Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 | 05:43

ΔιεθνήPointer

Αμερικάνικη περιπέτεια για τον Ερντογάν

Σχολιάζοντας προ καιρού την όξυνση των σχέσεων του καθεστώτος Ερντογάν με τις ΗΠΑ, γράφαμε ότι τελικά η θέληση του ισχυρότερου μέρους θα επιβληθεί. Οτι δεν είναι δυνατόν μια εξαρτημένη χώρα (έστω κι αν είναι περιφερειακή δύναμη, όπως η Τουρκία) να επιβάλει τη θέλησή της σε μια ιμπεριαλιστική χώρα, πολλώ δε μάλλον αν αυτή η χώρα είναι οι ΗΠΑ. Οσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες δείχνουν ότι το «βαθύ» αμερικάνικο κράτος προωθεί με γρήγορο ρυθμό τη διαδικασία «συνέτισης» του «άτακτου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρώην ανώτατος αξιωματούχος της Λαϊκής Τράπεζας της Τουρκίας (Halkbank) θα είναι ο μόνος που θα καθήσει στο σκαμνί του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης κατηγορούμενος για εμπλοκή σε συναλλαγές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων με την κυβέρνηση του Ιράν και ιρανικές εταιρίες, από το 2010 μέχρι το 2015, ώστε να παραβιαστούν οι αμερικανικές κυρώσεις. Μαζί του ήταν να δικαστεί και ένας τουρκοαζέρος «έμπορος χρυσού», ονόματι Ρεζά Ζαράμπ, που κατηγορούνταν ότι ήταν αυτός που έπαιρνε χρήματα από την Τουρκία, τα «ξέπλενε» με διάφορους τρόπους και τα μετέφερε στην Τεχεράνη, από την οποία η Τουρκία αγόραζε κρυφά πετρέλαιο, σπάζοντας το αμερικανόπνευστο εμπάργκο. Ομως όπως όλα δείχνουν ο Ζαράμπ έκλεισε «ντιλ» με τις αμερικάνικες δικαστικές αρχές, εντάχθηκε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και, φυσικά, από κατηγορούμενος μετατράπηκε σε μάρτυρα που θα καταθέσει στη δίκη.

Τι θα καταθέσει; Ο,τι του πουν να καταθέσει οι αμερικάνικες δικαστικές αρχές που τον έχουν στο χέρι. Αν ο Ερντογάν δε φροντίσει να κλείσει τη δική του «συμφωνία» (όχι με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα, φυσικά, αλλά με τη διοίκηση Τραμπ), ο Ζαράμπ θα ξερνάει σε καθημερινή βάση στοιχεία εναντίον του, για τα οποία κανένας δε θα ενδιαφερθεί να αποδείξει αν είναι αληθινά ή ψεύτικα. Και τότε, οι αμερικάνικες δικαστικές αρχές θα καλέσουν ως μάρτυρες τον ίδιο τον Ερντογάν, τον γιο του, μια σειρά νυν και πρώην υπουργούς του (Εγκεμέν Μπαγκίς, Αλί Μπαμπατζάν, Μεχμέτ Σιμσέκ), καθώς και μια σειρά κρατικά και τραπεζικά στελέχη, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναφέρονται στη δικογραφία.

Η δίκη αναμένεται ν' αρχίσει σε τρεις-τέσσερις εβδομάδες, χρόνος επαρκής για να γίνουν οι παρασκηνιακές συζητήσεις του Ερντογάν με τη διοίκηση Τραμπ. Κι όπως αντιλαμβάνεστε, ο Ερντογάν βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση, καθώς η αμερικάνικη «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη μπορεί να τον «δαιμονοποιήσει» διεθνώς, να τον εξευτελίσει και -γιατί όχι;- να του απαγγείλει κατηγορίες σε μια επόμενη φάση, αν στο μεταξύ δε συμμορφωθεί και δεν αφήσει τα… παιχνίδια ανεξαρτησίας που παίζει, πότε με τον Πούτιν και πότε με μεσανατολικά καθεστώτα. Ασε που επειδή η κατηγορία λέει ότι ο Ατίλα χρησιμοποιούσε τα παραρτήματα τουρκικών τραπεζών στις ΗΠΑ για τη «μπίζνα», μπορεί να επιβληθούν στις τουρκικές τράπεζες υπέρογκα πρόστιμα που θα τις γονατίσουν. Ο «σουλτάνος» αναμένεται «να κάνει τα μαθήματά του».
Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2017