Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 | 10:36

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Χωρίς τους απαραίτητους διδάσκοντες το ΤΕΙ Αθήνας

Ο Γαβρόγλου κομπορρημονεί ότι θα φτιά-ξει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και εντωμεταξύ, ο ένας εκ των δύο πόλων της μεγαλεπήβολης συνένωσης, το ΤΕΙ Αθήνας, καρκινοβατεί, καθόσον δεν μπορεί να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό διδακτικού προσωπικού.
 
Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, τον κύριο λόγο των συνενώσεων-συμπράξεων-συγχωνεύσεων ΤΕΙ ή και Πανεπιστημιακών Τμημάτων-Τμημάτων ΤΕΙ και κατανοούμε γιατί δρομολογείται ένα νέο «σχέδιο Αθηνά» από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, στο όνομα της δημιουργίας του «Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας».
 
Η δραματική κατάσταση στο ΤΕΙ Αθήνας οδήγησε τους Συλλόγους (τα ΔΣ) Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Αθήνας και Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ να πραγματοποιήσουν κοινή συνεδρίαση.
 
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δυο Σύλλογοι αναφέρονται:
 
1. Η εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβάσεων έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία διότι η διδασκαλία μεγάλου αριθμού μαθημάτων (κυρίως εργαστηριακών) δεν έχει ξεκινήσει ακόμη αν και διανύουμε την 6η εβδομάδα διδασκαλίας.
 
2. Η απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση  έχει σαν συνέπεια την υποβάθμιση του επιπέδου  σπουδών που παρέχεται από το Ιδρυμα και την συνολική αναστάτωση της λειτουργίας του. Δημιούργησε ορατό πλέον κίνδυνο  απώλειας εξαμηνιαίων μαθημάτων για τους φοιτητές  και σημαντικής περικοπής εισοδήματος και ασφάλισης για τους έκτακτους συνεργάτες.
 
3. Η Διοίκηση του Ιδρύματος είχε ζητήσει έγκριση για 100 θέσεις εκτάκτων χρηματοδοτημένες από τα αποθεματικά του Ιδρύματος και 150 θέσεις χρηματοδοτημένες από τον Τακτικό προϋπολογισμό. Το Υπουργείο ενέκρινε 100 και 3 θέσεις αντίστοιχα βάσει της δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Η έγκριση μόνον 103 θέσεων δημιουργεί σοβαρό  πρόβλημα λειτουργίας για το Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Τα τελευταία χρόνια περικόπτονται διαρκώς οι αναγκαίες ώρες ανάθεσης διδασκαλίας σε έκτακτους συνεργάτες  ενώ αυξάνονται οι αποχωρήσεις μόνιμων μελών ΔΕΠ  λόγω συνταξιοδότησης και δεν προκηρύσσονται επαρκείς νέες θέσεις. Αυτό οδηγεί σε σημαντική επιβάρυνση των διδασκόντων αφού η αντιστοιχία φοιτητών ανά διδάσκοντα έχει ξεπεράσει κατά πολύ όλα τα επιστημονικά  αποδεκτά όρια.  Οδηγεί επίσης σε υπεράριθμες εργαστηριακές ομάδες φοιτητών με αποτέλεσμα την υποτυπώδη εκπαίδευσή τους ή την αναμονή τους σε λίστες προτεραιότητας.
 
4. Η ευθύνη  για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί βαρύνει την κυβέρνηση η οποία συνεχίζει  την πολιτική ελαχιστοποίησης των δαπανών για την Ανώτατη Εκπαίδευση που διαχρονικά εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Επίσης βαρύνει τις Διοικήσεις του Ιδρύματος που πειθήνια δέχονται και εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική.
 
Οι Σύλλογοι αποφάσισαν επίσης αγωνιστικές κινητοποιήσεις: Προειδοποιητική  24ωρη αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος την Πέμπτη 16/11/2017 και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας. Μαζική παράσταση στην Σύγκλητο που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20/11/2017. Διήμερη αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος  στις 21 και 22/11/2017.
 
Καλούν επίσης τους φοιτητές να στηρίξουν τον αγώνα.
 
 
Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017