Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 | 06:43

ΠολιτικήPointer

Ο Τραμπ απειλεί, ο Τσίπρας σιωπά

Ακόμα και ασιάτες αστοί πολιτικοί, πιστοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, τρόμαξαν όταν άκουσαν τον Τραμπ να μιλά για «ολοκληρωτική καταστροφή» της Βόρειας Κορέας. Μόνον ο Τσίπρας δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα.

Λυτοί και δεμένοι έπεσαν πάνω στους παράγοντες που διαμορφώνουν την αμερικάνικη πολιτική, με στόχο να χαλαρώσει λίγο η ένταση. Αρκετοί περίμεναν πως στο ταξίδι του στην Ανατολική Ασία ο Τραμπ θα απέφευγε την επιθετική ρητορική και θα προσανατολιζόταν σε κάποιες κοινωνικού συμβολισμού ενέργειες, που γενικώς είναι πιο «πιασάρικες» για τους ιμπεριαλιστές ηγέτες, όταν επισκέπτονται το εξωτερικό.

Επεσαν έξω. Οταν ο Τραμπ πάτησε το πόδι του στη Σεούλ, έγινε γνωστό ότι ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλι 4 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση των πυραυλικών συστημάτων που είναι εγκατεστημένα σ’ αυτή τη χώρα-δορυφόρο των ΗΠΑ, επιπρόσθετα στα 9,5 δισ. δολάρια που είχε ήδη ζητήσει γι’ αυτή τη δουλειά.

Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο γιορτασμός του ενός χρόνου από την εκλογική του νίκη με την πραγματοποίηση ναυτικών γυμνασίων μεγάλης κλίμακας στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Στα γυμνάσια θα πάρουν μέρος τρία αμερικάνικα αεροπλανοφόρα (το καθένα φέρει τουλάχιστον 70 μαχητικά αεροπλάνα) και τα απαραίτητα πλοία συνοδείας. Ενας τεράστιος πολεμικός στόλος θα πραγματοποιήσει γυμνάσια σε μια περιοχή που δεν είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο εδώ και πολλά χρόνια.

Η απειλή προς το βορειοκορεάτικο καθεστώς (και μέσω αυτού προς την Κίνα και τη Ρωσία, που είναι ο πραγματικός στόχος) είναι προφανής. Μόνον ο Τσίπρας δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα. Δε διαβάσαμε καμιά ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ακούσαμε κάποια φιλειρηνική δήλωση του Τσίπρα, δεν εκδόθηκε έστω κάποιο non paper, απ’ αυτά που εκδίδει καθημερινά το επιτελείο προπαγάνδας του Μαξίμου).

Εδώ έχουμε μείνει στα όσα είπε πρόσφατα ο Τσίπρας στην Ουάσιγκτον, παρουσία του Τραμπ, για τις «κοινές αξίες» που μοιράζεται η κυβέρνησή του με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και για το «καλό» που πάντοτε επιδιώκει ο Τραμπ, ακόμα και όταν ο τρόπος του φαίνεται «διαβολικός». Και σ' αυτά που είπε πάλι ο Τσίπρας, παρουσία του πρωθυπουργού της Νότιας Κορέας, που επισκέφθηκε την Αθήνα: «Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε εκτενώς με τον κύριο πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο. Εξέφρασα τη βαθιά ανησυχία της Ελλάδας για τις βαλλιστικές και πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Και τόνισα τις προσπάθειές μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να τερματιστούν άμεσα αυτές οι απειλές (…) Εγώ, λοιπόν, πέρα από την ευχή το ολυμπιακό πνεύμα να μας αγγίξει όλους, θα έλεγα ότι θα πρέπει πολύ συγκεκριμένα η διεθνής κοινότητα να απευθυνθεί και προς τη βορειοκορεατική πλευρά, απαιτώντας την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των βαλλιστικών όπλων».

Τα προκλητικά αμερικάνικα πολεμικά γυμνάσια, που απειλούν τη Βόρεια Κορέα, δεν προκαλούν «βαθιά ανησυχία» στον Τσίπρα. Δεν εκτιμά ότι «θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», ούτε ζητά «να τερματιστούν άμεσα αυτές οι απειλές» και να απευθυνθεί από τη «διεθνή κοινότητα» κάποια απαίτηση προς την αμερικάνικη πλευρά. Σ' ένα κλίμα ιμπεριαλιστικού ψυχρού πολέμου, που απειλεί να γίνει θερμός, η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων και προσωπικά ο πρωθυπουργός Τσίπρας έχει επιλέξει να είναι με τη μία ιμπεριαλιστική πλευρά, την αμερικανονατοϊκή. Τα μεγάλα λόγια περί ειρήνης είναι μόνο για τις δημαγωγικές δηλώσεις. Στην πράξη υπάρχει μόνο η στενή πρόσδεση στο αμερικάνικο ιμπεριαλιστικό άρμα.
Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017