Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 | 03:39
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπόθεση της πώλησης βλημάτων για τον γενοκτονικό πόλεμο της μαύρης σαουδαραβικής δυναστείας στην Υεμένη είναι σκανδαλώδης. Δεν είναι καινοφανής, όμως. Ούτε περιμένουμε να λυθεί διά της κοινοβουλευτικής ή διά της δικαστικής οδού.  Στη Βουλή θα γίνει μια συζήτηση σε χουλιγκ
Πλήρες άρθρο...
Την περασμένη Δευτέρα, ο Τσίπρας αράδιαζε στη Βουλή το ένα ψέμα μετά το άλλο. Την Τρίτη, ο ίδιος ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018, που κατέθεσε ο Χουλιαράκης, ήρθε να διαψεύσει αυτά τα ψέματα.  Ο κόσμος, όμως, δεν μπορεί να κάνει αναλυτικές συγκρίσεις. Η πλειοψηφία αρκείται σε ό,τι    «πιάσει» από τα μίντια.
Πλήρες άρθρο...

ΕργατικάPointer

Σε 30,5 δις. ευρώ ανέβηκαν μέχρι το Σεπτέμβρη του 2017 τα φέσια

Εξακολουθούν να κατακλέβουν την Κοινωνική Ασφάλιση οι καπιταλιστές

Από τον Οκτώβρη του 2015 γράφουμε ότι το ΙΚΑ καταρρέει χρηματοδοτικά, όχι μόνο λόγω της υψηλής ανεργίας, όχι μόνο επειδή καταληστεύτηκαν επί δεκαετίες και εξακολουθούν να καταληστεύονται τα αποθεματικά του (όπως και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων), όχι μόνο γιατί η κρατική συμμετοχή στα ασφαλιστικά
Πλήρες άρθρο...
Ιανουάριος 2017. Στις ειδήσεις «παίζει» το καυτό θέμα: ένας πρόσφυγας νεκρός από αναθυμιάσεις την ώρα που προσπαθούσε να ζεσταθεί. Πού; Στη Μόρια της Λέσβου.   Νοέμβριος 2017. Οι ειδήσεις «παίζουν» τις καταιγίδες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα και επιδεινώνουν την κατάσταση των προσφύγων.
Πλήρες άρθρο...
Τα έφερε έτσι η τύχη ώστε τη μέρα που ανασυρόταν από τη λάσπη ο 21ος νεκρός στην περιοχή της Μάνδρας, άνοιγε η πλατφόρμα υποβολής προσφορών για την «Υλοποίηση Δράσεων στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσεων Τουριστικής Προβολής» της Περιφέρειας Αττικής, ύψους 2.
Πλήρες άρθρο...
Κλείνοντας το φύλλο της προηγούμενης εβδομάδας, την αφήσαμε μεταμφιεσμένημένη σε «δασκάλα με τα ξανθιά μαλλιά» (αρκεί μόνο η μεταμφίεση για να τη χαρακτηρίσει ως άτομο), να θρηνεί για τους 16 (ως εκείνη τη στιγμή) νεκρούς και να ρίχνει τις ευθύνες στον τοπικό Δήμο.
Πλήρες άρθρο...
Εδώ και καιρό έχουμε αποκαλύψει την προσπάθεια εταιρίας του Σαββίδη να αποχαρακτηριστεί ένα δάσος Χαλεπίου Πεύκης με κάλυψη 100%, έκτασης 125,44 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε έκταση 320 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής, την οποία έχει αγοράσει η εταιρία μαζί με το εγκαταλελειμμένο ΞΕΝΙΑ.
Πλήρες άρθρο...
Ο εργαζόμενος, ο εργάτης-μερικό εργαλείο, με γνώσεις φθηνές και ευέλικτες, που γρήγορα αποχτιούνται και γρήγορα χάνονται, ευτελές εξάρτημα των προηγμένων μηχανών, αποδέκτης της άγριας εκμετάλλευσης είναι σταθερός στόχος του καπιταλισμού.   Εξ ου και η Παιδεία προσανατολίζεται όλο και περισσότερο, ό
Πλήρες άρθρο...

ΔιεθνήPointer

Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα (COP23)

Η μπάλα ξανά στην εξέδρα!

Για να καταλάβουμε από πόση υποκρισία ξεχειλίζουν οι διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, αρκεί να δούμε πώς εκτυλίχτηκε η φετινή 23η διάσκεψη (COP 23) που έγινε στη Βόννη και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι περίπου 200 χωρών για δυο βδομάδες (από τις 6 μέχρι και τις 17 Νοέμβρη).
Πλήρες άρθρο...
Είναι δυνατόν, ένας 38χρονος υπερφιλόδοξος γιάπης, που αρέσκεται να επιδεικνύει την Πόρσε 911 με την οποία κυκλοφορεί, να βυθίσει σε πολιτική κρίση μια ιμπεριαλιστική δύναμη όπως η Γερμανία, μόνο και μόνο επειδή νομίζει ότι ήρθε ο καιρός να «φάει» τη Μέρκελ και ν' ανέλθει ο ίδιος στο γερμανικό πολιτι
Πλήρες άρθρο...
Κοινό στοιχείο των τριών ταινιών αυτού του αφιερώματος είναι η κατάδυση σε διάφορες όψεις του ζοφερού τοπίου της ελληνικής επαρχίας, τη δεκαετία του '60. Η κοινωνική υποκρισία πίσω από τα «χρηστά ήθη», η αμορφωσιά, η απομόνωση, το «στίγμα» της φτώχειας, η μετανάστευση, ο φόβος του «άρχοντα» κα
Πλήρες άρθρο...
Με τον αντίκτυπο των συγκλονιστικών γεγονότων στην περιοχή της Μάνδρας, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη μια απόφαση του ΣτΕ, η οποία έστειλε στα αζήτητα τις διάφορες «λίστες» (Λαγκάρντ, Μπόργιανς κτλ.). Το Β' Τμήμα του ΣτΕ αποφάσισε ότι μετά την πενταετία δεν μπορεί να ληφθούν υπόψη οι κινήσεις και τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών για φορολογικούς σκοπούς (ελέγχους, καταλογισμούς, κ.
Πλήρες άρθρο...
Αυτό το σημείωμα άλλαξε πολλές φορές περιεχόμενο μέσα στη βδομάδα. Ξεκίνησε ως ένα σύντομο σχόλιο για το έμμεσο «άδειασμα» που έκανε ο Τσίπρας στον Καμμένο στη Βουλή, αποφεύγοντας να τον υπερασπιστεί από την ευθεία επίθεση του Μητσοτάκη για σκάνδαλα και παρακράτος, και κατέληξε ως ρεπορτάζ και πολιτικό σχόλιο για μια υπόθεση που κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα, επισκιάζοντας ακόμα και το έγκλημα της Μάνδρας.
Πλήρες άρθρο...

ΕργατικάPointer

Κυριάκος Μητσοτάκης

Αγρίως νεοφιλελεύθερος

Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του. Η λαϊκή παροιμία ταιριάζει γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που μολονότι βρίσκεται στην αντιπολίτευση, θέση που επιβάλλει τη χρήση της -«συμμαζεμένης» έστω- κοινωνικής δημαγωγίας, όταν βρεθεί μπροστά σε θέματα εργαζόμενων στο Δημόσιο, μετατρέπεται σε νεοφιλελεύθερο ταύρο και τα κάνει όλα λαμπόγυαλο.
Πλήρες άρθρο...
Δεν έκρυβε καμιά έκπληξη ο δεύτερος γύρος για την εκλογή αρχηγού του νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς. Η Γεννηματά νίκησε άνετα, με 56,7% και ο Ανδρουλάκης περιορίστηκε σ' ένα 43,3%. Μαγείρεψαν και τη συμμετοχή ώστε να δείχνει περίπου 25% χαμηλότερη σε σχέση με τον πρώτο γύρο (ανακοίνωσαν ότι ψήφισαν 156.
Πλήρες άρθρο...
Δε θα αντιδικήσουμε με το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ως προς τα στοιχεία για το ύψος της βροχόπτωσης στο όρος Πατέρας, που έπνιξε τη Μάνδρα κι έστειλε στον τάφο 22 ανθρώπους. Μπορεί να είναι ακριβώς όπως τα λένε.
Πλήρες άρθρο...
Η ανεργία των νέων πτυχιούχων είναι στα ύψη, πολλοί εκ των οποίων παίρνουν των οματιών τους και αναζητούν την επιβίωση στο εξωτερικό, τα Πανεπιστήμια λιμοκτονούν, ενώ ωθούνται (και απ΄ό,τι φαίνεται οι διοικήσεις τους το έχουν αποδεχθεί) μέσω της σχετικής νομοθεσίας (αρχής γενομένης από το νόμο Διαμαντοπούλου) να λειτουργούν ως επιχειρήσεις ΑΕ, στο πλαίσιο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σκαρώνονται δομές (διετείς, σεμινάρια, κ.
Πλήρες άρθρο...
Ο Γαβρόγλου κομπορρημονεί ότι θα φτιά-ξει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και εντωμεταξύ, ο ένας εκ των δύο πόλων της μεγαλεπήβολης συνένωσης, το ΤΕΙ Αθήνας, καρκινοβατεί, καθόσον δεν μπορεί να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό διδακτικού προσωπικού.
Πλήρες άρθρο...
Το Ισραήλ αποχαρακτήρισε απόρρητα κρατικά έγγραφα από την περίοδο του Πολέμου των έξι Ημερών το 1967, που αποκαλύπτουν την πρόθεσή του να σπρώξει τη Γάζα στη λιμοκτονία και να εφαρμόσει πρακτικές εθνοκάθαρσης σε βάρος του παλαιστινικού λαού ήδη μετά το τέλος του πολέμου, πριν από 50 χρόνια.
Πλήρες άρθρο...
Πόσοι παθιασμένοι χρήστες δεν περιμένουν κάθε χρόνο να βγει το νέο «έξυπνο κινητό» iPhone της Apple; Κανείς τους όμως (ή ελάχιστοι) δεν γνωρίζει ότι για να βγει αυτό το iPhone χρησιμοποιήθηκε πλατιά καταναγκαστική εφηβική εργασία. Το γεγονός καταγγέλθηκε από έξι μαθητές μεταξύ 17 και 19 ετών στους Financial Times την περασμένη Τρίτη (https://www.
Πλήρες άρθρο...