Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 | 05:59

ΠολιτικήPointer

ΠΑΣΟΚ+Ποτάμι=Κίνημα Αλλαγής

Δεν είναι δυνατόν μια συμφωνία για το όνομα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς να υπήρξε προϊόν μιας συζήτησης 45 λεπτών ανάμεσα στη Γεννηματά και τον Θεοδωράκη. Των δύο που μέχρι πρότινος μετά βίας αντάλλασσαν καλημέρα, ενώ τσακώνονταν δημόσια, εις επήκοον όλων, καθώς περίμεναν να ξεκινήσει η ομιλία του Μακρόν στην Πνύκα. Προφανώς υπήρξαν παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, ενώ η συνάντηση Φώφης-Σταύρου χρησιμοποιήθηκε ως αφορμή για ν' ανακοινωθεί αιφνιδιαστικά σε όλους τους υπόλοιπους (για την ακρίβεια όχι σε όλους, γιατί όπως ειπώθηκε, ο Γιωργάκης ενημερώθηκε τηλεφωνικά), ότι τα δυο κόμματα συμφώνησαν και… οποιανού του αρέσει.

Σαράντα χρόνια φουρνάρηδες ο Λαλιώτης με τον Σκανδαλίδη, έδειξαν για μια ακόμα φορά στα «γατάκια» τι σημαίνει ίντριγκα, παρασκήνιο και… αναίμακτο πραξικόπημα. Τώρα, κάποια απ' αυτά τα «γατάκια» σκούζουν ζητώντας… συλλογικές διαδικασίες. Οπως τα ορφανά του κυρ-Φώτη του Κουβέλη (ΔΗΜΑΡ) που εξέφρασαν τη σφοδρή ενόχλησή τους και διακήρυξαν ότι «οι αποφάσεις για το νέο φορέα, όπως και η ονομασία, πρέπει να λαμβάνονται με συλλογικές διαδικασίες και να είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης διαβούλευσης στην πορεία προς το Συνέδριο και όχι μονομερών συμφωνιών που λαμβάνονται σε επίπεδο κορυφής χωρίς ούτε καν την απαραίτητη συνεννόηση μεταξύ κομμάτων, κινήσεων και υποψηφίων που συμμετέχουν στο εγχείρημα». Ξυδάκι, παιδιά…

Οι παλαιοπασόκοι μετρ της ίντριγκας έκαναν μερικές απλές σκέψεις. Πρώτο, ότι από την εκλογική διαδικασία αποδείχτηκε ότι υπάρχει μόνο το ΠΑΣΟΚ και τίποτα πέραν αυτού. Δεύτερο, ότι από τους υπόλοιπους ο μόνος που διαθέτει brand name αυτή τη στιγμή (και μερικούς βουλευτές) είναι ο Θεοδωράκης. Επομένως, αν κλείσουν μια συμφωνία με τον Θεοδωράκη, όλοι οι υπόλοιποι θα συρθούν αναγκαστικά σ' αυτή τη συμφωνία. Κανένας τους δεν έχει τον «κώλο» να κάνει κάτι μόνος του, ενώ ο δρόμος προς τα ψηφοδέλτια του Κούλη σ' αυτή τη φάση είναι κλειστός (όποιος δοκιμάσει να τον διανύσει θα έχει τη γενική χλεύη και θα χάσει το «καλό του όνομα» και την όποια πολιτική επιρροή διαθέτει).

Το ότι υπάρχει παρασκήνιο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ομάδας Θεοδωράκη φάνηκε από την προεκλογική περίοδο, όταν φρόντισαν να αποκαλύψουν, στη διάρκεια του περιβόητου «ντιμπέιτ» ότι ΔΗΣΥ και Ποτάμι θα διατηρήσουν χωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες θα συνεργάζονται. Για να γλυκάνουν το χάπι της παρασκηνιακής διμερούς συμφωνίας, ο Θεοδωράκης μίλησε λίγο στη συζήτηση για τον Καμμένο, ενώ τα δυο κόμματα κατέθεσαν κοινές προτάσεις και από κοινού δημοσιοποίησαν τα έγγραφα που η κυβέρνηση και ο Βούτσης ήθελαν να μείνουν απόρρητα. Και την επομένη, με το κλίμα να έχει φτιάξει (τους είχαν κάνει δώρο και ένα γκάλοπ που έλεγε ότι η Φώφη είναι η πρώτη σε δημοφιλία πολιτικός!), έκαναν τη συνάντηση και ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να ονομάσουν τον νέο φορέα «Κίνημα Αλλαγής». Κανονικότατο ΠΑΣΟΚ δηλαδή. Δεν είναι τυχαίο ότι φρόντισαν να αποκαλύψουν πως ο Γιωργάκης ήταν εκ των προτέρων ενήμερος. Εχουμε δηλαδή το άθροισμα «ΠΑΣΟΚ+Θεοδωράκης και σία».

Φυσικά, η παρασκηνιακή συμφωνία προβλέπει και πράγματα που δεν ανακοινώνονται. Ο Θεοδωράκης πήρε εγγυήσεις για τον ίδιο και την ολιγομελή παρέα του. Σε όποιον αμφιβάλλει γι' αυτό… περαστικά του. Μένει να μάθουμε αν θα τοποθετηθεί επικεφαλής στο Επικρατείας ή αν θα διεκδικήσει σταυρό. Οι δικοί του θα πάρουν θέση στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ, όπως και τα στελέχη του Γιωργάκη (ο ίδιος θα πάει στην Αχαΐα, όπου θα εκλεγεί χωρίς σταυρό, ως πρώην πρωθυπουργός).

Οσο για τους υπόλοιπους, θα διεκδικήσουν εκλογή με σταυρό. Μπορεί να γκρινιάζουν τα ορφανά του κυρ-Φώτη, αλλά ο Θεοχαρόπουλος δεν μπορεί να βγει για δεύτερη στη σειρά θητεία ως επικεφαλής στο Επικρατείας. Αυτό έγινε τότε που το ΠΑΣΟΚ είχε ανάγκη να δείξει ότι κάνει διεύρυνση. Την επόμενη φορά θα πρέπει να «μετρηθεί» στη μάχη του σταυρού. Ο Καμίνης έχει πολλές ελπίδες να εκλεγεί στην Α' Αθήνας, όπου διαθέτει εκλογικό-ρουσφετολογικό μηχανισμό ως δήμαρχος. Οι υπόλοιποι (από Λυκούδη μέχρι Μανιάτη) αναγκαστικά θα δώσουν μάχη για την εκλογή τους, αξιοποιώντας τις «άκρες» τους στα αστικά ΜΜΕ.

ΥΓ1. Θεωρούμε ανάξιο σχολιασμού το επιχείρημα ότι ο Θεοδωράκης συμβιβάστηκε με το «παλιό», το οποίο υποσχόταν ότι θα πολεμήσει. Αυτά είναι για κάτι «γιάπηδες» του τέως Ποταμιού, που έχουν γνωριμία μόνο με το… πληκτρολόγιό τους. Από πότε ο Θεοδωράκης, το παιδί των μεγαλοεκδοτών, εκπροσωπούσε το «νέο» για να τον κατηγορήσουμε ότι συνεργάζεται με το «παλιό»; Ο τύπος «είδε φως και μπήκε» στην αστική πολιτική και τώρα μάλλον έκανε το πιο σίγουρο «ντιλ» για το προσωπικό πολιτικό του μέλλον. Θα θέλαμε μόνο να ήμασταν από καμιά μεριά και να παρακολουθούσαμε το παζάρι με τους Λαλιωτοσκανδαλίδηδες, που ξέρουν καλά τι σημαίνει «στοργή και προδέρμ» στην αστική πολιτική.

ΥΓ2. Με τη συντομογραφία του ονόματος θα έχουν κάποιο προβληματάκι (ήδη στο Διαδίκτυο άρχισε η καζούρα και το τρολάρισμα). Το ΚΙΝΑ παραπέμπει αλλού, ενώ το ΚΙΝΑΛ φέρνει περισσότερο σε όνομα απορρυπαντικού. Μην παραξενευτείτε αν τους ακούσετε να το αποκαλούν σκέτο «Κίνημα»…
Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2017