30,25% ήταν οι νικητές στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και θα αναμετρηθούν αύριο στο δεύτερο γύρο με έπαθλο την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πλήρες άρθρο...
«Μακεδονική γλώσσα δεν υπάρχει, είναι ένα σλαβοβουλγαρικό ιδίωμα». Το έλεγε «με γεμάτο το στόμα» η βουλευτίνα του Περισσού Λιάνα Κανέλλη από την εκπομπή της στο Ράδιο Χατζηνικολάου (Παρασκευή, 25.1.2018). Επικαλέστηκε, μάλιστα, την… καθολική επιστημονική γνώμη, της οποίας προφανώς είναι γνώστρια.
Πλήρες άρθρο...
«Εμείς προτείνουμε Gorna Macedonija (Ανω Μακεδονία), αλλά αυτοί δεν το δέχονται και μάλλον θα καταλήξουμε στο Nova Macedonija (Νέα Μακεδονία), που υπήρχε και στο πακέτο Πινέιρο το 1994 και ήταν σχεδόν συμφωνημένο το 2008». Με κάτι τέτοιες εμβριθείς αναλύσεις γεμίζουν οι σελίδες των αστικών φυλλάδων και τα λεπτά των ραδιοφωνικών εκπομπών.
Πλήρες άρθρο...
Δε φαίνεται και πολύ ενθουσιασμένη η συριζαϊκή ντουντούκα από τη νέα κωλοτούμπα του Καμμένου, που δήλωσε ότι θα πάει αγκαλιά με τον Τσίπρα μέχρι το τέλος. Γι' αυτό και τον προειδοποιεί ότι «η Φώφη αναμένει». Πρόκειται, βέβαια, για προβοκάτσια κατά της Φώφης και του ΚΙΝΑΛ, που κάθε άλλο παρά δήλωσαν ότι περιμένουν πότε θα φύγει ο Καμμένος για να μπουν αυτοί στην κυβέρνηση.
Πλήρες άρθρο...
«Αλέξη, χάσαμε». Αυτό θα έλεγε ο Ιερώνυμος στον Τσίπρα (ίσως και να του το είπε, με άλλα λόγια, σε τηλεφωνική επικοινωνία που ενδεχομένως είχαν), μετά το εθνικοφασιστικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Ο Ιερώνυμος δέχτηκε «να βοηθήσει την κατάσταση» με τη δήλωση ότι «αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλα
Πλήρες άρθρο...
«Η βιομηχανία του Ολοκαυτώματος ξεφύτρωσε μόνο μετά τη συντριπτική επίδειξη στρατιωτικής υπεροχής από το Ισραήλ και έλαβε τη μέγιστη τιμή της παράλληλα με τον ακραίο ισραηλινό θρίαμβο.(…) Δεν ήταν η υποτιθέμενη αδυναμία και η απομόνωση του Ισραήλ, ούτε ο φόβος του “δεύτερου Ολοκαυτώματος“ αλλά μάλλον η αποδεδειγμένη δύναμη του Ισραήλ και η στρατηγική του συμμαχία με τις ΗΠΑ που οδήγησαν τις εβραϊκές ελίτ να στήσουν τη βιομηχανία του Ολοκαυτώματος μετά τον Ιούνιο του 1967.
Πλήρες άρθρο...
Δεν νομίζουμε ότι ξέφευγε των ορίων της εθιμοτυπίας η συνάντηση του Τσίπρα με τη Λαγκάρντ στο Νταβός. Δεν είχε να συζητήσει ή να διαπραγματευτεί κάτι με τον έλληνα πρωθυπουργό η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ. Και βέβαια, δεν πρόκειται να συζητήσει μαζί του τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό «πρόγραμμα» που περνάει τους τελευταίους μήνες του με το ΔΝΤ ακόμα σε στάση αναμονής.
Πλήρες άρθρο...

ΑγροτικάPointer

Εν γνώσει και με την κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Ασύδοτο το κύκλωμα ελληνοποίησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων

Από την άνοιξη του 2015 έχουμε ξεκινήσει και συνεχίζουμε την έρευνά μας για το γάλα και τα παραγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα και έχουμε δημοσιεύσει αρκετά άρθρα για την άθλια και ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στον συγκεκριμένο παραγωγικό τομέα. Αποκαλύψαμε ότι τουλάχιστον από το 2009 χρησιμοποιείται μαζικά συμπυκνωμένο (εβαπορέ) γάλα στην παρασκευή νωπού παστεριωμένου γάλακτος και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Πλήρες άρθρο...
Σε μια προσπάθεια να είναι και «με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» [και το «δημοκρατικό» τους προσωπείο να μην τσαλακώσουν, καταργώντας ακόμη και αυτήν την ψευδεπίγραφη επαναφορά του ασύλου με τον νόμο Γαβρόγλου (βλ. περισσότερα: Κόντρα, αρ. φύλ.926) και να ικανοποιήσουν την αξίωση όλου του εσμού
Πλήρες άρθρο...
Πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (WSI), που σχετίζεται με το μεγαλύτερο γερμανικό συνδικάτο (DGB) (αντιπροσωπεύει έξι εκατομμύρια μέλη), αποκάλυψε ότι τρία χρόνια μετά από τη θέσπισή του, το βασικό ωρομίσθιο παραμένει άπιαστο όνειρο για 2.
Πλήρες άρθρο...
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ΕΕ των ιμπεριαλιστών και όχι το «κοινό μας σπίτι», όπως διατυμπάνιζαν οι συριζαίοι για να δικαιολογήσουν την πρεμούρα τους να αναλάβουν τη διαχείριση του ελληνικού καπιταλισμού, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών ΕΕ και ΝΑΤΟ, ψάχνουν για αποδέκτες και προπαγανδιστές των «αξιών» τους μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης, στοχεύοντας κυρίως στη διάβρωση και αλλοτρίωση της νεολαίας.
Πλήρες άρθρο...
Στις 25 Γενάρη συμπληρώθηκαν εφτά χρόνια από το ξέσπασμα της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο, που γκρέμισε τον Μουμπάρακ. Τίποτα στη χώρα δε θυμίζει αυτό το γεγονός που χαρακτηρίστηκε από τον απαράμιλλο ηρωισμό και τη μαχητικότητα του αιγυπτιακού λαού, αλλά και από την πλήρη έλλειψη οργανωμένου φορέα της εργατικής τάξης, που θα μπόλιαζε με επαναστατική συνείδηση τη θυελλώδη άνοδο του αυθόρμητου κινήματος των μαζών, δημιουργώντας μια πολιτική παρακαταθήκη για το μέλλον.
Πλήρες άρθρο...
Την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τις μεταβατικές ρυθμίσεις του Brexit αποφάσισε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, γεγονός που χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε την περασμένη Τρίτη η Κομισιόν, οι μεταβατικές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: 1.
Πλήρες άρθρο...