Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 | 05:40

ΔιεθνήPointer

Δύναμη κρούσης για ξένα συμφέροντα

Small_img_29744
Η παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης του Πακιστάν εκτόνωσε την αγανάκτηση χιλιάδων διαδηλωτών, που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα και κορυφώθηκε στο ξέσπασμα βίας του περασμένου Σαββάτου σε μια σειρά πόλεις της χώρας, όπως η Λαχόρη και το Καράτσι, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, με αποτέλεσμα πάνω από 200 τραυματίες και τουλάχιστον ένα νεκρό.

Ο λόγος της αγανάκτησης ήταν η τροποποίηση του όρκου των βουλευτών. Aντί για «ορκίζομαι στο όνομα του» έγινε «πιστεύω στον» προφήτη Μωάμεθ! Αυτό θεωρήθηκε βλασφημία από φανατικούς ισλαμιστές που καθοδηγούνται από τον κληρικό Χαντίμ Χουσεΐν Ρίζβι, που κινητοποίησαν μαζικά κόσμο για να τα κάνει γης μαδιάμ και να συγκρουστεί με τις δυνάμεις ασφαλείας που απάντησαν με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και υδραντλίες!

Για μια φορά ακόμα το ίδιο σκηνικό. Καταπιεσμένες μάζες εκτονώνονται με αφορμή θρησκευτικά θέματα και γίνονται δύναμη κρούσης συμφερόντων άσχετων με τα δικά τους, σε μία χώρα που η εξαθλίωση αποτελεί καθεστώς, καθώς πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας. Το όριο αυτό αναθεωρήθηκε από τον Απρίλη του 2016 με αποτέλεσμα το ποσοστό φτώχειας που η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγιζε στο 9.3% το 2013-14 να τριπλασιαστεί συμπεριλαμβάνοντας άλλα 25 εκατομμύρια ανθρώπους που δε λογαριάζονταν ως φτωχοί. Ετσι σήμερα, 60 εκατομμύρια Πακιστανοί υπολογίζεται από την κυβέρνηση ότι ζουν κάτω από το όριο φτώχειας, το οποίο για παραπάνω από μία δεκαετία (από το 2006) δεν καταγραφόταν στα επίσημα στοιχεία!
Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2017