Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 | 00:26
Να πούμε «καλή χρονιά»; Να πούμε, αν πρόκειται για προσωπικές ευχές στους αναγνώστες μας. Ομως, ακόμα και οι προσωπικές ευχές δεν είναι απαλλαγμένες από μια ισχυρή δόση τυπικότητας. Ολοι ξέρουμε ότι καλή δε θα είναι η χρονιά. Το πολύ να είναι ίδια με την προηγούμενη (κακή, ψυχρή κι ανάποδη δηλαδή).
Πλήρες άρθρο...
«Υπάρχει θετική ατμόσφαιρα που πηγάζει και από τις δύο πρωτεύουσες», δήλωνε πριν από λίγες εβδομάδες στις Βρυξέλλες ο Μάθιου Νίμιτς, έχοντας δίπλα του τους εκπρόσωπους της ελληνικής κυβέρνησης, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, και της ΠΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι. Λογάριαζε χωρίς τον Καμμένο.
Πλήρες άρθρο...

ΠολιτικήPointer

Παραδέχονται ότι υπήρξε το ναζιστικό Καταστατικό

Μίχος, Παππάς και Γερμενής «καίνε» τη Χ.Α.

Οπως έχουμε ξαναγράψει, στις 25 Σεπτέμβρη του 2013 ο δημοσιογράφος Δ. Ψαρράς είχε καταθέσει στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη δύο έγγραφα με τίτλους ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ και «ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ» ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ. Πέντε μέρες μετά από τη δημοσιοποίηση αυτών των εγγράφων, η ΧΑ
Πλήρες άρθρο...

ΟικονομίαPointer

«Προληπτική γραμμή πίστωσης» VS «Μαξιλάρι ρευστότητας»

Ακλόνητη η μνημονιακή πολιτική

Η νέα κόντρα των Τσιπραίων με τον Στουρνάρα είναι μια κόντρα πολιτική, όμως από οικονομική άποψη οι δυο πλευρές δεν εκφράζουν παρά διαφορετικές τεχνικές για τη διαχείριση της μνημονιακής πολιτικής μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημόνιου (Αύγουστος 2017). Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι οι διαφορές ως προς την τεχνική διαχείρισης δεν εντοπίζονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά αντανακλούν και υπαρκτές διαφορές ανάμεσα στην ΕΚΤ και στην Κομισιόν, από τη μια, και στο Eurogroup από την άλλη.
Πλήρες άρθρο...
Με την εκπνοή του 2017, ο απολογισμός των αντιδραστικών αλλαγών που επιχειρήθηκαν στην εκπαίδευση δημιουργεί την πεποίθηση ότι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και υπουργείο Παιδείας εφήρμοσαν και είναι αποφασισμένοι να προωθήσουν και στο μέλλον τις οδηγίες των Μνημονίων και του ΟΟΣΑ.
Πλήρες άρθρο...
Ανεξάρτητα από τον πολιτικό χαρακτήρα που οι ΗΠΑ θέλησαν να δώσουν στις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν πρόσφατα στο Ιράν (με τα τουίτ του Τραμπ κατά του καθεστώτος που αντί να δίνει λεφτά στο λαό, τα δίνει στους… τρομοκράτες!), οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν την Πέμπτη 28 Δεκέμβρη (και συνεχίζονται μέχ
Πλήρες άρθρο...
Οι εκλογές που επέβαλε η Μαδρίτη στην Καταλονία έγιναν ομαλά, με μεγάλη συμμετοχή (79%), χωρίς όμως να κατορθώσουν να δώσουν ούτε ένα κόκκο ελπίδας ότι θα διευθετηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η εθνικιστική αντιπαράθεση. Τα κόμματα που υποστηρίζουν την απόσχιση κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών (70 από τις 135), χάνοντας δύο έδρες και σημειώνοντας μία μικρή υποχώρηση στις ψήφους που συγκέντρωσαν (47.
Πλήρες άρθρο...
Δεν έχει μόνον ο Σημίτης «ορφανά». Εχει και ο Βενιζέλος. Ενα από τα «ορφανά» του, η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, «τσιτάρει» Στέφαν Τσβάιχ για να πει στους οπαδούς της Κεντροαριστεράς πως κύριο μέλημά τους πρέπει να είναι το πώς η «κυβέρνηση του μίσους και της καταστροφής» θα γίνει «μια κακή ανάμνηση- διδακτική ελπίζω».
Πλήρες άρθρο...
Νομίζουμε πως όσο και να ψάξουμε στο παρελθόν δε θα βρούμε άλλη περίπτωση που κυβέρνηση να έκανε προσφυγή σε απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών, που χορήγησε άσυλο σε κάποιον πολιτικό πρόσφυγα. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο. Οι επιτροπές αυτές δίνουν το άσυλο με το σταγονόμετρο και είναι οι αιτούντες άσυλο που προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια προσπαθώντας να αλλάξουν τις απορριπτικές για το αίτημά τους αποφάσεις.
Πλήρες άρθρο...
Μπήκαμε, λοιπόν, στον ένατο μνημονιακό χρόνο. Μετράμε ημερολογιακά και όχι από την ψήφιση του πρώτου Μνημόνιου, γιατί στην πραγματικότητα η μνημονιακή πολιτική ξεκίνησε από τις αρχές του 2010, με τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, στην προσπάθειά της να εξευμενίσει τις «αγορές» και να συγκρατήσει τα περιβόητα «σπρεντ» (που ενέσκυψαν ξαφνικά στον καθημερινό μας λόγο).
Πλήρες άρθρο...
Στην πεπατημένη των προκατόχων του, που έβαζαν κυβερνητικούς βουλευτές να τους κάνουν επίκαιρες ερωτήσεις και στο κλείσιμο της σχετικής κοινοβουλευτικής συζήτησης να τους ευχαριστούν, ακολουθεί και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Βαγγέλης Αποστόλου.
Πλήρες άρθρο...
Συνεχίζει να φλέγεται η Δυτική Οχθη και η Λωρίδα της Γάζας από τις διαδηλώσεις του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικάνικη πρεσβεία. Οι παλαιστινιακές οργανώσεις κήρυξαν για τέταρτη στη σειρά φορά την Παρασκευή 26 Δεκέμβρη ως «μέρα οργής».
Πλήρες άρθρο...
«Σαν ένας παρτιζάνος/ Που πέθανε πριν το Μάη του ‘45/Θ’ αρχίσω σιγά σιγά ν’ αποσυντίθεμαι/ Μέσα στο εκτυφλωτικό φως αυτής της θάλασσας,/ Ποιητής και πολίτης ξεχασμένος».(στίχοι από το ποίημα «Μια απελπισμένη ζωντάνια», Ποίηση σε σχήμα τριαντάφυλλου) Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι (1922-1975), ηθοποιός, σεναριογράφος, ποιητής, συγγραφέας και σκηνοθέτης, υπήρξε ένα τεράστιο κεφάλαιο για την τέχνη του 20ού αιώνα, κυρίως μέσα από τη συνεισφορά του στον κινηματογράφο.
Πλήρες άρθρο...