Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 | 20:51

ΚαταστολήPointer

Τα ΜΑΤ στην ημερήσια διάταξη

Small_img_29749
Το πρωί της περασμένης Τετάρτης, έξω από το υπουργείο Παιδείας, έστειλαν τα ΜΑΤ να πλακώσουν στο ξύλο και στα χημικά οικότροφους φοιτητές που διεκδικούσαν να ξαναρχίσει η σίτισή τους στις Φοιτητικές Εστίες. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας έστειλαν τα ΜΑΤ μέσα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για να εμποδίσουν πολίτες που προσπαθούσαν να ματαιώσουν πλειστηριασμούς σπιτιών. Κι επειδή ο κόσμος ήταν πολύς και ο χώρος μικρός, εκτός από τα γκλομπ οι μπάτσοι χρησιμοποίησαν και χημικά!

Χημικά σε κλειστό χώρο και μάλιστα εντός δικαστηρίου δε θυμόμαστε να έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί. Πρέπει να είναι ακόμα μια πρωτιά της «πρώτη φορά Αριστεράς», η οποία αποδεικνύεται ίδια κι απαράλλαχτη -σε όλα τα επίπεδα- με όλες τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις. Αλλωστε, νόμος της αστικής δημοκρατίας είναι το βυζαντινό «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος».

Ολες οι αστικές κυβερνήσεις δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την άσκηση του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι». Το πρόβλημά τους αρχίζει από τη στιγμή που το «συνέρχεσθαι» μετατρέπεται σε «διεκδικείν». Τότε, ο λόγος παραδίδεται στους μηχανισμούς καταστολής: ξύλο από τα ΜΑΤ, δικαστικές αποφάσεις, συλλήψεις, καταδίκες. Η αυθεντία του κράτους δεν πρέπει να αμφισβητηθεί. Μπορείτε να διαμαρτύρεστε όσο θέλετε, όμως δεν έχετε δικαίωμα να προσπαθήσετε να ακυρώσετε αποφάσεις περιβεβλημένες με το κύρος του κράτους.

Τα γεγονότα του Ειρηνοδικείου προκάλεσαν αναταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Δεν ήταν τόσο η χρήση των ΜΑΤ, όσο ο σκοπός της επέμβασής τους. Βλέπετε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επενδύσει τόσα μέχρι το 2015 στο ζήτημα των πλειστηριασμών. Είχε βροντοφωνάξει «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», είχε τάξει «σεισάχθεια», είχε κάνει πολιτικό σόου σε εκδηλώσεις, κι όλ' αυτά τον κυνηγούν. Γι' αυτό την Πέμπτη το πρωί έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Τσίπρα, για να δουν τι να κάνουν. Θυμούνται ότι το περιβόητο χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ήταν η χαριστική βολή για τη συγκυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων και φοβούνται πως οι μάχες στα Ειρηνοδικεία, με τις εικόνες των ΜΑΤ να ξυλοκοπούν και να πνίγουν στα χημικά ανθρώπους που αγωνίζονται για να μην αρπάξουν οι τράπεζες τα σπίτια του κοσμάκη θα γίνουν η δική τους χαριστική βολή.

Δεν έχουν, φυσικά, σκοπό ν' αλλάξουν πολιτική. Το είπε ο Τσακαλώτος με μια δήλωση που θα τη ζήλευε η Θάτσερ. Ούτε πιστεύουν πως με τα παραμύθια της προπαγάνδας μπορούν ν' αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων. Μεθόδους για να κάνουν τη δουλειά των τραπεζιτών χωρίς συνεχείς συγκρούσεις ψάχνουν. Ομως, είναι κομματάκι δύσκολο να τις βρουν, καθώς πέρα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς συνεχίζονται και αυτοί στα Ειρηνοδικεία, για διάφορων ειδών χρέη.
Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2017